• Laborleleten mit jelentenek az alábbi rövidítések, és mi van akkor ha ez több, vagy kevesebb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! A férjem és én is voltunk vizsgálaton, háziorvos küldött el minket. Mindkettőnknek más miatt, de vérvétel, és vizelet volt neki is, nekem is. Ma mentem a leletekért, és mindkettőnkén voltak + és - jelek is. Ezeket most begépelem, Gondolom ezek eltérőek a normáltól, azért jelölik így. Mit jelentenek? Mert nem igazán találtam meg mindent az interneten. A többi leletet a jövő héten küldik vissza a háziorvoshoz, így akkor visszük el ezeket is. Ez az én leletem: NEUT-neutrofil 47,3% (Referencia érték:50,0-75,0) EO-eosinofil 10,1% (R.é.:0,0-6,0) Koleszterin 5,34 mmol/l (R.é.:3,9-5,2) Transferrin 332,0 mg/dl (R.é.:200,0-310,0) ÖF 93,0 g/l (R.é.:66,0-83,0) Ez a férjemé: MCHC vvt. átl. hgb konc. 36,6 g/dl (R.é.:32,0-36,0) Koleszterin 5,41 mmol/l (R.é.:3,9-5,2) TG 2,9 mmol/l (R.é.:0,5-1,71) HDL-koleszterin 1,07 mmol/l (R.é.:1,55-2,1) Üledék fvs viz 20,0 sejt (R.é.: 0,0-4,0) Köszönöm, előre is a segítséget. Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép, labor témában

        Kedves kérdező!


        Nehéz csak a kiragadott értékeket értelmezni.A neutrophil és az eosinophil egy-egy fehérvérsejt-típust jelöl, érdemes az abszolút sejtszámot is, ill. az összsejtszámot (tehát nem csak a százalékos értéket) nézni. Az Ön eltérései nem jelentősek, de a panaszokkal, egyéb laborparaméterekkel együtt értékelendők. Az összfehérje szintje (ha jól gondolom, hogy az ÖF ezt jelöli) azonban magasabb, jó lenne kideríteni, melyik komponens emelkedett meg, mivel ez utalhat gyulladásra, vérképzőszervi eltérésre is. Az emelkedett transzferrin-szint (vasszállító fehérje) vashiányt jelenthet, de ehhez is látni kellene más értékeket (haemoglobin, vas, ferritin).


        Az MCHC a vörösvértestek hemoglobin-koncentrációját jelöli, önmagában nem érdemes nézni, de a férje értéke csak minimálisan tér el a normálistól.
        A koleszterint gondolom nem kell külön részletezni, az összekoleszterin mindkettőjüknél magasabb, emiatt érdemes lenne a diétára odafigyelni. A TG szintén vérzsírt jelöl (triglicerid), ez leginkább fokozott kalóriabevitel mellett emelkedik meg. A vizeletben levő emelkedett fvs-szint (fehérvérsejt) húgyúti fertőzésre utalhat.
        Vigyék vissza a leletet a háziorvosnak, aki látni fogja a többi eredményt is, és jobban ismeri a kórelőzményüket, így majd ő dönti el, milyen további vizsgálatokra lehet szükség.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
         WEBBeteg szerkesztőség
        Dr. Bene Orsolya
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541

        Kérdés: 2009-05-22 22:46:23; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:30

        Tudjon meg többet: vérkép, labor

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdv. Olyan problémám van, hogy a minap este olyan szédülés jött rám ami nagyon intenzív volt! Lassan kezdődött majd egyre fokozatosan erősödött olyan szinten, hogy már vezetni sem tudtam! Otthon elfeküdtem az ágyamban annyira forgott minden...
        Kedves Doktor Úr/Doktornő! Legutóbbi mellkasröntgenem kapcsán szeretném megkérdezni, hogy mit jelent a nagymértékben pangásos centrális és basalis érrajzolat, ill. az aorta scler. miatt forduljak-e kardiológushoz? A tüdők egyébként...
        Gyakran szúr a szívem, és sokszor érzek nyomást a mellkasomban, ezért elmentem szív ultrahangra, de sok mindent nem tudtam meg! Mellékeltem a leletet! billentyűk: aorta ép hártyás mitrális hátsó vitorla enyhén bal pitvarba prollabal...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 24 órás ekg monitorozást végeztek nálam sűrűn jelenkező ritmuszavar miatt. A leletet bemásolnám, ami bevallom, meg is ijesztett egy kicsit. Összes szívciklus:115291,ennek 99,02%-a normál ütés, Ves:0,79%. A normál...
        Tisztelt Doktor! 22 éves férfi vagyok. Ma voltam EKG vizsgálaton. A lehetséges kórós elváltozásoknál nagyon megijedtem. Kérem vetne egy pillantást az ekg-ra? http://kepfeltoltes.hu/view/140414/_Untitled_0...
        Üdv! 8 éve van problémám, kamrai extrákkal, és tachicardiával. Akkor basedow kórral kezdődött, ami gyógyult 2 év alatt, azóta nem jelentkezett. De a szívpanaszok maradtak. 2011ben volt holter, ami 3800 db monomorf kamrai extrasystolét mutatott....
        Tisztelt Doktor Nő/Úr ! Soha semmi szívproblémám nem volt ! Február 10-én bevásárlásból gyalog jöttem haza , és nekem tolatott egy autó a házunk előtti parkolóban . Szóltam a vezetőnek, hogy miért nem figyel, hiszen itt gyerekek...
        Tiszteletem!Bal artéria vertebralis gracilis,helyenként alig azonosítható,feltehetően hypoplasya.Erre ön javasol aspirin protectet,vagy ez nem okozhat problémát.reklámba láttam az aspirin protectet.Köszönöm
        Tisztelt Dr Nő/Úr! Másfél hónapja hirtelen rosszul lettem.Elkezdtem szédülni,hányingerem volt,izzadtam,kivörösödött az arcom,szorított a torkom és éreztem,hogy nagyon gyorsan ver a szívem.A férjem bevitt az ügyeletre,ahol Betaloc tablettát...
        Tisztelt WebDoktor! 8 éve megállapított pitvarfibrilláció miatt szedek napi 2x25mg Metaprolol Z Hexalt és napi 1x Aspirin 100 tablettát (vérhigítót saját felelősségre nem vállaltam). A jelenség pár havonta egyszer fel-fellép (ált. egy...
        Tisztelt Doktor Ur! 26 eves vagyok es az utobbi 4-5 honap alatt harmadjara fordult elo velem, hogy lehajolok es a szivem nagyon gyorsan elkezd verni es ez erosodik, majd ez 20 percen keresztul tart, ugy hogy az egesz felso testem luktet es csak az agyon...
        Kedves Doktor Úr/Doktornő! 3 hete hajtottak végre rajtam elektrofiziológiás ablációt mivel szívritmuszavarom volt. A problémát megszűntették, azóta tünetmentes. A katéter bevezetése a jobb combtövemnél történt a vénán keresztül, és a...
        21 hetes kismama vagyok, 35 éves. 4 éve vannak extraszisztoléim. Fél évente járok kardiológushoz, teljes körű vizsgálatra, mindig negatív, csak a Holter mutatta ki az extrákat, legutóbb decemberben történt ez. Szívultrahang pedig januárban...
        Tisztelt Doktornő / Doktor úr! A téli semmittevés után elkezdtem kerékpározással / futással edzeni. Karácsonyra kaptam egy pluzusmérőt, mely segítségével a telefonomon látom az edzés alatti pulzusomat. Az értékek elég magasnak...
        Csatoltam a kislányom leletét. Kérem mondja el a véleményét az értékeiről. Ön szerint sűlyos a szűkület, vagy nem igényel még beavatkozást? Ha kell műtét mikor várható esetleg?tudom, hogy ez a gyerek állapotától függ. Kell e majd...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 27 hetes kismama vagyok.A terhességem előtt magas volt a vérnyomásom (140/100,150/100), amire gyógyszert is szedtem, de a terhesség elejétől a vérnyomásom lement, így nem volt szükség kezelésre.Múlt héten gyakori...
        Üdvözletem! Gyermekem miatt lenne egy kérdésem. Ma reggel a buszon Budapest felé rosszul lett. A buszon nagyon sokan voltak, kevés volt a levegő. Melkasi nyomást, szorító érzést tapasztalt. Elsötétült előtte minden, nem nagyon hallotta a...
        Köszönöm a tájékoztatást. Kérdés:mit lehet tenni, hogy a Mitrális billentyű jó legyen?Elég a gyógyszerek szedése, vagy műtéti beavatkozás jöhet csak szóba?Ezen kívül: lapos T hullám, mit jelent?Még valami: milyen állapotban van a...
        Tisztelt dr. Nő/Úr Kérdésem az lenne,hogy gyakran érzem azt hogy mintha remegne,fibrillálna a szívem (nem állandóan) ,ha olyan testhelyzetbe vagyok pl. Lehajolva,esetleg görbébb testartásban sóhajtok eggyet,mélyebb levegőt veszek akkor nagyon...
        Tisztelt Szakértő! Az elmúlt pár hétben gyakran érzem, hogy pár másodpercre össze-vissza kalimpál a szívem. Ez általában akkor jelentkezik, ha lehajolok, vagy hirtelen felkelek, de van, hogy nyugalmi állapotban is előfordul. Eleinte egy héten...