• Laborleleten mit jelentenek az alábbi rövidítések, és mi van akkor ha ez több, vagy kevesebb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! A férjem és én is voltunk vizsgálaton, háziorvos küldött el minket. Mindkettőnknek más miatt, de vérvétel, és vizelet volt neki is, nekem is. Ma mentem a leletekért, és mindkettőnkén voltak + és - jelek is. Ezeket most begépelem, Gondolom ezek eltérőek a normáltól, azért jelölik így. Mit jelentenek? Mert nem igazán találtam meg mindent az interneten. A többi leletet a jövő héten küldik vissza a háziorvoshoz, így akkor visszük el ezeket is. Ez az én leletem: NEUT-neutrofil 47,3% (Referencia érték:50,0-75,0) EO-eosinofil 10,1% (R.é.:0,0-6,0) Koleszterin 5,34 mmol/l (R.é.:3,9-5,2) Transferrin 332,0 mg/dl (R.é.:200,0-310,0) ÖF 93,0 g/l (R.é.:66,0-83,0) Ez a férjemé: MCHC vvt. átl. hgb konc. 36,6 g/dl (R.é.:32,0-36,0) Koleszterin 5,41 mmol/l (R.é.:3,9-5,2) TG 2,9 mmol/l (R.é.:0,5-1,71) HDL-koleszterin 1,07 mmol/l (R.é.:1,55-2,1) Üledék fvs viz 20,0 sejt (R.é.: 0,0-4,0) Köszönöm, előre is a segítséget. Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép, labor témában

        Kedves kérdező!


        Nehéz csak a kiragadott értékeket értelmezni.A neutrophil és az eosinophil egy-egy fehérvérsejt-típust jelöl, érdemes az abszolút sejtszámot is, ill. az összsejtszámot (tehát nem csak a százalékos értéket) nézni. Az Ön eltérései nem jelentősek, de a panaszokkal, egyéb laborparaméterekkel együtt értékelendők. Az összfehérje szintje (ha jól gondolom, hogy az ÖF ezt jelöli) azonban magasabb, jó lenne kideríteni, melyik komponens emelkedett meg, mivel ez utalhat gyulladásra, vérképzőszervi eltérésre is. Az emelkedett transzferrin-szint (vasszállító fehérje) vashiányt jelenthet, de ehhez is látni kellene más értékeket (haemoglobin, vas, ferritin).


        Az MCHC a vörösvértestek hemoglobin-koncentrációját jelöli, önmagában nem érdemes nézni, de a férje értéke csak minimálisan tér el a normálistól.
        A koleszterint gondolom nem kell külön részletezni, az összekoleszterin mindkettőjüknél magasabb, emiatt érdemes lenne a diétára odafigyelni. A TG szintén vérzsírt jelöl (triglicerid), ez leginkább fokozott kalóriabevitel mellett emelkedik meg. A vizeletben levő emelkedett fvs-szint (fehérvérsejt) húgyúti fertőzésre utalhat.
        Vigyék vissza a leletet a háziorvosnak, aki látni fogja a többi eredményt is, és jobban ismeri a kórelőzményüket, így majd ő dönti el, milyen további vizsgálatokra lehet szükség.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
         WEBBeteg szerkesztőség
        Dr. Bene Orsolya
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-05-22 22:46:23; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:30

        Tudjon meg többet: vérkép, labor
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Rendszeresen fáj a mellkasom és nehezen veszek levegőt. A tünetek egy éve kezdődtek. Véresköpet nem jelentkezett még, viszont reggelente fulladok és néha napközben is nem tudok levegőt venni vagy nyelni. Testnevelés órán rengetegszer feszít,...
        Tisztelt DR ! Nagyon szeretnék választ kapni voltam ,szívultrahangon és ezt az eredményt kaptam Ép billentyűk,kp.-nál nagyobb mitr.insuff /II-III, kis tricusp.insuff I Kp.pulm hypertonia 47 hgmm.Jelentősen diletált bal kamra EF 33.% A septum...
        Egy éve volt infarktusom.Szívkatéterezésem lessz 19-én.A vérhígítók szedését mikor kell abbahagynom?
        Tisztelt doktor úr/nő ! Júliusban infarktuson estem át .Balatonfüreden a rehabilitáció is megtörtént.Igyekszem sokat mozogni. Viszont bármilyen terhelésre nagyon alacsony a vérnyomásom .Terhelés után 102/42/60 .Előtte olyan 80 körül van....
        Kedves Neurológus! Azt szeretném megtudni, milyen szűrővizsgálatokat kell elvégezni ahhoz, hogy a lehető legtöbbet megtegyünk egy esetleges stroke megelőzése érdekében, illetve a szív, erek stb. egészségi állapotának a minél alaposabb...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Már több alkalommal volt olyan hirtelen rosszullétem, hogy elgyengülök,rövid ideig gyorsan ver a szívem és utána egypár perc elteltével elmúlik. Előre is köszönöm segítségét!
        Tisztelt Doktor! Januárban kardiológiai szakvizsgálatot kerestem fel, mivel olyan érzésem volt, mintha a szívem megremegne és olykor olyan, mintha megállna és utána egy nagyot bedobban. Van mikor nem jelentkezik, de most az elmúlt pár napban...
        Tisztelt Doktornő, Doktorúr! Érdeklődni szeretnék, hogy raynaud szindróma,szívritmuszavar: tachykardia, pajzsmirigy alulműködés esetén lehet-e alfa blokkolót szedni? Urológus írná fel nekem hiperaktív hólyag miatt. Válaszát előre is...
        Gyermekkorom óta jelentkezik évente körülbelül 2 alkalommal tachycardiás rohamom. A kiváltó ok szinte mindig hirtelen helyzetváltoztatás (pl lepakolásról) vagy ütés, rázkódás (pl. bringázás közben kerék kátyúba zöttyenése). Minden...
        Tisztelt Válaszoló! 26 éves lány vagyok és az a problémám, hogy alkalmanként hirtelen olyan,mintha megremegne a szívem. Ez pár másodpercig tart, de nagyon kellemetlen. Nagyon megijedek. Menekülési kényszer jön rám. Olykor még olyan,mintha...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 30 éves nő vagyok. 17 évesen kórházba kerültem nagyon szapora szívdobogás miatt, akkor felvételkor cor felett 2/6 fokú regurgitacios systoles zörej volt hallható. Hazamenetelkor mitralis insufficientiát(a kéthegyű...
        Tisztelt webdoktor! Kb. egy hónapja magnéziumot szedek, mert izomremegést tapasztaltam, és egy vérnyomásméro muszer szívritmuszavart is kimutatott. Azóta a kézrememegés olyan szinten mérséklodött, hogy már nem zavar semmiben, egyéb...
        Tisztelt Doktor úr !55 éves normál testsúlyú nő vagyok. 3 éve magas vérnyomás miatt gyógyszereket szedek. Szeptember óta egyre fáradékonyabb voltam,július közepétől már gyengének érzem magam.3 hete betegállományban vagyok miatta,ma...
        Tisztelt Doktor/Nő, Úr! Kardiológiai szűrésen felmerült a pulmonális hipertónia betegség nálam. Semmilyen tünetem nincs, nem vagyok fáradékony, szédülős, ájulós, köhögős. Az ultrahang vizsgálat+EKG jelzett zörejt a jobb szívfél...
        Az átlagvérnyomás 130/80 Koleszterin 4,6 Triglicerid: 2,1 VES beütések Diagnózisnak Hypertrópiás BK. relax zavar. tágabb ao.gyök. tágult BK. jó falmozgások, jó syst BKF, ép jobb szívfél. Hypertoniás szív. Glukoz 6.5. a három havi...
        Tisztelt Doktor nő!Voltam ECHO vizsgálaton ezt írta az orvos bal kamrai üregek tágabbak,falvastagságok normálisak.Globális systolés bal kamra funkció jelentősen csökkent,segmentális famozgászavar nincs,típusos spherikus balkamra,diffus...
        Tisztelt Kardiológus Doktor Úr/Nő! Az utóbbi 2-3 hónapban egyre többször halálfélelem fog el, ami eddig nem fordult elő. Sokszor egy csepp feszültségtől, vagy kisebb emeléstől, ill. ha csak a fotelban kicsit kényelmetlen a hátamnak, akkor...
        Tisztelt Doktor Úr! A férjem 47 éves, vese-és cukorbeteg. Nemrég elküldték egy röntgen vizsgálatra, ahol szívnagyobbodást mutatott a röntgen, bal oldalt. Sajnos az orvosa, aki elküldte a vizsgálatra, szabadságon van, a háziorvosunk is, így...
        Tisztelt Válaszoló! Olyan kérdés miatt fordulok Önhöz, hogy alapjáraton 120/60-70 szokott lenni a vérnyomásom, nagyon régóta sportolok rendszeresen, de mostanában(pár hónapja) azt vettem észre, hogy ha edzés után lemérem a vérnyomásomat,...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 28éves férfi vagyok 185cm/84kg Kerékpározás közbeni 10perces mellkas fájdalom,nehézlégzés után mentem el háziorvos majd kardiológiára. Ott végeztek labor vizsgálatokat,nyaki uh. hasi uh, szív echo negativok voltak....