• Laborleleten mit jelentenek az alábbi rövidítések, és mi van akkor ha ez több, vagy kevesebb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        A férjem és én is voltunk vizsgálaton, háziorvos küldött el minket. Mindkettőnknek más miatt, de vérvétel, és vizelet volt neki is, nekem is. Ma mentem a leletekért, és mindkettőnkén voltak + és - jelek is. Ezeket most begépelem, Gondolom ezek eltérőek a normáltól, azért jelölik így.
        Mit jelentenek? Mert nem igazán találtam meg mindent az interneten. A többi leletet a jövő héten küldik vissza a háziorvoshoz, így akkor visszük el ezeket is.

        Ez az én leletem:
        NEUT-neutrofil 47,3% (Referencia érték:50,0-75,0)
        EO-eosinofil 10,1% (R.é.:0,0-6,0)
        Koleszterin 5,34 mmol/l (R.é.:3,9-5,2)
        Transferrin 332,0 mg/dl (R.é.:200,0-310,0)
        ÖF 93,0 g/l (R.é.:66,0-83,0)

        Ez a férjemé:
        MCHC vvt. átl. hgb konc. 36,6 g/dl (R.é.:32,0-36,0)
        Koleszterin 5,41 mmol/l (R.é.:3,9-5,2)
        TG 2,9 mmol/l (R.é.:0,5-1,71)
        HDL-koleszterin 1,07 mmol/l (R.é.:1,55-2,1)
        Üledék fvs viz 20,0 sejt (R.é.: 0,0-4,0)

        Köszönöm, előre is a segítséget. Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép, labor témában

        Kedves kérdező!


        Nehéz csak a kiragadott értékeket értelmezni.A neutrophil és az eosinophil egy-egy fehérvérsejt-típust jelöl, érdemes az abszolút sejtszámot is, ill. az összsejtszámot (tehát nem csak a százalékos értéket) nézni. Az Ön eltérései nem jelentősek, de a panaszokkal, egyéb laborparaméterekkel együtt értékelendők. Az összfehérje szintje (ha jól gondolom, hogy az ÖF ezt jelöli) azonban magasabb, jó lenne kideríteni, melyik komponens emelkedett meg, mivel ez utalhat gyulladásra, vérképzőszervi eltérésre is. Az emelkedett transzferrin-szint (vasszállító fehérje) vashiányt jelenthet, de ehhez is látni kellene más értékeket (haemoglobin, vas, ferritin).


        Az MCHC a vörösvértestek hemoglobin-koncentrációját jelöli, önmagában nem érdemes nézni, de a férje értéke csak minimálisan tér el a normálistól.
        A koleszterint gondolom nem kell külön részletezni, az összekoleszterin mindkettőjüknél magasabb, emiatt érdemes lenne a diétára odafigyelni. A TG szintén vérzsírt jelöl (triglicerid), ez leginkább fokozott kalóriabevitel mellett emelkedik meg. A vizeletben levő emelkedett fvs-szint (fehérvérsejt) húgyúti fertőzésre utalhat.
        Vigyék vissza a leletet a háziorvosnak, aki látni fogja a többi eredményt is, és jobban ismeri a kórelőzményüket, így majd ő dönti el, milyen további vizsgálatokra lehet szükség.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-05-22 22:46:23; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:30

        Tudjon meg többet: vérkép, labor
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt dr/nő!Kérdésem előtt szeretnék szólni,hogy elég pánikólós tipus vagok.Ekg eredménemről szeretnék kérdezni.EKG s.r.65/min,jobb tengelállás,pQ:0,16s,QRS:0,08s,V2-3-ban kis neg.poz.T-k,egébként poz.T-k,izoelektromos ST-k.Mit jelentenek...
        Kedves Doktornő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi problémámra. 26 éves vagyok, a panaszaim 20 éves koromban kezdődtek, szívritmus zavaraim vannak. Ez alatt azt értem hogy valamikor össze szorul és olyan érzés mint ha...
        Üdvözletem.azt szeretném kérdezni,hogy annyi eltérés van a leletemen hogy mitrl billentyű vékony ,kissé lazább szerkezetű.ehhez feltétlen hozzátartozik a záródási hiba?vagyis a prolapsus?vagy ez annyi mintha valakinek lenne striája hiába...
        Kedves Doktornő! Édesanyám 70 éves, agilis családszerető asszony, a család motorja. Mechanikus műbillentyűvel, pacemakerrel él, többek között Sincumart szed. Ezektől és a tönkrement térdízületektől eltekintve jó egészségi állapotban...
        Tisztelt Doktornő! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 25 évesen normál vérnyomás értékek mellett melyeket hetente többször ellenőrzök normális az, ha belégzésnél növekszik a pulzusom, kilégzésnél pedig csökken? Olvastam, hogy ezt...
        Kedves Doktornő! Az Echo leleten látható mérési erdmények normálértékei érdekelnének. Ao.gyök,JP,BP,BKDD,BKDS,EF,dydtolés nyomás,VCI,PISA, Válaszát Előre is köszönöm!
        Tisztelt Doktornő! Az a problémám,hogy néha nagyon lüktet a nyakamon az ér.Pakolás közben szokott általában vagy ha ledölök az ágyra.Tükörben is jó látszik,ahogy lüktet.Azt olvastam,hogy ez szívritmuszavar.Elmentem a háziorvoshoz és...
        Tisztelt Doktornő! 36 éves nő vagyok.Autóimmum pajzsmirigy alultermelésem lett 8 éve, amire napi 75 mg combythyrexet kapok.AVNRT tìpusú szìvritmuszavart állapitottak meg nálam 2 év,ami egy hosszú 4 órán át tartó 186 os pulzussal hirtelen...
        Üdvözlöm Doktornő!tanácsot,véleményt szeretnék kérni mert kicsit még mindig nyugtalan vagyok hogy minden rendbe van.Számomra hihetetlen,hogy másfél évig olyan miatt féltem ami nincs is,elmúlhat a prolapsus?Bár az akkori orvos nagyon...
        Tisztelt Doktornő! Palpitacios panasszal kerestem fel a háziorvosomat. Hyperthyreosisra gyanakodott ezért elküldött pajzsmirigy UH-ra,a laborba, és többek között a kardiológushoz is. Az eredmények "normálisak voltak". A kardiológus Huma Pronol...