• Szívritmus zavar?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

         

        Tisztelt doktor ur,

        Naponta tobbszor erosen megdobban a szivem, utana meg kihagy egy-ket ritmust (legalabbis igy erzem). Foleg akkor erzem amikor el kezdek pihenni estefele vagy hetvegeken. Ez jelentkezik neha amikor elkezdem a sportolast, vagy intenziv sport utan hirtelen lazitani/levezetni kezdek. Ha aznap nem sportolok hetvegen 59-63 kozotti a pulzusom. Voltam kb. harom honapja kardiologian ahol normal es terheleses EKG-t vegeztek de egyik sem mutatta ki. Vegeztek ultrahangos sziv vizsgalatot is, nem lattak strukturalis valtozast.

        Intenziven sportolok (karate) hetente haromszor/negyszer. Menedzserkent dolgozom, ahol sok stressz er.

        Mi allhat a fenti dobogasok hattereben? A fenti nyugalmi pulzusszam alacsony vagy normalis ha figyelembe vesszuk, hogy intenziven sportolok? Mit lenne celszeru tennem esetleg Holter vizsgalatot keszittetnem?

         

        WEBBeteg szakértő válasza a szívritmuszavar témában

        Kedves kérdező!

        Mindenképpen jó hír, ha az ultrahang és a terhelés nem mutatott eltérést. Valószínűleg panaszait extraszisztolék okozzák, ezek a vártnál korábban bekövetkező szívösszehúzódások, melyeket hosszabb-rövidebb szünet követ. Gyakran ártalmatlanok, és nincs velük teendő (gyógyszeresen nehéz is őket befolyásolni), stressz is fokozhatja előfordulásukat. A Holter EKG segíthet az egyéb ritmuszavaroktól való elkülönítésben, számuk megítélésében. Az Ön által említett nyugalmi pulzus egyébként rendben van, nem igényel kezelést.

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-18 22:44:20; Megválaszolva: 2011. október 03., 09:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: