• Laborleleten mit jelentenek az alábbi rövidítések, és mi van akkor ha ez több, vagy kevesebb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! A férjem és én is voltunk vizsgálaton, háziorvos küldött el minket. Mindkettőnknek más miatt, de vérvétel, és vizelet volt neki is, nekem is. Ma mentem a leletekért, és mindkettőnkén voltak + és - jelek is. Ezeket most begépelem, Gondolom ezek eltérőek a normáltól, azért jelölik így. Mit jelentenek? Mert nem igazán találtam meg mindent az interneten. A többi leletet a jövő héten küldik vissza a háziorvoshoz, így akkor visszük el ezeket is. Ez az én leletem: NEUT-neutrofil 47,3% (Referencia érték:50,0-75,0) EO-eosinofil 10,1% (R.é.:0,0-6,0) Koleszterin 5,34 mmol/l (R.é.:3,9-5,2) Transferrin 332,0 mg/dl (R.é.:200,0-310,0) ÖF 93,0 g/l (R.é.:66,0-83,0) Ez a férjemé: MCHC vvt. átl. hgb konc. 36,6 g/dl (R.é.:32,0-36,0) Koleszterin 5,41 mmol/l (R.é.:3,9-5,2) TG 2,9 mmol/l (R.é.:0,5-1,71) HDL-koleszterin 1,07 mmol/l (R.é.:1,55-2,1) Üledék fvs viz 20,0 sejt (R.é.: 0,0-4,0) Köszönöm, előre is a segítséget. Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép, labor témában

        Kedves kérdező!


        Nehéz csak a kiragadott értékeket értelmezni.A neutrophil és az eosinophil egy-egy fehérvérsejt-típust jelöl, érdemes az abszolút sejtszámot is, ill. az összsejtszámot (tehát nem csak a százalékos értéket) nézni. Az Ön eltérései nem jelentősek, de a panaszokkal, egyéb laborparaméterekkel együtt értékelendők. Az összfehérje szintje (ha jól gondolom, hogy az ÖF ezt jelöli) azonban magasabb, jó lenne kideríteni, melyik komponens emelkedett meg, mivel ez utalhat gyulladásra, vérképzőszervi eltérésre is. Az emelkedett transzferrin-szint (vasszállító fehérje) vashiányt jelenthet, de ehhez is látni kellene más értékeket (haemoglobin, vas, ferritin).


        Az MCHC a vörösvértestek hemoglobin-koncentrációját jelöli, önmagában nem érdemes nézni, de a férje értéke csak minimálisan tér el a normálistól.
        A koleszterint gondolom nem kell külön részletezni, az összekoleszterin mindkettőjüknél magasabb, emiatt érdemes lenne a diétára odafigyelni. A TG szintén vérzsírt jelöl (triglicerid), ez leginkább fokozott kalóriabevitel mellett emelkedik meg. A vizeletben levő emelkedett fvs-szint (fehérvérsejt) húgyúti fertőzésre utalhat.
        Vigyék vissza a leletet a háziorvosnak, aki látni fogja a többi eredményt is, és jobban ismeri a kórelőzményüket, így majd ő dönti el, milyen további vizsgálatokra lehet szükség.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség

         WEBBeteg szerkesztőség
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-05-22 22:46:23; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:30

        Tudjon meg többet: vérkép, labor

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Leirom az utolsó UH vizsgálat eredményét, és kérném a latin kifejezések szakszerü magyarázatát. A v.femoralisdist. szakaszán és a v. popliteaban a korábbi thrombosis maradványai láthatók.A fal mentén keskeny sávban figyelhetők csak meg...
        Tisztelt Weborvos! Napok óta tartó szapora a szívverésem, állandóan érzem, mostanában már napközben is, éjszaka aludni sem tudok tőle. Komolyabb mozgás hatására, még erősebben ver, azonban gyorsabb légvételre nem kényszerít. A stresszt...
        Kedves doktornő! 3-4 éve szedek minden reggel egy negyed szem bisopolrort (5 mg) magas pulzusra és enyhén emelkedett vérnyomásra, évente járok kardiológiára, minden rendben van, az orvos még emelni szeretne az adagomon, de én el szeretném hagyni...
        Jo napot kivanok! Evekig tancoltam, amikor ugy 4 eve kiderult, hogy tachycardiam van. A versenyszeru sportot abba kellett hagynom, de tavaly tavasz ota egyre csak romlott az allapotom. Nyaron kardioverziot vegeztek, osz vegen pedig ablatiot, minek utana egy...
        Tisztelt Dr. Molnár Dóra! 2015.02.03.-án tüdőemboliával kezeltek,02.10.ig.Valószínű fogamzásgátló szedése miatt. Azóta véralvadásgátlót szedek (xarelto). Az orvosom szerint, a szív ultrahang alapján, a pitvari septumon nagy amplitódójú...
        Tisztelt doktornő!! 17 éves lány vagyok és kb.1 hónapja volt katéteres kezelésem a ritmuszavarom miatt és az lenne a kérdésem hogy normális-e a 80-100 közötti pulzus nyugalmi állapotban ilyen beavatkozás után??
        Tisztelt Doktornő!Egy hónapja klinikai kivizsgálás után kardiológiai kezelés alatt állok. A kezelőlapom szerint szívelégtelenség, 70/min pitvarfibrilláció, echo: bk:66/55mm, EF:35%, II.MI, TI. Státus Systolés zörej, hepar 2 h.u. maius....
        Jonapot!Meg januar elejen kezdodtek a tunetek:idokozonkent elofordul hogy felgyorsan a szivveresem 5-10 percig tart naponta tobbszor elofordul,nagyot dobban a szivem mintha kihagyna,neha szedules,gyengenek erzem magam,ful csengese,neha legszomj...voltam...
        T. Doktornő! Néhány hete egy EKG vizsgálaton kiderült, hogy Supracentrikularis paroxysmalis tachycardiám van. 180-as volt a pulzusom /egyébként is nagyon izgulós vagyok/. Már régóta /kb 20 éve/ vizsgálgatták, de nem állapítottak meg soha...
        T.Doktornő! Véleményét kérem az alábbi echo leletmről. Nehéz a légzésem FEV1 kb 1 liter de már évek óta ennyi, mostani légsuomjamat ugy érzem szivem okozza. Ef 65% Nor tág szivüregek,segm.mozgzavar nem látható bal-j irányu pitv.áraml...
        Tisztel doktornő!Erős szívdobogást éreztem az elmúlt napokban bizonytalan időközönként.A munkában is előfordult amikor meg kellett erőltetnem magam egy kicsit.Pár napja Kb. 100 méter kocogás után majd kiugrott a helyéről,és elég furcsán...
        Tisztelt Doktornô! Folyamatosan sohajtasi kenyszerem van,illetve mintha nem tudnek eleg levegot szivni a tudombe (mely testhelyzettol es aktivitastol fuggetlenul jelenik meg/szunik). Emelett hatfajas, bal kezem egesze illetve kiejezetten a bal vallam faj,es...
        Tisztelt Doktornő! Egèsz törtèntem hátfájással kezdődött. Igazából 6 ève kisfiam születèse után. Azóta több kivizsgáláson estem át negatív eredmènyekkel. ( kardiologo èrseb. reum. Neuro.) Folyamat fáj a hátam ès egyre többet ès...
        Üdvözlöm! A pulzusom egyre gyakrabban leesik 60 alá. Szív ultrahangon nem találtak eltérést. Szédülök, fehér foltok jelennek meg, gyengeség. Szeretném megkérdezni, hogy milyen lehetőségeim vannak, merre indukjak? Köszönettel, M.Helgy
        Kedves doktor nő!Olyan problémám lenne, hogy 9 hónapja szültem természetes úton! mikor haza jöttünk a kórházból, rá egy hétre kialakult egy ritmus zavar...(a torkomba érzem mikor félre üt meg össze vissza ver) Voltam háziorvosnál, de...
        Tisztelt fő orvosnő !Betegségem, Ishaemiás cardiomyopathia koszorúérbe vagy helyére beépitett implantátum.Most voltam szívizotóp vizsgálaton,az eredmény alapján a septumon,és az anteroseptalis fal basális részén látható perfusios defectus...
        Tisztelt Doktornő! Idén 02.13.-án Coronarographia vizsgálaton voltam. A vizsgálat során jobb coronaria légembolia, majd átmeneti occlusio alakult ki, majd bfradycardia hypotonsio jelentkezett. Atropin és Tonogen adására rendeződött. Ezt a...
        Üdv! Azt szeretném megtudni hogy van e valakinek tapasztalata hogy mitől lehet ilyen magas a pulzusom.Ami azt jelenti hogy nyugalmi helyzetben 80-90 között van,de mihelyst felállok valamiért rögtön felszalad 120-130 közé,ha így maradok egy...
        Tisztelt Doktro No! Olyan problemam lenne, hogy 4 honapja egy panikrohamaim vannak magas pulzusszammal, de kivizsgalas utan a pulzusszamugrasos rohamok megszuntek. Kivizsgalas legfobb eredmenye MPS. Elso foku insuffal. (EKG, sziv Uh. , mellkasrontgen)...
        Az ACE-gátló és a Béta-Blokkoló 2-2 levélnyi beszedése okozhat hirtelen halált!?