• Laborleleten mit jelentenek az alábbi rövidítések, és mi van akkor ha ez több, vagy kevesebb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        A férjem és én is voltunk vizsgálaton, háziorvos küldött el minket. Mindkettőnknek más miatt, de vérvétel, és vizelet volt neki is, nekem is. Ma mentem a leletekért, és mindkettőnkén voltak + és - jelek is. Ezeket most begépelem, Gondolom ezek eltérőek a normáltól, azért jelölik így.
        Mit jelentenek? Mert nem igazán találtam meg mindent az interneten. A többi leletet a jövő héten küldik vissza a háziorvoshoz, így akkor visszük el ezeket is.

        Ez az én leletem:
        NEUT-neutrofil 47,3% (Referencia érték:50,0-75,0)
        EO-eosinofil 10,1% (R.é.:0,0-6,0)
        Koleszterin 5,34 mmol/l (R.é.:3,9-5,2)
        Transferrin 332,0 mg/dl (R.é.:200,0-310,0)
        ÖF 93,0 g/l (R.é.:66,0-83,0)

        Ez a férjemé:
        MCHC vvt. átl. hgb konc. 36,6 g/dl (R.é.:32,0-36,0)
        Koleszterin 5,41 mmol/l (R.é.:3,9-5,2)
        TG 2,9 mmol/l (R.é.:0,5-1,71)
        HDL-koleszterin 1,07 mmol/l (R.é.:1,55-2,1)
        Üledék fvs viz 20,0 sejt (R.é.: 0,0-4,0)

        Köszönöm, előre is a segítséget. Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép, labor témában

        Kedves kérdező!


        Nehéz csak a kiragadott értékeket értelmezni.A neutrophil és az eosinophil egy-egy fehérvérsejt-típust jelöl, érdemes az abszolút sejtszámot is, ill. az összsejtszámot (tehát nem csak a százalékos értéket) nézni. Az Ön eltérései nem jelentősek, de a panaszokkal, egyéb laborparaméterekkel együtt értékelendők. Az összfehérje szintje (ha jól gondolom, hogy az ÖF ezt jelöli) azonban magasabb, jó lenne kideríteni, melyik komponens emelkedett meg, mivel ez utalhat gyulladásra, vérképzőszervi eltérésre is. Az emelkedett transzferrin-szint (vasszállító fehérje) vashiányt jelenthet, de ehhez is látni kellene más értékeket (haemoglobin, vas, ferritin).


        Az MCHC a vörösvértestek hemoglobin-koncentrációját jelöli, önmagában nem érdemes nézni, de a férje értéke csak minimálisan tér el a normálistól.
        A koleszterint gondolom nem kell külön részletezni, az összekoleszterin mindkettőjüknél magasabb, emiatt érdemes lenne a diétára odafigyelni. A TG szintén vérzsírt jelöl (triglicerid), ez leginkább fokozott kalóriabevitel mellett emelkedik meg. A vizeletben levő emelkedett fvs-szint (fehérvérsejt) húgyúti fertőzésre utalhat.
        Vigyék vissza a leletet a háziorvosnak, aki látni fogja a többi eredményt is, és jobban ismeri a kórelőzményüket, így majd ő dönti el, milyen további vizsgálatokra lehet szükség.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség

        Kérdés: 2009-05-22 22:46:23; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:30

        Kövess minket a facebookon!
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt dr nô|ûr!A szìvultrahangom a kôvetkezô:21mm ao.gyôkben jôl sep.bill.BP:33mm Mitr.vitorlàk tûkôrkép mozgàst végeznek.Septum,hàtsô fal 9 mm.Ds:32mm,Dd 50 mm EF 66% Segmentàlis falmozgàszavar nem làthatô Mitràlis E:1m/sec A:0,9m/sec...
        Kedves Doktor Nő! 36éves nő vagyok, 20éve ismert MPS-em van II. foku.(volt még akkor).Utoljára 3éve voltam kardiologián egy mütéthez véleményért.Akkor nem volt állapot változásom, vérnyomás, pulzus norm.volt.Most 2honapja pajzsmirigy...
        Tisztel Doktornő! Reggel szedek 25mg betalocot sima nem zok. Pánikbetegségemre 20mg citapram 2.5mg rilex ezt reggel délbe 2.5mg rilex este 2mg rilex. Igy a pulzusom napközben 60-80 ig változik estére viszont 50 és 60 közé megy Kérdésem lenne h nem...
        DCM-mel diagnosztizáltak. 25%-os bal kamra. Triace Nebibeta, Xarelto Lettrox szedése. Ma 150/82/46 nyomás mértem többször. Ájulás környékez. Fáj légzésnél bal oldalon a hátam
        Egy évvel ezelőtt kezdődött ritmuszavarom,ver normalisan,majd két apró gyors dobbanás és ujra normál.Ez kb negyed óránként ismétlődik nagypéntek óta,nem akar múlni..Fél éve Holteren 148SVES ,más nem volt látható,sziv UH negativ lett.Ekgn...
        Kedves Dr NŐ! 2012-ben bypass műtét során 3 eret cseréltek. Azóta teljesen jól vagyok,dolgozok, futok, mindent ugyanúgy mint a műtét elött. Folyamatosan járok kardiológushoz kontrolra. Azonban sajnos merevedési problémák jelentkeztek, amit...
        Tisztelt Doktornő! Mindeddig azt hittem, hogy mindenféle reumám vagy izületi gyulladásom van. De a vérleleten a vérsüllyedés 18, tehát másutt kell keresni a bajt. Fáj a vállam, a karom, a csuklóm és a kézfejem. Dagadtak az ujjaim és alig...
        Tisztelt Doktornő! Édesapám 65 éves, és szívpanaszai jelentkeztek. Nem is igazán panaszok, hanem a szív környékén bizsergő érzésként írta le a tüneteit, amely nem folyamatosak, hanem hol jelentkezik, hol elmúlik. A panasz nem terhelés...
        Tisztelt Doktornő! Hat évvel ezelőtt végeztek rajtam ablatiot, ahol AVNRT igazólodott be. Azóta naponta szedem a Concort, az 5 mg-os egy negyedét. Egy ideje tapasztaltam, hogy reggel, ahogy kikelek az ágyból és kimegyek a konyhába, hogy bevegyem a...
        Tisztelt DrNŐ Leírom a teljes holter leletet.Szeretném kikérni a véleményét, hogy van e bármilyen félnivalóm, szükségem van e további vizsgálatokra kezelésre. Average HR:83 Min:50 Max:131 Total Beats:119820 Abnormal:240 Abnormal Permillage:2...