• Laborleleten mit jelentenek az alábbi rövidítések, és mi van akkor ha ez több, vagy kevesebb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! A férjem és én is voltunk vizsgálaton, háziorvos küldött el minket. Mindkettőnknek más miatt, de vérvétel, és vizelet volt neki is, nekem is. Ma mentem a leletekért, és mindkettőnkén voltak + és - jelek is. Ezeket most begépelem, Gondolom ezek eltérőek a normáltól, azért jelölik így. Mit jelentenek? Mert nem igazán találtam meg mindent az interneten. A többi leletet a jövő héten küldik vissza a háziorvoshoz, így akkor visszük el ezeket is. Ez az én leletem: NEUT-neutrofil 47,3% (Referencia érték:50,0-75,0) EO-eosinofil 10,1% (R.é.:0,0-6,0) Koleszterin 5,34 mmol/l (R.é.:3,9-5,2) Transferrin 332,0 mg/dl (R.é.:200,0-310,0) ÖF 93,0 g/l (R.é.:66,0-83,0) Ez a férjemé: MCHC vvt. átl. hgb konc. 36,6 g/dl (R.é.:32,0-36,0) Koleszterin 5,41 mmol/l (R.é.:3,9-5,2) TG 2,9 mmol/l (R.é.:0,5-1,71) HDL-koleszterin 1,07 mmol/l (R.é.:1,55-2,1) Üledék fvs viz 20,0 sejt (R.é.: 0,0-4,0) Köszönöm, előre is a segítséget. Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép, labor témában

        Kedves kérdező!


        Nehéz csak a kiragadott értékeket értelmezni.A neutrophil és az eosinophil egy-egy fehérvérsejt-típust jelöl, érdemes az abszolút sejtszámot is, ill. az összsejtszámot (tehát nem csak a százalékos értéket) nézni. Az Ön eltérései nem jelentősek, de a panaszokkal, egyéb laborparaméterekkel együtt értékelendők. Az összfehérje szintje (ha jól gondolom, hogy az ÖF ezt jelöli) azonban magasabb, jó lenne kideríteni, melyik komponens emelkedett meg, mivel ez utalhat gyulladásra, vérképzőszervi eltérésre is. Az emelkedett transzferrin-szint (vasszállító fehérje) vashiányt jelenthet, de ehhez is látni kellene más értékeket (haemoglobin, vas, ferritin).


        Az MCHC a vörösvértestek hemoglobin-koncentrációját jelöli, önmagában nem érdemes nézni, de a férje értéke csak minimálisan tér el a normálistól.
        A koleszterint gondolom nem kell külön részletezni, az összekoleszterin mindkettőjüknél magasabb, emiatt érdemes lenne a diétára odafigyelni. A TG szintén vérzsírt jelöl (triglicerid), ez leginkább fokozott kalóriabevitel mellett emelkedik meg. A vizeletben levő emelkedett fvs-szint (fehérvérsejt) húgyúti fertőzésre utalhat.
        Vigyék vissza a leletet a háziorvosnak, aki látni fogja a többi eredményt is, és jobban ismeri a kórelőzményüket, így majd ő dönti el, milyen további vizsgálatokra lehet szükség.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség

         WEBBeteg szerkesztőség
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-05-22 22:46:23; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:30

        Tudjon meg többet: vérkép, labor

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Édesapám 2 hete eltörte a felkarját. Megállapították hogy szilánkos törés ezért műteni kéne. Viszont azt is megállapították hogy lyukas a szíve és az altatóorvos nem vállalta. Így hazaküldték a kórházból és napi...
        Tisztelt Doktornő! Panaszaim november elején kezdődtek egy nagyon stresszes vizsga előtti napokon. Rohamszerűen felkelés után: Magas nyugalmi pulzus 100-120, egyszer mértem 150/90-es vérnyomást (azóta csak 120-130/80) baloldali hát zsibbadása,...
        Tisztelt doktornő! EKG vizsgálaton jártam és a következő értékeket kaptam: Ventricular rate: 101bpm PR Interval: 170ms QRS Duration: 113ms QT/QTC Interval: 339/440 ms P/QRS/T Axis: 54/-232/50 RV5/SV1 Amplitude: 1,24/0,38 mV RV5+SV1 Amplitude:...
        Tisztelt címzett! Két napja a szivemnel ilyen tompa fájdalmat érzek, nem szúr, csak ilyen tompa fájdalom van néha. Vérnyomásom nem magas, es Elvileg szivritmus zavart sem jelzett a vérnyomás mérő. Mostanaban igaz Feljött jo pár kilo (175 cm,...
        Tisztelt Doktornő! A minap Felületi trombózist állapítottak meg nekem de a háziorvosom nem igazán látott el semmi tanáccsal. Felírt Actil Duo-t, ASA Protect-et,Lioton Gél-t és szúrnom kell magam naponta egyszer Fraxiparine 0.4 ml-es oldattal 20...
        Olvastam ma, hogy kettős fronthatás van. Ma délelőtt kezdődött, hogy nyilalast érzek a ball mellem körül. Gondolom szív eredetű. Mintha valami megfogna majd elengedné.idegesít a dolog, nehogy infarktus legyen. Pajzsmirigy alulmukodesember van, be...
        Üdvözölöm Doktornő. Férjem 66 éves 2014.12.11.-én Sziv katéteres vizsgálatott végeztek nála.A Zárójelentésben ez van leirva: SELECTIV CORONAROGRAFIA: A bal főtörzsdistalis része fusiformisan tágabb,a LAD eredésénél 35%-os stenosis van,a...
        Joestét megszeretném kérdezni hogy ez a 24 orás ekg monitorizálás ha nem érzek csak 1 honapba max 1-2x extrasysztolét akkor is kimutatja majd? Vagyis azt hiszem hogy extraszisztolém lehet mert két kisebbet dobog kimarad 2-3 másodpercre és utána...
        Kedves dr-nő! Páromat 2 hónapja beutalták,kardiológiai kivizsgálásra,bizonytalan eredetű mellkasi fájdalmak miatt!A vizsgálatok,szívultrahangból,és 24 órás nyugalmi és terheléses monitorozásból álltak,amik szerencsére,nem mutattak...
        Főleg éjjel álmomból ébredek szívremegés érzésre, ami percekig tart. Nagyon rossz érzés és nem tudom mit tehetnék. A vérnyomásom ugrál és a mérő szívritmus zavart mutat. Olyan mintha össze-vissza verne a szívem. Másnap egész nap...
        Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr! A következő problémával fordulok Önhöz. Édesanyám 53 éves. Harmadjára fordult elő vele a következő eset. Megbotlott és elesett, ami magában egy hétköznapi baleset (lenne). A furcsa az a dologban, hogy...
        Kedves Dr. Nő! Kérdeztem Öntől a halm. extráim kapcsán, már sok mindent próbáltam de nem jöttek rá, hogy mi lehet a baj. Javasolta a terheléses ekg-t, elmentem rá meg is van az eredmény: "A terhelés panaszt, ritmuszavart, kóros ekg...
        Tisztelt Dr.Nő/Úr!35 éves magas vérnyomás betegséggel kezelnek 1 hónapja.Reggel 1 szem coverex -AS 5mg szedek. Mellkasom és a hátam fáj néha egész nap,és valamikor pedig nem fáj.Valamikor levegő vételnél is érzem a fájdalmat.Ha kifeszítem...
        Tisztelt Doktornő! Familiáris hypercholesterinaemiam van, sajnos már fiatalon is koleszterinproblémáim vannak. Engem az EKG tesztem eredményének értelmezése érdekelne. Nem mondták el, hogy mit látnak, de jövő héten úgyis kell újra mennem,...
        Jónapot Dóktornö! egy olyan kérdesem lenne hogy olyat érzek hogy nagyot dobbant a szivem,hirtelen megál majd egy jo nagyot beledobbant ! és a mellkasomál is érzem ezt néha! voltam már kardiologián de azt mondták semmi baja nincs a szivemnek :S...
        Jó napot kívánok. Apai ágon a nagypapám koszorúér betegségben szenvedett, most a napokban kiderült, hogy apukámnak is a szívében található a szívet ellátó összes ér tehát a koszorú ér is beteg. Kérdésem: Menyi az esélye annak, hogy...
        Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! Egy 2005-os a holtervizsgalat eredmenye: normofrequentias,elvetve VES,idonkent synus tachicardia,supraventr tachycardia sem zarhato ki! Ez koros??? Szapora pulzusra ebredtem 2005-ben! Elmult,betalocot ettem ra. Pmirigy miatt...
        Tisztelt Dortor Nő, Azzal a kérdéssel keresem fel Önt, hogy a minap szívfájdalommal ébredtem, a jobb oldalon jelentkezett a fájdalom ami később átterjedt ugyanitt a vállamra. A vérnyomásom 148 84 volt. Arra gondoltam hogy a magas...
        Tisztelt Doktor Nő! Szeretnék Öntől kérdezni. Pajzsmirigy túlműködéssel kezeltek (subacut, vírusos, gyulladt) szteroiddal 3 hónapig. Azóta tart egy szorongásom, amely időnként szapora pulzussal jár.. mert hormontúladagolásom lett, s annak...
        Tisztelt Dr Nő A minap jártam a kardiológián és az ott kapott leletemhez szeretnék némi magyarázatot kérni, mivel is állok pontosan szemben. Ami megmaradt az orvossal folytatott beszélgetésből hogy: "szív bill ,-kapcsolatos és hogy a vér...