• Laborleleten mit jelentenek az alábbi rövidítések, és mi van akkor ha ez több, vagy kevesebb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        A férjem és én is voltunk vizsgálaton, háziorvos küldött el minket. Mindkettőnknek más miatt, de vérvétel, és vizelet volt neki is, nekem is. Ma mentem a leletekért, és mindkettőnkén voltak + és - jelek is. Ezeket most begépelem, Gondolom ezek eltérőek a normáltól, azért jelölik így.
        Mit jelentenek? Mert nem igazán találtam meg mindent az interneten. A többi leletet a jövő héten küldik vissza a háziorvoshoz, így akkor visszük el ezeket is.

        Ez az én leletem:
        NEUT-neutrofil 47,3% (Referencia érték:50,0-75,0)
        EO-eosinofil 10,1% (R.é.:0,0-6,0)
        Koleszterin 5,34 mmol/l (R.é.:3,9-5,2)
        Transferrin 332,0 mg/dl (R.é.:200,0-310,0)
        ÖF 93,0 g/l (R.é.:66,0-83,0)

        Ez a férjemé:
        MCHC vvt. átl. hgb konc. 36,6 g/dl (R.é.:32,0-36,0)
        Koleszterin 5,41 mmol/l (R.é.:3,9-5,2)
        TG 2,9 mmol/l (R.é.:0,5-1,71)
        HDL-koleszterin 1,07 mmol/l (R.é.:1,55-2,1)
        Üledék fvs viz 20,0 sejt (R.é.: 0,0-4,0)

        Köszönöm, előre is a segítséget. Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép, labor témában

        Kedves kérdező!


        Nehéz csak a kiragadott értékeket értelmezni.A neutrophil és az eosinophil egy-egy fehérvérsejt-típust jelöl, érdemes az abszolút sejtszámot is, ill. az összsejtszámot (tehát nem csak a százalékos értéket) nézni. Az Ön eltérései nem jelentősek, de a panaszokkal, egyéb laborparaméterekkel együtt értékelendők. Az összfehérje szintje (ha jól gondolom, hogy az ÖF ezt jelöli) azonban magasabb, jó lenne kideríteni, melyik komponens emelkedett meg, mivel ez utalhat gyulladásra, vérképzőszervi eltérésre is. Az emelkedett transzferrin-szint (vasszállító fehérje) vashiányt jelenthet, de ehhez is látni kellene más értékeket (haemoglobin, vas, ferritin).


        Az MCHC a vörösvértestek hemoglobin-koncentrációját jelöli, önmagában nem érdemes nézni, de a férje értéke csak minimálisan tér el a normálistól.
        A koleszterint gondolom nem kell külön részletezni, az összekoleszterin mindkettőjüknél magasabb, emiatt érdemes lenne a diétára odafigyelni. A TG szintén vérzsírt jelöl (triglicerid), ez leginkább fokozott kalóriabevitel mellett emelkedik meg. A vizeletben levő emelkedett fvs-szint (fehérvérsejt) húgyúti fertőzésre utalhat.
        Vigyék vissza a leletet a háziorvosnak, aki látni fogja a többi eredményt is, és jobban ismeri a kórelőzményüket, így majd ő dönti el, milyen további vizsgálatokra lehet szükség.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-05-22 22:46:23; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:30

        Tudjon meg többet: vérkép, labor
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Új gyógyszert kaptam a COPD-re, a neve Spiolto Respimat 2,5/2,5 inhalációs oldatot az eddigi Spiriva Respimat helyett. Ezt reggel kell alkalmazzam 2 fuff adagolással, Nebilet 5mg, Coverex AS 5/1,25 vérnyomás csökkentők és Losec...
        Tisztelt Doktornő! Gyors és segítő szándékú válaszát köszönöm, hasznos volt. Utasítása szerint bemásolom a legutóbbi két szívvizsgálat eredményeit: 2014.04.30.- halk syst. zörej a csúcson. - RR: 120/80 Hgmm EKG: HR 70/min, PQ: 0,16, R...
        Tisztelt Doktornő! Amióta az eszemet tudom, van extraszisztolé szívritmus zavarom. Diagnosztizált és hosszú időn át kezelt szorongásos beteg is vagyok, az extraszisztolével pedig csak alig 9 hónapja vagyok diagnosztizálva. A tünetek ellen nem...
        Tisztelt Dóra! Az alábbi problémám van. 2-3 éve egyre sűrűbben kezdett vizesedni/dagadni a lábszáram illetve a lábfejem is. Eleinte csak melegben, később más évszakokban is. Próbáltam vízhajtót, vitamint, kompressziós harisnyát, illetve...
        Kedves Doktornő! Tavaly novemberben szív CT vizsgálaton az alábbi véleményt kaptam: "Összességében enyhe fokú coronaria atheroclerosis. Proximális LAD-on enyhe lumenszűkületet okozó, magas kockázatú plakk. Javaslat: szekunder...
        Üdvözlöm! A nagyapám éves és most volt először szívultrahangon. Mellékletben küldöm az eredményt. Pár mondatban összefoglalná, hogy mit jelent? A vérnyomása alacsony, de a pulzusszáma magas, viszonylag gyakran elered az orra vére. A bal...
        Tisztelt Doktor Nő! Azért fordulok Önhöz, mert nagyon meg vagyok ijedve. Kb. 18 éves koromban diagnosztizáltak nálam enyhe mitralis prolapsust. Most 32 éves vagyok. Különösebb gondot nem okoz ez a "betegség", de van egy nagyon ijesztő tünetem....
        Tisztelt Doktor No! Koszonom valaszat.A Beta blokkolo elhagyasaval kapcsolatos informaciot egy amerikai orvosi szaklapban talaltam es a szerzo szerint javasolt a gyogyszert elhagyni,de szerinte ez nem valoszinu hogy valtoztat a bradycardian.Ahogy On...
        Elso foku A/V node betegsegem van ami nem okoz gondot.A kerdesem az,hogy ajanlatos lenne elhagyni a Beta blokkolot amelyet eveken keresztul szedtem. A vernyomasom kontrollart es jo hatarok kozott van,enyhe Bradycardia mutatkozik.
        Tisztelt Doktornő! Két hónappal ezelőtt 200/110-es vérnyomással kerültem a Sürgősségi O.-ra ElŐtte mindig normális vérnyomásom volt.Rendszeresen sportolok(heti 5xaerobik),semmi káros szenvedély.A koleszterinem évek óta magas.Azóta minden...
        Tiszelt Drnő/dr! Szívultrahang kielemzésében kérném szives segítségét! Jobb kamra:37mm Aorta gyök:25mm Bal pitvar (pst):38mm Septum: D:10 Bal kamra EDD:44mm Hátsó fal: D:9mm Septum: S 16mm Bal kamra ESD:25mm Hátsó fal: S:16mm Bal...
        Tisztelt Doktornő! 2002-ben volt egy agytörzsi vérzésem, melynek következtében a jobb oldalam részlegesen lebénult. Egy hónap után álltam lábra , azóta a jobb oldalam sokkal gyengébb , folyamatosan zsibbad, járásom bizonytalan és...
        Tisztelt Doktornő! Pluszütések miatt 24órás EKG raktak fel,az eredmények magában nem lenének rosszak de hajnali 4,18-kor volt egy 8 másodperces kimaradás.Behívattak és azt mondták,hogy pacemakert kellene behelyezni ez egy kicsit ijesztően...
        Tisztelt Doktorno! Aprilis 1- en bypass muteten estem at. A szanatoriumi 3 hetben folyamatosan panaszkodtam nehez legzesre. Masodik heten vegig lazasan fekudtem vmi gyulladas miatt. Nem tudtak megallapitani az okat. Augmentin elmulasztotta. Hazaterve...
        Szép napot kívánok! A kérdésem az lenne, hogy a vérnyomás értéknél gyakran előfordul hogy nagy a két érték (alsó, felső) között a különbség. Pl, nemrég mértem és 137/62 volt 74-es pulzussal. A felső és alsó közötti különbség...
        Szeretnék érdeklődni, hogy pontosan mi is a kisgyermekem szívbetegsége és mire számoljak. Megszületése után szívnagyobbodása volt és magas vérnyomása 150Hgmm. Születésekor renin akt. fekve nagyobb mint 62ug/L aldoszteron fekve:4124 pmol/L...
        Tisztelt Doktornő! Mit csináljon az ember, ha pár hete kezdődő extrasystolés rohamaitól naponta-kétnaponta szenved, hajnalban arra ébred, hogy állandó pótütései vannak, nyugalmi helyzetben is rátörnek, de a vizsgálatok semmit nem mutatnak...
        Jó napot kívánok! Teljesen véletlenül rábukkantam egy érszűkületi cikkre, ahol azt írják hogy a nyaki érszűkület jelei: - szédülés - látászavar - fej hátra hajlításánál szédülés - fülzúgás Szédülni nem igazán szoktam,...
        Tisztelt doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy alkalmanként potenciazavarral küzdök évek óta, voltam urológusnál, vér, vizeletvizsgálaton, és mindent tökéletesen rendben találtak. Kialakul a merevség de sajnos nem tartós avagy...
        Férjem gyermekkora óta magasvérnyomástól szenved.Csökkent balkamra funkciója van,időnként fullad.Dohányzik,tüdeje asztma szerüen enyhén sipol.Vízhajtóra javul ez a tünet.Jelenlegi gyógyszerei:Bisoblock Plus 5mg/100mg,Valsartan Hct Sandoz...