• Laborleleten mit jelentenek az alábbi rövidítések, és mi van akkor ha ez több, vagy kevesebb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        A férjem és én is voltunk vizsgálaton, háziorvos küldött el minket. Mindkettőnknek más miatt, de vérvétel, és vizelet volt neki is, nekem is. Ma mentem a leletekért, és mindkettőnkén voltak + és - jelek is. Ezeket most begépelem, Gondolom ezek eltérőek a normáltól, azért jelölik így.
        Mit jelentenek? Mert nem igazán találtam meg mindent az interneten. A többi leletet a jövő héten küldik vissza a háziorvoshoz, így akkor visszük el ezeket is.

        Ez az én leletem:
        NEUT-neutrofil 47,3% (Referencia érték:50,0-75,0)
        EO-eosinofil 10,1% (R.é.:0,0-6,0)
        Koleszterin 5,34 mmol/l (R.é.:3,9-5,2)
        Transferrin 332,0 mg/dl (R.é.:200,0-310,0)
        ÖF 93,0 g/l (R.é.:66,0-83,0)

        Ez a férjemé:
        MCHC vvt. átl. hgb konc. 36,6 g/dl (R.é.:32,0-36,0)
        Koleszterin 5,41 mmol/l (R.é.:3,9-5,2)
        TG 2,9 mmol/l (R.é.:0,5-1,71)
        HDL-koleszterin 1,07 mmol/l (R.é.:1,55-2,1)
        Üledék fvs viz 20,0 sejt (R.é.: 0,0-4,0)

        Köszönöm, előre is a segítséget. Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép, labor témában

        Kedves kérdező!


        Nehéz csak a kiragadott értékeket értelmezni.A neutrophil és az eosinophil egy-egy fehérvérsejt-típust jelöl, érdemes az abszolút sejtszámot is, ill. az összsejtszámot (tehát nem csak a százalékos értéket) nézni. Az Ön eltérései nem jelentősek, de a panaszokkal, egyéb laborparaméterekkel együtt értékelendők. Az összfehérje szintje (ha jól gondolom, hogy az ÖF ezt jelöli) azonban magasabb, jó lenne kideríteni, melyik komponens emelkedett meg, mivel ez utalhat gyulladásra, vérképzőszervi eltérésre is. Az emelkedett transzferrin-szint (vasszállító fehérje) vashiányt jelenthet, de ehhez is látni kellene más értékeket (haemoglobin, vas, ferritin).


        Az MCHC a vörösvértestek hemoglobin-koncentrációját jelöli, önmagában nem érdemes nézni, de a férje értéke csak minimálisan tér el a normálistól.
        A koleszterint gondolom nem kell külön részletezni, az összekoleszterin mindkettőjüknél magasabb, emiatt érdemes lenne a diétára odafigyelni. A TG szintén vérzsírt jelöl (triglicerid), ez leginkább fokozott kalóriabevitel mellett emelkedik meg. A vizeletben levő emelkedett fvs-szint (fehérvérsejt) húgyúti fertőzésre utalhat.
        Vigyék vissza a leletet a háziorvosnak, aki látni fogja a többi eredményt is, és jobban ismeri a kórelőzményüket, így majd ő dönti el, milyen további vizsgálatokra lehet szükség.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-22 22:46:23; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! A problémám több hónapja fennáll. Mellkasi szorító fájdalmaim vannak gyakran, feszül a bőröm úgy, mint amikor leég. Több vizsgálatom volt, Holter ABPM, ekg,terheléses ekg,szívultrahang. A vérnyomásom magasabb,napi...
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Az lenne a kérdésem hogy voltam teljes kardiológiai kivizsgáláson ahol volt nyugalmi és terheléses ekg szívultrahang és arteriográfia.Minden rendben volt kivéve triglicerid volt 4,3 ami tavaly "csak" 3,2 és hogy...
        Tisztelt Doktornő!Reggel szedek 20mg citapramot 2.5mg rilexxel,dél 1.875 rilex és este is 1.875mg rilex pánikbetegségemre. 26 éves vékony anyuka vagyok a pulzusom nyugalomban napközben 55-60 estére ez 50-55re megy pihenéskor tv,t nézve. Terhelésre...
        Jó napot 2éve úgy éreztem hogy kihagy a szívem elmenten a háziorvoshoz és elkuldot kivizsgálásra de csak egy 24oras holteres vizsgálatot csináltak aszt montak semmi eltérés semmi baja a szívemnek a stressz csinálja most 3 napja megint érzem...
        Tisztelt Doktornő! Ezen kérdés (http://www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/sziv_es_errendszer/157100) folytatásaként szeretném küldeni Önnek az alábbiakat: Mért értékek: Aod (norm: 21-44mm): 26,00 mm, LA (norm: 18-39mm): 40,00 mm, RVEDD (norm:...
        Üdvözlöm! Segítséget szeretnék kérni Öntől/Önöktől. Körülbelül 2 éve a háziorvosom beutalt kardiológiára, szívultrahangra, magas vérnyomás gyanúja miatt. Mivel sürgős volt a vizsgálat és a kórházban nem tudtak időben fogadni,...
        Tisztelt Doktornő! 31 éves elhízott, magas vérnyomásban szenvedő férfi vagyok. 18 éves korom óta ismert a betegség, családi halmozódás is áll a háttérben. Testsúlyom csökkentésén folyamatosan dolgozom, jelenleg beállított gyógyszerek...
        Jó Napot Kívánok Dr.Nő/Úr! Nekem az a kérdésem lenne, hogy nem olyan rég voltam szív-ultrahangon, ahol kiderült,hogy kéthegyű billentyű prolepsus-om van. Ennek volt/van is tünete, mellkas nyomásom van, olykor bele is fájdul a szívemnél,heves...
        Jó napot kívánok. 31eves két gyermekes anyuka vagyok. Mostanában a vérnyomásom rendesen mérem. (Édesapám szívinfarktusa óta aggódok én is) Eddig a vérnyomásom 130/80,120/70,110/70 volt. Az elmúlt napokban viszont 130/60,120/50,110/50. A...
        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy mostanában nagyon gyakran leszek hirtelen rosszul. Ismert pánikbeteg vagyok, ezért most inkább egy kardiológus véleményére lennék kíváncsi, mivel a mentális állapotommal...