• Laborleleten mit jelentenek az alábbi rövidítések, és mi van akkor ha ez több, vagy kevesebb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! A férjem és én is voltunk vizsgálaton, háziorvos küldött el minket. Mindkettőnknek más miatt, de vérvétel, és vizelet volt neki is, nekem is. Ma mentem a leletekért, és mindkettőnkén voltak + és - jelek is. Ezeket most begépelem, Gondolom ezek eltérőek a normáltól, azért jelölik így. Mit jelentenek? Mert nem igazán találtam meg mindent az interneten. A többi leletet a jövő héten küldik vissza a háziorvoshoz, így akkor visszük el ezeket is. Ez az én leletem: NEUT-neutrofil 47,3% (Referencia érték:50,0-75,0) EO-eosinofil 10,1% (R.é.:0,0-6,0) Koleszterin 5,34 mmol/l (R.é.:3,9-5,2) Transferrin 332,0 mg/dl (R.é.:200,0-310,0) ÖF 93,0 g/l (R.é.:66,0-83,0) Ez a férjemé: MCHC vvt. átl. hgb konc. 36,6 g/dl (R.é.:32,0-36,0) Koleszterin 5,41 mmol/l (R.é.:3,9-5,2) TG 2,9 mmol/l (R.é.:0,5-1,71) HDL-koleszterin 1,07 mmol/l (R.é.:1,55-2,1) Üledék fvs viz 20,0 sejt (R.é.: 0,0-4,0) Köszönöm, előre is a segítséget. Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép, labor témában

        Kedves kérdező!


        Nehéz csak a kiragadott értékeket értelmezni.A neutrophil és az eosinophil egy-egy fehérvérsejt-típust jelöl, érdemes az abszolút sejtszámot is, ill. az összsejtszámot (tehát nem csak a százalékos értéket) nézni. Az Ön eltérései nem jelentősek, de a panaszokkal, egyéb laborparaméterekkel együtt értékelendők. Az összfehérje szintje (ha jól gondolom, hogy az ÖF ezt jelöli) azonban magasabb, jó lenne kideríteni, melyik komponens emelkedett meg, mivel ez utalhat gyulladásra, vérképzőszervi eltérésre is. Az emelkedett transzferrin-szint (vasszállító fehérje) vashiányt jelenthet, de ehhez is látni kellene más értékeket (haemoglobin, vas, ferritin).


        Az MCHC a vörösvértestek hemoglobin-koncentrációját jelöli, önmagában nem érdemes nézni, de a férje értéke csak minimálisan tér el a normálistól.
        A koleszterint gondolom nem kell külön részletezni, az összekoleszterin mindkettőjüknél magasabb, emiatt érdemes lenne a diétára odafigyelni. A TG szintén vérzsírt jelöl (triglicerid), ez leginkább fokozott kalóriabevitel mellett emelkedik meg. A vizeletben levő emelkedett fvs-szint (fehérvérsejt) húgyúti fertőzésre utalhat.
        Vigyék vissza a leletet a háziorvosnak, aki látni fogja a többi eredményt is, és jobban ismeri a kórelőzményüket, így majd ő dönti el, milyen további vizsgálatokra lehet szükség.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
         WEBBeteg szerkesztőség
        Dr. Bene Orsolya
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-05-22 22:46:23; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:30

        Tudjon meg többet: vérkép, labor

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 50 éves férfi vagyok, eléggé sztresszes, szellemi munkát végzek, idegeskedő típus vagyok. Kb. két hétel ezelőtt este 9 órakor lefeküdtem, majd 11 órakor felébredtem és toalettre kellet mennem. Ott egy erős...
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Amikor többször fordult elő, hogy magas tachicardia miatt rosszul éreztem magam, elmentem a háziorvoshoz, aki elküldött kardiológiai és pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatra. A kardiológus Huma pronolt írt fel és azt...
        Tisztelt Dr.Nő/Úr!Évek óta kezelnek magas vérnyomás betegséggel.Általában nincs is gond az értékeimmel,de néha-néha nagyon kiugrik,volt hogy 230/130 feletti értéket mértek.Legutóbbi eset után elmentem szív UH-ra,amiről a következő...
        Tisztelt Doktor! Olyan kérdésem volna Ön felé,hogy ha egy betegnek a baj oldali szívizmai el vannak halva és csak 30 százalék él,akkor mennyi esélye van?Van valami megoldás? Kérem segítsen! Várom válaszát!
        Tisztelt Doktor Úr /Nő ! Tavaly novemberben mitrális prolapsust állapítottak meg nálam . Tüneteim : Fejfájás, mellkasi szúrás , kimerültség, hirtelen felállásnál elhomályosodik minden előttem , de eszméletvesztésem még nem volt. 18 éves...
        Jó estét! Az a helyzet, hogy kiderült, hogy heterozigóta Leiden mutációm van, ami trombózisra hajlamosít. 3 évig dohányoztam, emellett egy évig fogamzásgátlót szedtem. (tavaly januárban abbahagytam mind a kettőt) Ha jól tudom, így sokkal...
        Az alàbbi kardiologiai lelettel kapcsolatban kérném segitségêt. Jk22 Ao28 Sep23 Bp22 E-Ivs:2 Tapse24 Septum1116 Dd/Ds 3822 Hf1217 Ef73% E/A9090 Bk vmax 1,4 Mitralis anterior lazàbb szerkezetü,prolabàl Synus tachikardia,kp...
        19 éves vagyok,körülbelül 3 éve jelentkeztek vérnyomás problémáim. Sokszor magas a vérnyomásom,ilyenkor jelentkezik nehézlégzés,erőtlenség,mellkas tájékon nyomás. Illetve a minap a jobb alkaromon az eremnél áramütésszerű...
        Tiszteletem!Kb 1 hete naponta többször szúr a bal mellkasomba inkább szúrkáló fájdalom, este fekve is előjön.esténként pedig van hogy 100-110 a pulzusom máskor pedig 52-57között. ekgm jó annyit tudok.Ön szerint szív eredetű a...
        Tisztelt Doktor Ur 5 évvel ezelött volt mélyvénás trombozisom. Azota helyrejottem, minden tovabbi vizsgalat negativ lett. A labam idonkent beszokott dagadni, mint most is. Lehet hogy a mostani hirtelen joidő miatt.? Koszonom valaszat.
        Kedves Doktornő/Úr ! Pár napja voltam szív UH-on,az eredményeim a következők lettek: EF:68% AOgyök:32 mm BP:36 mm JK:18mm IVS diast:12,3 mm BK diast:51mm HF diast:12,6 mm IVS syst:13,5 mm BK syst:30 mm HF syst:13,5 mm A:0,54...
        19 éves fiamnál két éve diagnosztizáltak veseaorta szűkűletetet, amit a magas vérnyomás okának keresése közben fedeztek fel. Vérnyomáscsökkentő szedése mellett (meramyl)közölték, hogy éves felülvizsgálat szükséges. Két nappal...
        Kardiológus-belgyógyász szakorvostól szeretném kérdezni! Tisztelt Dr.Nő/Úr! Ha lehajolok és kicsit emelek, guggolok valami munkám miatt, vagy bármilyen munkát végzek így, a mellkasom közepén a nyakamtól kezdve erős fájdalmat érzek és...
        Tisztelt WebBeteg! 22 éves egyetemista vagyok. Az utóbbi pár hétben a a szívem mögötti résznél erős nyomó , szúró de némely esetben égő érzés mely átsugárzik a bal könyökömre és a vállamba is. Rendszerint hosszan tartó fájdalom ,...
        Tisztelt Válaszoló! Extrasystolés beütéseket tapasztalok pár hónapja.Orvosi vizsgálat megtörtént , kórosat nem találtak.Holter-gép 2 extrasystolét rögzített. De azt vettem észre, hogy a menstruáció előtti két héttel vannak inkább....
        Kedves Dr.Úr! Pár napja ezt a leletet kaptam a kardiológus dr-nőtől. LVD:46/30mm IVS:9mm Ao.gyök:16mm LVPW:10mm Bal pitvar:27mm EF:65% Ao.asc:29mm Ao.bill: Vao:1,4m/s Ao.insuff:II fokú Ao.PHT:514ms Mitralis insuff:jelzett E/A:1,25 DT:152ms...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Voltam már több kardiológusnál (magán illetve állami rendelésen is). Csináltak több Holter ekg, vérnyomást, szívultrahangot, terheléses ekg-t. A legtöbb dolog rendben volt. Az utolsó ultrahangon mondjuk kiderült hogy...
        Egész életemben az alacsony vérnyomásommal küszködtem,szédelegtem .Két éve egyik napról a másikra teljes testemen bevizesedtem.Mindkét lábamon a bőrpólusokban "piros pöttyök "jelentek meg.Kivizsgálásom során megállapították hogy a jobb...
        egy hete úgy érzem,mintha sercegne a szívem,szabályosan érzem,ahogy görcsölget,vibrál,igazából nem tudom,hogy milyen érzés,először azt hittem,talán a műszál a ruhában,de sajnos nem. Vérnyomásom általában alacsony,pulzusom...
        71/min, sinus ritmus. horizontális állás, PQ-120, QRS-98, QTc-384. mellkasi átmenet V3-ban, infero-lat. repol. zavar, aVL-ben path.Q hullámok, ingerképzési-és vezetési zavar monitorozással sem észlelhető. válaszát mihamarabb várom....