• Laborleleten mit jelentenek az alábbi rövidítések, és mi van akkor ha ez több, vagy kevesebb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! A férjem és én is voltunk vizsgálaton, háziorvos küldött el minket. Mindkettőnknek más miatt, de vérvétel, és vizelet volt neki is, nekem is. Ma mentem a leletekért, és mindkettőnkén voltak + és - jelek is. Ezeket most begépelem, Gondolom ezek eltérőek a normáltól, azért jelölik így. Mit jelentenek? Mert nem igazán találtam meg mindent az interneten. A többi leletet a jövő héten küldik vissza a háziorvoshoz, így akkor visszük el ezeket is. Ez az én leletem: NEUT-neutrofil 47,3% (Referencia érték:50,0-75,0) EO-eosinofil 10,1% (R.é.:0,0-6,0) Koleszterin 5,34 mmol/l (R.é.:3,9-5,2) Transferrin 332,0 mg/dl (R.é.:200,0-310,0) ÖF 93,0 g/l (R.é.:66,0-83,0) Ez a férjemé: MCHC vvt. átl. hgb konc. 36,6 g/dl (R.é.:32,0-36,0) Koleszterin 5,41 mmol/l (R.é.:3,9-5,2) TG 2,9 mmol/l (R.é.:0,5-1,71) HDL-koleszterin 1,07 mmol/l (R.é.:1,55-2,1) Üledék fvs viz 20,0 sejt (R.é.: 0,0-4,0) Köszönöm, előre is a segítséget. Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép, labor témában

        Kedves kérdező!


        Nehéz csak a kiragadott értékeket értelmezni.A neutrophil és az eosinophil egy-egy fehérvérsejt-típust jelöl, érdemes az abszolút sejtszámot is, ill. az összsejtszámot (tehát nem csak a százalékos értéket) nézni. Az Ön eltérései nem jelentősek, de a panaszokkal, egyéb laborparaméterekkel együtt értékelendők. Az összfehérje szintje (ha jól gondolom, hogy az ÖF ezt jelöli) azonban magasabb, jó lenne kideríteni, melyik komponens emelkedett meg, mivel ez utalhat gyulladásra, vérképzőszervi eltérésre is. Az emelkedett transzferrin-szint (vasszállító fehérje) vashiányt jelenthet, de ehhez is látni kellene más értékeket (haemoglobin, vas, ferritin).


        Az MCHC a vörösvértestek hemoglobin-koncentrációját jelöli, önmagában nem érdemes nézni, de a férje értéke csak minimálisan tér el a normálistól.
        A koleszterint gondolom nem kell külön részletezni, az összekoleszterin mindkettőjüknél magasabb, emiatt érdemes lenne a diétára odafigyelni. A TG szintén vérzsírt jelöl (triglicerid), ez leginkább fokozott kalóriabevitel mellett emelkedik meg. A vizeletben levő emelkedett fvs-szint (fehérvérsejt) húgyúti fertőzésre utalhat.
        Vigyék vissza a leletet a háziorvosnak, aki látni fogja a többi eredményt is, és jobban ismeri a kórelőzményüket, így majd ő dönti el, milyen további vizsgálatokra lehet szükség.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség

         WEBBeteg szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-05-22 22:46:23; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:30

        Tudjon meg többet: vérkép, labor
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! 2009.04.17-én hátsó fali szív infartusom volt.Diagnózisokat ezekkel a kódokkal látta el az orvos: Angina pectoris I2080, ISZB I2480, St,p.myoc.inferior I2520, Obesitas E6690, HLP E7820, Koszorúérbe vagy helyére beépített...
        Üdvözlöm! December közepén kaptam egy szívizom gyulladást egy náthának köszönhetően. Egy hét kórházi megfigyelés és kezelés után picit több mint egy hónap otthoni pihenés munka nélkül. Concord 2,5mg és Tritace 2,5mg ot szedeg minden...
        Kedves Doktornő. II. tipusu veleszületett szivbillenytyű zavarom van, amire azt mondták hogy minden beavatkozás után kell kapnom antibiotikumot. Decemberben voltam histeroscipián, ahol méh átalakitó műtétet végeztek (csak kicsi részt vágtak ki...
        állandó hideg végtagok, légszomj,gyengeség,időpontot szeretnénk kérni, pészméker van beültetve, de nem igazán foglalkoznak a tünetekkel sajnos szeretnénk ha egy normál kivizsgáláson esne át köszönettel Tóthné Sz Katalin
        Tisztelt doktor úr/nő. Az lenne a kérdésem, hogy most nemrègen volt egy cardioversio beavatkozásom ès syncumárt kell szednem napi kèt mg-ot. Ezen feltètelekkel lehet számomra tetoválást csináltatni? Másfèl èves koromban volt egy fallot...
        Tisztelt Doktor Nő, Doktor Úr! Nagymamámnak a kezelőorvosai szerint egy "általános érszűkülete van". Mindkét lábán fekély alakult ki(2-3 éve), ez naponta kezelve van, de egyre nagyobb. Kb. fél évente infúziós értágító kezelésre jár....
        Kedves Doktornő, Csináltattam egy laborvizsgálatot, amiből kiderült, hogy magas a koleszterinszintem, de nem kiugró értékkel. Nem vagyok túlsúlyos, sportolok is. Az étkezés tekintetében is próbálok odafigyelni. Mindig reggelizem, ami...
        Édesanyámnak pacemaker beültetése volt 5 éve. Azóta problémamentes (szívritmuszavar, többször elesett.) Azóta szed Syncumar-mite 1 mg gyógyszert. Napi adag 1 szem, másik nap másfél szem. Mellette az alábbi gyógyszereket szedi: Milurit 300...
        3 hete szívkatéteren estem át. És a ball csuklomon ahol bevezették a katétert van egy kisebb csomo. Az lenne a kérdésem ez elmulik??És ez nem gond?Köszönöm válaszát. Tünde.
        Tisztelt Doktornö! Sokat hallottam a méregtelenitö, salaktalanito kurákrol,melyek közül soknak utána néztem. Találtam egy terméket a neve: Herbálfix. Mivel eléggé meggyözött a sok pozitiv tapasztalat, ugy gondoltam én is kiprobálom, igy...
        Tisztelt Doktor Nő! Szeretném megkérdezni, hogy napi hány db extrasystolé számít még normálisnak? Kardiológusnál voltam már azt mondta nem számottevő mértékű,de mostanában naponta sokat megérzek és elég kellemetlenek. Köszönöm...
        Tisztelt Doktorno! Az lenne a kerdesem, hogy mi okozhatja azt, hogy ha nagy levegot veszek vagy asitok, kihagy a szivem egyet es egy eros utessel bepotolja? Nagyon ijeszto. Nyuglmi allapotban teljesen normalis a szivritmusom, csak a nagyobb levegovetelnel...
        Tisztelt Doktornő! Ezen betegségek után igénybe vehetek adókedvezményt? Scer.art.coron(3-ér),St.p.inf.myoc.inferior(STEMI 2013),St.p.RCA PCI (2BMS) St.p. rePCI et RCA (POBA) et PCI ad LAD(1BMS), insuff. vantr.sin.cordis.min.gr.Tachycardia ventr....
        Tisztelt Doktornő! Súlyos vizesedés van jó pár hónapja.Lábnál kezdődött,most kb 3-szor akkora mint az eredeti állapot(lábfej,boka,vádli,comb is)Haspuffadás,és fekvő állapotban azonnali fulladás lép föl.Vérnyomás 5-10 éve legalacsonyabb...
        Tisztelt Doktornő! Alkalmanként az alábbi tünetet tapasztalom, kérem, segítsen, hogy valami betegséget jelez-e, vagy természetes. A bokám elülső részén egy pillanatra hideget érzek, mintha egy jégkockát ejtettek volna rá. Megnéztem, és...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Olyan problémám lenne, hogy az utóbbi időben hetente többször is kihagy a szivem és utánna torokszorító érzésem van. Ez általában este jelentkezik nyugalmi állapotomban. 20 éves lány vagyok és aaggaszt ez az...
        Tisztelt Doktornő! A szív ultrahang elemzéséhez kérnék Öntől segítséget.Leletem a következő: Bal kamra - végdiast. átm. (EDD) (55):42 Bal kamra-végsyst. átm. (EST) (40):23 Septum-végdiat.vast. (IVS DT) (12):11 Hátsó...
        Tisztelt Doktornő! 2013-ban pitvarfibrillációval kerültem a belgyógyászat intenzív osztályára, ahol SR iv. amiodarone telitést követően állt helyre. 2 év panaszmentes időszak után 2015. októberétől újra jelentkeztek a panaszok, de 1-3...
        Tisztelt Dr.Molnár Dóra! Az lenne a kérdésem hogy a vérnyomásom 120/40 40-45 körüli szokott lenni ha nyugalmi állapotban mérem és ha intenzív edzést követő 20 percben is hasonló értéket mutat. Fél éve rendszeressen sportolok edzés elött...
        Tisztelt Dr. Molnár Dóra! Az lenne a kérdesem hogy miért lehet alacsony a diosztés értékem! Edzés után kb 20 percel a vérnyomásom 125/52 80 volt! Nap közbe ez az érték 90/40 50 szokott lenni általában! De semmi panaszom nincs sem szédülés...