• Laborleleten mit jelentenek az alábbi rövidítések, és mi van akkor ha ez több, vagy kevesebb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        A férjem és én is voltunk vizsgálaton, háziorvos küldött el minket. Mindkettőnknek más miatt, de vérvétel, és vizelet volt neki is, nekem is. Ma mentem a leletekért, és mindkettőnkén voltak + és - jelek is. Ezeket most begépelem, Gondolom ezek eltérőek a normáltól, azért jelölik így.
        Mit jelentenek? Mert nem igazán találtam meg mindent az interneten. A többi leletet a jövő héten küldik vissza a háziorvoshoz, így akkor visszük el ezeket is.

        Ez az én leletem:
        NEUT-neutrofil 47,3% (Referencia érték:50,0-75,0)
        EO-eosinofil 10,1% (R.é.:0,0-6,0)
        Koleszterin 5,34 mmol/l (R.é.:3,9-5,2)
        Transferrin 332,0 mg/dl (R.é.:200,0-310,0)
        ÖF 93,0 g/l (R.é.:66,0-83,0)

        Ez a férjemé:
        MCHC vvt. átl. hgb konc. 36,6 g/dl (R.é.:32,0-36,0)
        Koleszterin 5,41 mmol/l (R.é.:3,9-5,2)
        TG 2,9 mmol/l (R.é.:0,5-1,71)
        HDL-koleszterin 1,07 mmol/l (R.é.:1,55-2,1)
        Üledék fvs viz 20,0 sejt (R.é.: 0,0-4,0)

        Köszönöm, előre is a segítséget. Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép, labor témában

        Kedves kérdező!


        Nehéz csak a kiragadott értékeket értelmezni.A neutrophil és az eosinophil egy-egy fehérvérsejt-típust jelöl, érdemes az abszolút sejtszámot is, ill. az összsejtszámot (tehát nem csak a százalékos értéket) nézni. Az Ön eltérései nem jelentősek, de a panaszokkal, egyéb laborparaméterekkel együtt értékelendők. Az összfehérje szintje (ha jól gondolom, hogy az ÖF ezt jelöli) azonban magasabb, jó lenne kideríteni, melyik komponens emelkedett meg, mivel ez utalhat gyulladásra, vérképzőszervi eltérésre is. Az emelkedett transzferrin-szint (vasszállító fehérje) vashiányt jelenthet, de ehhez is látni kellene más értékeket (haemoglobin, vas, ferritin).


        Az MCHC a vörösvértestek hemoglobin-koncentrációját jelöli, önmagában nem érdemes nézni, de a férje értéke csak minimálisan tér el a normálistól.
        A koleszterint gondolom nem kell külön részletezni, az összekoleszterin mindkettőjüknél magasabb, emiatt érdemes lenne a diétára odafigyelni. A TG szintén vérzsírt jelöl (triglicerid), ez leginkább fokozott kalóriabevitel mellett emelkedik meg. A vizeletben levő emelkedett fvs-szint (fehérvérsejt) húgyúti fertőzésre utalhat.
        Vigyék vissza a leletet a háziorvosnak, aki látni fogja a többi eredményt is, és jobban ismeri a kórelőzményüket, így majd ő dönti el, milyen további vizsgálatokra lehet szükség.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-05-22 22:46:23; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:30

        Tudjon meg többet: vérkép, labor
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        T.Doktornő !. Azt szeretném kérdezni,hogy a Cordarone 200 mg /1 szem/mennyi idő alatt fejti ki hatását ha elkezdi szedni a beteg pitvarfibrilláció eseteén ? Mikorra szűnik meg a vérnyomásmérőn a "szivecske"szabálytalan szivritmus ikon ? Már...
        Képen elküldöm a echokardiografiai leletem kiértékelését szeretném kérni Átmérők: Aogy:28 Bpkm:32. Bks 33 Bkd 50 Ivss 12. Ivds 9 Végdiastoles térfogat 118.2 Végsystoles térfogat 44.1 Billentyűk Mitralis:regurgitacio....
        Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy ha hasi műtét után ödéma jelentkezik a végtagokon, és az orvosok szerint a szíve gyenge, miért nem lehet neki adni szívelégtelenség elleni szereket? Előzmény:4 hete került kórházba mert...
        Doktor Nő! 37 éves vagyok. Két és fél éve autoimmun betegséggel (sarkoidsis) kezelnek. 2016. májusában kétoldali tüdőembóliám volt (jelenleg xarelto 20mg/nap). Jelenleg már - csökkentett dózisban ugyan - kapom a szteroidot (4mg) és a...
        4 éves koromban az oviból elküldtek kardiologushoz mert szívzörejt találtak és február 23-án elmentem kardiologushoz a háziorvos küldött mivel a bal oldalam szùrt. Azt mondták hogy 2005-ota szívzörejem van. Nagyon megilyedtem mert nem tudom...
        Tisztelt Doktornő! Mitrális prolapsusom (MI I.) van, amely az utóbbi 1 hónapban egyre több panaszt okoz. Hirtelen kialakuló fulladást, mellkasi nyomásérzést. Ilyenkor egy mély levegővétel után gyakori, hogy helyreáll a szívverésem, és...
        szép napot doktornő . Érdeklődnék , mert aggódok nagyon , már lassan két hete rosszul vagyok és semmit nem tudnak még mondani az orvosok de elég sürün össze esek , de elöte el kezd szurni a szivem és szédülök melete le zsibad a bal karom ,...
        Tisztelt Doktornő! Voltam kardiológiai uh vizsgálaton,ahol az orvos azt mondta hogy a jobb szívfelem nem olyan mint amilyennek lennie kellene, úgy fogalmazott, hogy olyan mint ha szivacsos lenne. Myocardium noncompaction lett a leletemre írva, majd...
        Jo napot. Kettő hónapja fennállo mellkasi fájdalmaim.illetve szorítani érzek Fájdalmat a szívemnel. El mentem január 16magan kardiologushoz Sinus ritmus fr 80. Pq130m qrs92 qtc408 lll-ban inspiriumban eltűno q,positivva való T Volt uh...
        A kérdésem az, hogy a felvétel pitvarfibrillációt mutat? A felvétel enyhe, lassú, kismértékű séta után készült I-es elvezetésben, CheckmePRO EKG-val. A nyugalomba kerülés után 2-3 perc alatt 90-re csökkent a ritmus. A gyors ritmus...