• Laborleleten mit jelentenek az alábbi rövidítések, és mi van akkor ha ez több, vagy kevesebb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        A férjem és én is voltunk vizsgálaton, háziorvos küldött el minket. Mindkettőnknek más miatt, de vérvétel, és vizelet volt neki is, nekem is. Ma mentem a leletekért, és mindkettőnkén voltak + és - jelek is. Ezeket most begépelem, Gondolom ezek eltérőek a normáltól, azért jelölik így.
        Mit jelentenek? Mert nem igazán találtam meg mindent az interneten. A többi leletet a jövő héten küldik vissza a háziorvoshoz, így akkor visszük el ezeket is.

        Ez az én leletem:
        NEUT-neutrofil 47,3% (Referencia érték:50,0-75,0)
        EO-eosinofil 10,1% (R.é.:0,0-6,0)
        Koleszterin 5,34 mmol/l (R.é.:3,9-5,2)
        Transferrin 332,0 mg/dl (R.é.:200,0-310,0)
        ÖF 93,0 g/l (R.é.:66,0-83,0)

        Ez a férjemé:
        MCHC vvt. átl. hgb konc. 36,6 g/dl (R.é.:32,0-36,0)
        Koleszterin 5,41 mmol/l (R.é.:3,9-5,2)
        TG 2,9 mmol/l (R.é.:0,5-1,71)
        HDL-koleszterin 1,07 mmol/l (R.é.:1,55-2,1)
        Üledék fvs viz 20,0 sejt (R.é.: 0,0-4,0)

        Köszönöm, előre is a segítséget. Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép, labor témában

        Kedves kérdező!


        Nehéz csak a kiragadott értékeket értelmezni.A neutrophil és az eosinophil egy-egy fehérvérsejt-típust jelöl, érdemes az abszolút sejtszámot is, ill. az összsejtszámot (tehát nem csak a százalékos értéket) nézni. Az Ön eltérései nem jelentősek, de a panaszokkal, egyéb laborparaméterekkel együtt értékelendők. Az összfehérje szintje (ha jól gondolom, hogy az ÖF ezt jelöli) azonban magasabb, jó lenne kideríteni, melyik komponens emelkedett meg, mivel ez utalhat gyulladásra, vérképzőszervi eltérésre is. Az emelkedett transzferrin-szint (vasszállító fehérje) vashiányt jelenthet, de ehhez is látni kellene más értékeket (haemoglobin, vas, ferritin).


        Az MCHC a vörösvértestek hemoglobin-koncentrációját jelöli, önmagában nem érdemes nézni, de a férje értéke csak minimálisan tér el a normálistól.
        A koleszterint gondolom nem kell külön részletezni, az összekoleszterin mindkettőjüknél magasabb, emiatt érdemes lenne a diétára odafigyelni. A TG szintén vérzsírt jelöl (triglicerid), ez leginkább fokozott kalóriabevitel mellett emelkedik meg. A vizeletben levő emelkedett fvs-szint (fehérvérsejt) húgyúti fertőzésre utalhat.
        Vigyék vissza a leletet a háziorvosnak, aki látni fogja a többi eredményt is, és jobban ismeri a kórelőzményüket, így majd ő dönti el, milyen további vizsgálatokra lehet szükség.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-22 22:46:23; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy ha nekem reggelente a mért vérnyomásom 139/59 - ez mit jelent? Van-e okom aggodalomra? Válaszát köszönöm, üdvözlettel: Takács György., [email protected]
        A nyáron kétszer jártam kardiológián magas pulzus miatt. Csináltak ultrahangot és ekgt,szervi problémát nem találtak, enyhe mitralis prolapsus, de azt mondták ez nem ritka vékony nőknél, egy ev múlva kontroll. Kaptam pulzuscsökkentő...
        Tisztelt Főorvos asszony, 78 éves nő vagyok. Sokszor nehezen kapok levegőt, néha mellkasi diszkomfort érzetem is van. 2017.03.29-én voltam kardiológiai vizsgálaton, és szeretném, ha kiértékelné eredményemet, és életviteli tanácsokat is...
        Tisztelt Doktornő! Többszöri rosszullét után egy Holter EKG-val az alábbi diagnózist kaptam: 17 ütésből álló, irreguláris, 124/min átl. frekvenciájú széles QRS tachycardia, amit 15 percen keresztül 115-120/min frekvenciájú sinus...
        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Olyan kérdésem lenne hogy mint két karomon elkezdtem mérni a vérnyomásom és a jobb karomon mindig magasabb.Bal karomon általában 120 és 130 közötti az érték a jobbon viszont 130 és 140 de inkább 135 és 140...
        Tiszetlt Doktornő ! Most kaptam meg a válaszát,melyet köszönök.A leletekkel kapcsolatban a terheléses EKG jelentése érdekelne,mert arról nem irt.Kérném szépen legyen kedves valamit mondani róla. A Kálium szintet kérdezte meg a magnéziumot:A...
        Jo napot 9éve vagyok pánikbeteg 6évig szedtem antidepit 3éve nem szedem csak a nyugtatót azóta nagyon előjött a pánik egésznap stresszben élek félek mindentől vizsgálom magam figyelem magam a szivem hogyan ver stb a mai napon a játszotéren...
        A problémám a következő lenne. Május végén volt egy komoly rosszullétem. Rengeteg stressz ért, erős dohányosként éjszakás műszakban 50 szál cigit elszívtam. Reggel hazaérve lefeküdtem, hogy aludjak, de nem sikerült csak 2 órát. Erős...
        jonapot pitvari extrasistolét álaitotak meg 24oras ekg-én az lene a kérdesem hogy veszelyes ez megálhat a szivem terhelhetem magam valaszat elore is koszonom
        Tisztelt Doktornő! Márciusban volt egy rosszullétem, szédültem, elmosódottan láttam, és zúgott a fejem, de eszméletvesztésem nem volt. Otthon történt, miután jobban lettem megmértük a vérnyomásomat. A vérnyomás normális volt, 110/69,...