• Laborleleten mit jelentenek az alábbi rövidítések, és mi van akkor ha ez több, vagy kevesebb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! A férjem és én is voltunk vizsgálaton, háziorvos küldött el minket. Mindkettőnknek más miatt, de vérvétel, és vizelet volt neki is, nekem is. Ma mentem a leletekért, és mindkettőnkén voltak + és - jelek is. Ezeket most begépelem, Gondolom ezek eltérőek a normáltól, azért jelölik így. Mit jelentenek? Mert nem igazán találtam meg mindent az interneten. A többi leletet a jövő héten küldik vissza a háziorvoshoz, így akkor visszük el ezeket is. Ez az én leletem: NEUT-neutrofil 47,3% (Referencia érték:50,0-75,0) EO-eosinofil 10,1% (R.é.:0,0-6,0) Koleszterin 5,34 mmol/l (R.é.:3,9-5,2) Transferrin 332,0 mg/dl (R.é.:200,0-310,0) ÖF 93,0 g/l (R.é.:66,0-83,0) Ez a férjemé: MCHC vvt. átl. hgb konc. 36,6 g/dl (R.é.:32,0-36,0) Koleszterin 5,41 mmol/l (R.é.:3,9-5,2) TG 2,9 mmol/l (R.é.:0,5-1,71) HDL-koleszterin 1,07 mmol/l (R.é.:1,55-2,1) Üledék fvs viz 20,0 sejt (R.é.: 0,0-4,0) Köszönöm, előre is a segítséget. Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép, labor témában

        Kedves kérdező!


        Nehéz csak a kiragadott értékeket értelmezni.A neutrophil és az eosinophil egy-egy fehérvérsejt-típust jelöl, érdemes az abszolút sejtszámot is, ill. az összsejtszámot (tehát nem csak a százalékos értéket) nézni. Az Ön eltérései nem jelentősek, de a panaszokkal, egyéb laborparaméterekkel együtt értékelendők. Az összfehérje szintje (ha jól gondolom, hogy az ÖF ezt jelöli) azonban magasabb, jó lenne kideríteni, melyik komponens emelkedett meg, mivel ez utalhat gyulladásra, vérképzőszervi eltérésre is. Az emelkedett transzferrin-szint (vasszállító fehérje) vashiányt jelenthet, de ehhez is látni kellene más értékeket (haemoglobin, vas, ferritin).


        Az MCHC a vörösvértestek hemoglobin-koncentrációját jelöli, önmagában nem érdemes nézni, de a férje értéke csak minimálisan tér el a normálistól.
        A koleszterint gondolom nem kell külön részletezni, az összekoleszterin mindkettőjüknél magasabb, emiatt érdemes lenne a diétára odafigyelni. A TG szintén vérzsírt jelöl (triglicerid), ez leginkább fokozott kalóriabevitel mellett emelkedik meg. A vizeletben levő emelkedett fvs-szint (fehérvérsejt) húgyúti fertőzésre utalhat.
        Vigyék vissza a leletet a háziorvosnak, aki látni fogja a többi eredményt is, és jobban ismeri a kórelőzményüket, így majd ő dönti el, milyen további vizsgálatokra lehet szükség.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
         WEBBeteg szerkesztőség
        Dr. Bene Orsolya
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-05-22 22:46:23; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:30

        Tudjon meg többet: vérkép, labor

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jo napot kivanok,Engem egy eve pajzsmirigy karcinomaval kezelnek,eltavolitottak a pajzsmirigyem,legutobbi szivultrahangon pulmonaris hipertoniat allapitottak meg,ez a betegsek kovetkezmenye hogy nem tudok lepcsot maszni ,ugy erzem nem eleg az oxigen,kihez...
        Mit jelent ez az ekg eredmény:SR., ép ingerületvezetés,jobbra dev. R.,2-3-ban kissé szélesebb S hullám, átmeneti zóna a V4-ben, V2-ben kis M komplexus,inkompl.JTSZB, fr:59/min?
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Az elmúlt időben egyre fáradtabb vagyok, gyengék az izmaim, fizikai terhelésre vagy izgalom hatására nyom a mellkasom, fáj a bal kezem, de ha pihenek egy keveset akkor mérséklődnek a tünetek. Korábban TIA-m volt,...
        Tisztelt Weborvos! 24 órás EKG Holter vizsgálat után kiderült hogy nagyon gyorsan ver egész nap a szívem (160-200) este alvás közben is. Kaptam rá egy Lokren nevű gyógyszert de ez túl erősnek bizonyult. A következő gyógyszertől meg...
        4 éve kaptam aorta műbillentyűt.3 évig semmi gondom nem volt.1 éve kezdődött a pitvar fibrilláció,ami mára már hetente,2 hetente fordul elő.Én arra gyanakszom,hogy rossz gyógyszereket kapok,mert érdeklődtem és mások a syncumáron kívül nem...
        Jó napot kívánok.15 éves vagyok 188 cm. és 103 kg. Sajnos egy velem született szív betegséggel születtem.A jobb pitvarban vannak keringési problémák.Lényegében nem tiltottak el a sporttól.Csak kevéstől.Mennyi időm van még hátra az...
        Üdv. 20 éves fiatal férfi vagyok az alábbi panaszok/panaszaimra szeretnék választ kapni; 4-5 hete kezdődtek a problémáim de egy pár napja aggasztóak, kezdődött enyhe arc zsibbadással ami eleinte enyhe majd kicsit erősebb hol gyengébb volt,...
        Tisztelt Doktor Úr!A napokban pacemakert ültettek a mellkasomba.Az esetleges mágneses problémákról részletes tájékoztatást nem kaptam,az interneten sem találtam a kérdésemre választ.Kérdésem az lenne,hogy a hűtőszekrényre felrakott mintegy...
        2009.07-ban kerűltem be a kórházba instabil angina, hypertónia dg-kkel. Coronarogr. történt melynek során LAD eredési szűkületem, DES impl-val stabilisalták. Azóta tünetmentes vagyok, a gyógyszereket rendesen szedem. Most Németországban...
        Tisztelt Webbeteg szakértő! Arra lennék kíváncsi ,hogy ha valaki ebből a Metoprolol Z Hexal 50 mg- ból 1 levél tabletta ami 10db bevesz az halálos lehet milyen tünetek jelentkezhetnek mennyi idő múlva jöhetnek ki a tünetek!?
        Ezen adatok tudatában mit javasol? Jobb kamraDD :30mm, Ao gyök34mm, Bal pitvar M-mod:43mm Septum DT:11m, Hátsófal DT:16mm, Bal kamra DD:68mm, DS:53mm,EF:45%,2.D. Bal pitvar:48mm, 2.D. Jobb pitvar:52mm, AI:II-III. PHT:350ms, Aorta regurgitácio PISA...
        Szív ablációt végeztek 2009-ben 2 szer,egy fél éve volt egy kisebb szerü sztrokom is miután enyhe beszéd akadozásom volt ,de hamar elmult és még nyaki érszüköletet állapitotak meg 50%-ban, kellene ere szednem valamit ,a meglévő gyógyszerek...
        Üdvözlöm! Tegnapi napon kaptam kézhez a szív ct leletemet,az orvosom szabadság miatt csak 1 hónap múlva adott időpontot,ezért kérnék öntől egy kiértékelést hogy addig ne kelljen idegeskednem! Extrakardiális struktúrák: A jobb 3-mas...
        Tisztelt Doktor! 22 éves vagyok és mindig attól rettegtem valami baj van a szívemmel. Megnézné a szívultrahang leletemet? A 2 hónappal ezelőtti EKG-mon az volt a lehetséges elváltozásoknál,hogy bal kamra hyperthophia ezért is félek...
        Jó estét kívánok Dr. úr! Azt szeretném öntől megkérdezni hogy a trombózist meg az érszűkületet leginkább örökölni lehet,vagy azért a havi pár szál cigaretta elszívása is kihozhatja ezt a két problémát? Előre is köszönöm válaszát.
        Tisztelt Doktor nő/úr szokott olyan történni velem hogy a szívem erősebben ver.Igaz ritkán de,mondjuk van egy X alapértékű szívverésem majd hírtelen erőseket üt a szívem az az X+Y>X. Vajon ez lehet időjàràs,stressz,kimerültség miatt? Vagy...
        Tisztelt Doktor/Doktornő! Tisztelettel kérem a csatolmányban elküldött kardiológiai ambuláns lapom kiértékelésére! Köszönettel:
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Évek óta Fostert használok napi szinten, most enyhe szívritmuszavar miatt próbának Concor Cor 1,25mg-t írtak fel. Kérdésem, hogy biztonsággal szedhető a két gyógyszer együtt? Köszönettel: Anna
        Üdvözlöm! Tegnap előtt jöttem ki a kórházból, saját felelősségre. Azt hittem csak pánikbetegség és nagyon szégyelltem magam, amiért kihívtam magamra a mentőket. Aznap úgy kezdődött, hogy bedobbant a szívem ahogy szokott már 3 éve...
        Tiszteletem!Tudom,már mondták,hogy az aspirin protect káros,de nagyon nyugtalanít,hogy nekem.A BAL ARTÉRIA VERTEBRALIS KIFEJEZETTEN GRACILIS HELYENKÉNT ALIG AZONOSÍTHATÓ,BENNE AZ ÁRAMLÁS MEGFORDULT CLAUDI CRANIO IRÁNYÚ.Nagy valószínűséggel...