• Laborleleten mit jelentenek az alábbi rövidítések, és mi van akkor ha ez több, vagy kevesebb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! A férjem és én is voltunk vizsgálaton, háziorvos küldött el minket. Mindkettőnknek más miatt, de vérvétel, és vizelet volt neki is, nekem is. Ma mentem a leletekért, és mindkettőnkén voltak + és - jelek is. Ezeket most begépelem, Gondolom ezek eltérőek a normáltól, azért jelölik így. Mit jelentenek? Mert nem igazán találtam meg mindent az interneten. A többi leletet a jövő héten küldik vissza a háziorvoshoz, így akkor visszük el ezeket is. Ez az én leletem: NEUT-neutrofil 47,3% (Referencia érték:50,0-75,0) EO-eosinofil 10,1% (R.é.:0,0-6,0) Koleszterin 5,34 mmol/l (R.é.:3,9-5,2) Transferrin 332,0 mg/dl (R.é.:200,0-310,0) ÖF 93,0 g/l (R.é.:66,0-83,0) Ez a férjemé: MCHC vvt. átl. hgb konc. 36,6 g/dl (R.é.:32,0-36,0) Koleszterin 5,41 mmol/l (R.é.:3,9-5,2) TG 2,9 mmol/l (R.é.:0,5-1,71) HDL-koleszterin 1,07 mmol/l (R.é.:1,55-2,1) Üledék fvs viz 20,0 sejt (R.é.: 0,0-4,0) Köszönöm, előre is a segítséget. Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép, labor témában

        Kedves kérdező!


        Nehéz csak a kiragadott értékeket értelmezni.A neutrophil és az eosinophil egy-egy fehérvérsejt-típust jelöl, érdemes az abszolút sejtszámot is, ill. az összsejtszámot (tehát nem csak a százalékos értéket) nézni. Az Ön eltérései nem jelentősek, de a panaszokkal, egyéb laborparaméterekkel együtt értékelendők. Az összfehérje szintje (ha jól gondolom, hogy az ÖF ezt jelöli) azonban magasabb, jó lenne kideríteni, melyik komponens emelkedett meg, mivel ez utalhat gyulladásra, vérképzőszervi eltérésre is. Az emelkedett transzferrin-szint (vasszállító fehérje) vashiányt jelenthet, de ehhez is látni kellene más értékeket (haemoglobin, vas, ferritin).


        Az MCHC a vörösvértestek hemoglobin-koncentrációját jelöli, önmagában nem érdemes nézni, de a férje értéke csak minimálisan tér el a normálistól.
        A koleszterint gondolom nem kell külön részletezni, az összekoleszterin mindkettőjüknél magasabb, emiatt érdemes lenne a diétára odafigyelni. A TG szintén vérzsírt jelöl (triglicerid), ez leginkább fokozott kalóriabevitel mellett emelkedik meg. A vizeletben levő emelkedett fvs-szint (fehérvérsejt) húgyúti fertőzésre utalhat.
        Vigyék vissza a leletet a háziorvosnak, aki látni fogja a többi eredményt is, és jobban ismeri a kórelőzményüket, így majd ő dönti el, milyen további vizsgálatokra lehet szükség.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség

         WEBBeteg szerkesztőség
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-05-22 22:46:23; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:30

        Tudjon meg többet: vérkép, labor

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Az elmúlt hónapokban nagyon stresszes volt az életmódom, egyébként is izgulós típus vagyok, de a családi tragédiának és más oknak köszönhetően 100-as értéket mutatott a pulzusom. Többször előfordult nálam, hogy...
        Tisztelt Doktornő!Kiskorom óta magas vérnyomással és szívritmus zavarom van.Gyógyszert szedtem egy időben,de abba kellett hagynom,mivel mindenre allergiás vagyok.Sajnos sokszor vagyok rosszul,a nyáron voltam kivizsgáláson,de nem találtak semmit.A...
        Kedves Dr Molnár Dóra! Kislányom 17 éves, pár hónapja iskolaorvosnál magas pulzusszámot mértek nála, ezért kivizsgálásra küldték / 120-140 között van a pulzus, vérnyomás mindig rendben 120/80. 24 órás Holter volt rajta, éjszaka is...
        Kedves Dóra ! 24 éves férfi vagyok, 69 kiló, 180cm magas, vékony testalkatú. Néhány hónapja volt egy olyan megfázásom, enyhe torokgyulladásom, ami alig alig járt lázzal de még hőemelkedéssel sem nagyon, viszont bal oldali mellkasi...
        Tisztelt Doktornő! 2013-augusztusában Aorta billentyű cserém volt. az állapotom kielégitő , de mivel komoly túlsúllyal élek 155 cm/ 95 kg. Rendszeres mozgásba kezdtem. Kérdésem: mennyire terhelhetem magam a szobakerékpárral,kardioval, és az...
        Tisztelt Doktornő! Pitvafibrilláció és flutter nevű betegséget diagnosztizáltak 2014 májusában a meglevő magasvérnyomás, és 2-es tipusú cukorbetegségem és asztmám mellé. Javasoltak továbbá Magnerot kiegészítőt,a szív...
        Üdvözlöm!Az elmúlt két napban lettem figyelmes arra hogy a szívem környékén néha szorít(egy-két másodpercen keresztül)Tavaly tavasszal voltam EKG-n és szívultrahangon és nem mutatott semmit.(Nem tudom hogy van e köze de e héten zúzódott a...
        Kedves Doktornő! Apukám nem érezte jól magát, elment orvoshoz, majd kórházba került, ahol kiderült hogy a szívének 16%-os a kapacitása. Érfestést követően 7 db sztentet kapott. 3 nappal később a szíve 20%-os lett. Laikuskén én azt...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Észrevettem magam, hogy van úgy, hogy egy pillanatra megállna a szívem és utána egy nagyot bedobban. Ilyenkor mindig a mellkadomhoz kapok. Voltam kivizsgáláson,de sem az ultrahang,sem a holter vizsgálat nem mutatott...
        Tisztelt Szakértő! A napokban a háromhegyű billentyű elégtelenségét állapították meg nálam.Tüneteim:szívdobogás érzés fekvő helyzetben,mellkas égése,szúró fájdalom szív környékén. Mivel a családban sok "szíves" van,én is...
        Tisztelt Doktornő, 23 éves, normál testalkatú nő vagyok. Kb. 2 évvel ezelőtt a háziorvosom hívta fel a figyelmem arra, hogy nem ver megfelelően a szívem (extra ütések). Egészen idáig én ezekre az extra ütésekre nem figyeltem fel, azonban...
        Tisztelt Doktornő! 2 éve elvitt a mentő a munkahelyemről, mert felment a pulzusom 230-ra, amit nehezen tudtak visszaállítani. Mint kiderült a káliumszintem szinte nulla volt, nem tudom mi okozhatta. Orvosom azt mondta ingerület vezetési zavarom...
        Jó napot Doktornő! Az lenne a problémám hogy pár napja zsibbadtak a végtagjaim nem sokáig de sűrűn előfordul. Tegnap este viszont beszúrt a szívem környékén és nagyon fájt olyan 10 percig érzetem ezt a fájdalmat. Előfordulhat a stressz...
        Tisztelt Doktor Nő! Érdeklődni szeretnék, hogy néha úgyérzem zsibbadna a bal csuklóm , hozzátenném kondizok is és eléggé ropog a csuklóm. Néha mintha felgyorsulna úgy a szívem hogy azt hiszem kiugrik a helyéről. Általába vérnyomás...
        Tisztelt Doktornő! 2014 novemberében katéteres ablációm volt WPW miatt. A betegség rejtett volt, nem látszott az ekg-n, csak tüneteket okozott, az abláció során állapították meg, hogy pontosan milyen eredetű a probléma. Az ablációt...
        Tisztelt Doktornő! Édesanyámnál súlyos érelmeszesedést állapítottak meg, egy stent felhelyezésre került. Enyhe infarktusa volt és cukorbeteg. Kérdésem, hogy visszafordítható e az érelmeszesedés? Hallottam dr. Horváth István...
        Tisztelt szakértő! Születésem óta szívbeteg vagyok pacemakerem van és volt 2 szívműtétem sajnos kétszer volt szív belhártya gyulladások is. Minden lázas állapot.....stb antibiotikumot kell szednem..Ki kellett húzni egy fogamat mert be...
        Tisztelt Kardiológus! Október elején tengerben csípett meg valami azt követően este mellkasi fájdalom,hányás hasmenésem lett. Itthon 1 héttel később sem múlt el, a vizsgálatok során EKG eltérésekből peri-myocarditiszt...
        T. Doktornő! Pajzsmirigy alulműködésem van. Már 3 éve szedem a gyógyszert, de hol lemegy 2,6-ra hol meg 6,0 a TSH eredményem.Ezenkívül szívnagyobbodást és nemrég aorta tágulatot állapított meg a CT. A kérdésem: szedhetek-e jódaqua...
        Tisztelt Doktornő! 4 hete kezdődött erős szívdobogás ,nem gyors,nem üt félre csak erős és leginkább este illetve néha tele kell szívnom a tüdőmet de nagyon illetve hirtelen kicsi és gyors levegővétel.Elmentem a háziorvosomhoz és a...