• Szívritmuszavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!

        Nemrég voltam kardiológiai kivizsgáláson a szapora pulzusom miatt, illetve időnként úgy érzem, mintha kihagyna egyet, vagy ugrana egyet. Csináltak 3 helyen EKG-t teljesen rendben volt, a leleteim alapján a triglicerid és a koleszterin szintem igen alacsony. azt nem tudom, hogy vasat néztek-e (esetleg ha megírná, hogy azt hogy rövidítik a leleten) a szívultrahangon sem állapítottak meg semmi rendelleneset, csak azt közölte az orvos, hogy deformált a mellkasom és ezért elég nehezen tud vizsgálni. Mit jelent a deformált mellkas?Az orvos szerint azért nem egészséges, ha órákon át magas a pulzusom és azt mondta, ezt a ritmuszavart kis dózisú béta blokkolóval lehet kezelni, és Concort írt fel, 2.5 mg-osat, és ennek beállításást javasolta. Amikor bevettem 120 volt a pulzusom, de az levitte 66-ra. Ez normális? És ezt körülbelül meddig kell szednem? (A kardiológus azt javasolta, hogy a háziorvos állítsa be az adagot, de igazából benne annyira nem bízom.) A gyógyszer levitte a pulzusom, de néha elég gyengének érzem tőle magam. Monjduk az utóbbi időben teljesen pánikban voltam amíg várakoztam a vizsgálatokkal, és a közérzetem azóta se javult, pedig most már megnyugodhatnék, hisz nincsen komoly szervi bajom, de mégis alig tudok aludni éjszaka, mert folyton rettegek, hogy mégsincs minden rendben. Ez pusztán idegi alapú, és meg kéne nyugodnom, ha minden rendben? Lenne még egy kérdésem, milyen intenzíven sportolhatok? Előre is köszönöm válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a szívritmuszavar témában

        Kedves kérdező!


        Elnézést a késlekedésért, kérdését csak most olvastam. Nem írja, történt-e vérvétel pajzsmirigy-hormonokra, ezt is jó lenne kivizsgálni (a szapora pulzus és a nagyon alacsony vérzsírszint utalhat akár pajzsmirigy-túlműködésre is). A vas többnyire Fe-ként jelenik meg a leleten. A deformált mellkas több dologra utalhat, pl. kissé befelé vagy kifelé álló szegycsont, durvább "gerincferdülés" is nehezítheti az ultrahangos vizsgálatot. A Concor egy jó pulzuscsökkentő, sajnos, mint minden béta-blokkoló típusú gyógyszernek, ennek is van gyengeséget, fáradtságot okozó mellékhatása, kissé a vérnyomást is csökkenti. Esetleg meg lehet próbálni, a tabletta fele (1,25mg) elég-e a pulzuscsökkentéshez.
        Hiányolok még egy Holter (24 órás EKG) leletet, jó lenne látni, csak a normál ingerképző rendszer gyorsul-e be időről időre (valószínűleg csak erről van szó), vagy valamilyen más ritmuszavar okozza a gyors pulzust. Viszont maga az ultrahang nem írt le szervi eltérést és feltételezem, hogy Ön fiatal, így a sportnak nincs akadálya, amennyiben nincs közben panasz. A stressz, szorongás fokozhatja a panaszokat, érdemes valamilyen stresszoldó technikát is elsajátítani.
        Még egyszer köszönöm a türelmét,

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-08 10:26:39; Megválaszolva: 2011. október 05., 09:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: