• Laborleleten mit jelentenek az alábbi rövidítések, és mi van akkor ha ez több, vagy kevesebb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! A férjem és én is voltunk vizsgálaton, háziorvos küldött el minket. Mindkettőnknek más miatt, de vérvétel, és vizelet volt neki is, nekem is. Ma mentem a leletekért, és mindkettőnkén voltak + és - jelek is. Ezeket most begépelem, Gondolom ezek eltérőek a normáltól, azért jelölik így. Mit jelentenek? Mert nem igazán találtam meg mindent az interneten. A többi leletet a jövő héten küldik vissza a háziorvoshoz, így akkor visszük el ezeket is. Ez az én leletem: NEUT-neutrofil 47,3% (Referencia érték:50,0-75,0) EO-eosinofil 10,1% (R.é.:0,0-6,0) Koleszterin 5,34 mmol/l (R.é.:3,9-5,2) Transferrin 332,0 mg/dl (R.é.:200,0-310,0) ÖF 93,0 g/l (R.é.:66,0-83,0) Ez a férjemé: MCHC vvt. átl. hgb konc. 36,6 g/dl (R.é.:32,0-36,0) Koleszterin 5,41 mmol/l (R.é.:3,9-5,2) TG 2,9 mmol/l (R.é.:0,5-1,71) HDL-koleszterin 1,07 mmol/l (R.é.:1,55-2,1) Üledék fvs viz 20,0 sejt (R.é.: 0,0-4,0) Köszönöm, előre is a segítséget. Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép, labor témában

        Kedves kérdező!


        Nehéz csak a kiragadott értékeket értelmezni.A neutrophil és az eosinophil egy-egy fehérvérsejt-típust jelöl, érdemes az abszolút sejtszámot is, ill. az összsejtszámot (tehát nem csak a százalékos értéket) nézni. Az Ön eltérései nem jelentősek, de a panaszokkal, egyéb laborparaméterekkel együtt értékelendők. Az összfehérje szintje (ha jól gondolom, hogy az ÖF ezt jelöli) azonban magasabb, jó lenne kideríteni, melyik komponens emelkedett meg, mivel ez utalhat gyulladásra, vérképzőszervi eltérésre is. Az emelkedett transzferrin-szint (vasszállító fehérje) vashiányt jelenthet, de ehhez is látni kellene más értékeket (haemoglobin, vas, ferritin).


        Az MCHC a vörösvértestek hemoglobin-koncentrációját jelöli, önmagában nem érdemes nézni, de a férje értéke csak minimálisan tér el a normálistól.
        A koleszterint gondolom nem kell külön részletezni, az összekoleszterin mindkettőjüknél magasabb, emiatt érdemes lenne a diétára odafigyelni. A TG szintén vérzsírt jelöl (triglicerid), ez leginkább fokozott kalóriabevitel mellett emelkedik meg. A vizeletben levő emelkedett fvs-szint (fehérvérsejt) húgyúti fertőzésre utalhat.
        Vigyék vissza a leletet a háziorvosnak, aki látni fogja a többi eredményt is, és jobban ismeri a kórelőzményüket, így majd ő dönti el, milyen további vizsgálatokra lehet szükség.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség

         WEBBeteg szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-05-22 22:46:23; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:30

        Tudjon meg többet: vérkép, labor
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Kb. 2,5 éve oldalsó hátsó szívinfarktuson estem át. DES típusú stent beültetés történt. Gyógyszeresen többek között Efient 10 mg és Aspirin protect lett megjavasolva. Egy év letelte után az Efient elhagyását...
        Tisztelt Dr. Nő! Voltam a háziorvosomnál, aki hallott egy kis szívzörejt. Azt tudni kell, hogy a vizsgálat előtt nagyon ideges lettem, mivel kiderült, hogy a tudtom ellenére nincs rendezve TB-m. Egy kisebb sokkot kaptam. Felment 170 körülre a...
        Tisztelt Doktor Nő! Tavalyi évben nyugalmi helyzetben is magas pulzus miatt holter vizsgálat történt, ahol sinus tachycariát állapítottak meg. Az orvos elmondása szerint az EKG-n az látszott, hogy "jön egy ritmuszavar" felgyorsul a pulzus - akár...
        Tisztet Doktornő! A Segítségét szeretném kérni! Márciús elejétől folyamatosan szívdobogás érzésem van,mintha megálna és újra indulna. Ez napi rendszerességgel meg van és elég gyakori . Éjjel nem éreztem még valamint ébredés után...
        nemrég voltam kardioogiai vizsgálaton ahol ischeamiás sziv betegséget találtak azaz azt mondta az orvos hogy a szivem rendben van de akkor mitöl szorit a melkasom ill fulladok. azt mondta hogy a tüdmmel van baj de az nem okoz vénás ér fájdalmat...
        Tisztelt DoktorNő! Az lenne a kérdésem,hogy szívbetegségem van-e?3 éve kezdődött mikor hirtelen felgyorsult a pulzusom.Sajnos megszámolni nem sikerült csak amikor már múlt akkor 130 felett volt.Aznap már 100 alá nem ment.Ez csak néha...
        Tisztelt Doktornő! 29 éves vagyok. 9 évvel ezelőtt stroke-ot kaptam, könnyebb lefolyású volt szerencsére. Nem találtak kóros véralvadásra való hajlamot vagy más okot, mégis - megelőző jelleggel - Astrix és Concor szedését írták elő....
        Tisztelt Doktornő! Azzal a problémával fordulok Önhöz,hogy mostanában sokszor érzem,hogy félrever a szívem.Mellkasi fájdalmat érzek, és bal karom zsibbad, továbbá ingadozik a vérnyomásom ami naponta több alkalommal is előfordul. De hát a...
        Tisztelt Doktornő!Már korábban volt egy levélváltásunk. Ami a következőkről szólt: Tisztelt doktornő! Körülbelül 20 évesen a háziorvosom szívzörejt fedezet fel nálam, majd beutalt a kardiológiára. Ahol ultrahangos vizsgálatot végeztek...
        3 éve(biotronik 2 elektrodás) pacemakerem van. mágneses csíkhoz rögzített rolós szunyoghálót, mely aluprofilon van rögzítve - biztosággal használhatom-e
        Kedves Doktornő! Mellkasi fájdalmam volt és ájulás érzetem két héttel ezelőtt. A sürgősségin azt mondták valószínű, hogy ez egy reflux folyamat volt és a gyomorsav a probléma, de javasoltak kardiológiai kivizsgálást és...
        Évek óta pacemakerrel élő idős ismerősöm (egy éve Syncumar kezelést is kap) 2015. októberi pacemaker felülvizsgálatán a következőket állapították meg: PM vezérelt ütések száma 87% A következő kontorllra idén márciusban, tehát nem...
        Tisztelt doktornó! Veleszületett szívproblémával (aorta billentyű fejlődési rendellenessége) 2010-ben egy sikeres műtétet követően aorta műbillentyűt kaptam.Emiatt rendszeres kontrollvizsgálatra járok, és a fent említett gyógyszert kell...
        Kedves Doktornő! A mai napi (éves kötelező) foglalkoztatás-egészségügyi vizsgálaton az EKG leletem miatt továbbutaltak kardiológus szakorvoshoz,mivel a leletem nem teljesen 100 %-os.Ez áll a beutalón:A V5-ben 1mm-es V6-ban 2mm-es ST depr.A...
        Tisztelt Doktornő! 29 éves nő vagyok, normál testalkatú korábban egészségügyi problémám nem volt. Január középén minden előjel nélkül nagyon heves szívdobogás tört rám vacsora után, az esti órákban. A kórházba saját lábon mentem...
        Kedves doktornő! évente járok a kardiológiai szakrendelésre, mert 4 évvel ezelőtt szívritmuszavart állapítottak meg.Nem kaptam rá gyógyszert ,rendszeresen elmentem kontrollra. Ez évben a vizsgálat eredménye a következő: Az aorta gyök:32...
        Kedves Doktornő! Már korábban többször írtam Önnek. Több kardiológus megvizsgált korábbi mellkasi szorítások miatt, és mindent rendben találtak. Az utóbbi időben elég jól is voltam, viszont kb. 2 hete az extráim száma megnőtt. Ma...
        Tisztelt doktornő! Köszönöm a gyors válaszát. 2006-ban volt katéteres szív vizsgálat akkor jobb coronária spazmust állapítottak,meg. A Kardiológusom szerint nem vagyok koronária beteg, az EKG eltérések, és az aorta billentyű I. insuf...
        Tisztelt Doktornő! Nemrég volt 24 órás EKG-m. Az orvosom megbeszélés nélkül az asszisztenssel kiküldte és kezembe adta. Ezen ritmus zavar nem volt, én sem éreztem. Szerencsére minden nap nincs. (De volt már nem egyszer nagyon gyors remegő...
        Tisztelt Dr.Nő Előre is elnézést kérek amiért regényt írok. Kezdek aggódnia vérnyomásom és a szívem miatt. Omron felkaros vérnyomásmérőm van amivel mérni szoktam a vérnyomásomat. Múlt hétvégén volt rajtam egy hasmenős,lázzal járó...