• WPW-mi lehet belőle?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő!Évek óta wps-s vagyok,közben szereztem mellé egy balszár blokkot is,amiről nem tudom micsoda?Az orvos elektrofiziológiás vizsgálatot javasol,amit én halogatok,mert félek tőle.Azt mondja,ha átvágnák az izomrostot,meggyógyulnék.Öntől azt kérdezném,mennyire veszélyes a wpw,és önnek mi a véleménye a leirtakról?49 éves vagyok.Köszönöm a választ.

        WEBBeteg szakértő válasza a WPW témában

        Kedves kérdező!

        A WPW-szindróma egy fejlődési rendellenesség a szív ingervezető rendszerén belül. Normálisan a pitvarokról a kamrákra egy szabályozott vezetőrendszeren keresztül terjed az ingerület, WPW esetén azonban jelen van egy járulékos köteg, amin keresztül kerülőúton (és relatíve szabályozatlanul) jut le az elektromos impulzus a kamrákra. Ez különböző ritmuszavarokhoz, szapora szívveréshez vezethet, bizonyos esetekben akár életveszélyes ritmuszavart is okozhat - emiatt lenne indokolt az elektrofiziológiai vizsgálat, főleg, ha az eltérés panaszt is okoz. A vizsgálat során megállapítható, mennyire képes gyors pulzusszám létrehozására a járulékos köteg, és radiofrekvenciás áram leadásával a köteg "elégethető", elektromos aktivitása megszüntethető.
        A balszárblokk egy vezetési zavart jelent szintén az ingervezető rendszeren belül (a normál rendszeren belül lassul a vezetés), az EKG-t hasonlóan torzíthatja, mint a WPW - bár a két állapot együtt is fennállhat, a felszíni EKG alapján nem egyszerű ennek megállapítása.

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-13 23:01:45; Megválaszolva: 2011. október 05., 12:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: