• Laborleleten mit jelentenek az alábbi rövidítések, és mi van akkor ha ez több, vagy kevesebb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        A férjem és én is voltunk vizsgálaton, háziorvos küldött el minket. Mindkettőnknek más miatt, de vérvétel, és vizelet volt neki is, nekem is. Ma mentem a leletekért, és mindkettőnkén voltak + és - jelek is. Ezeket most begépelem, Gondolom ezek eltérőek a normáltól, azért jelölik így.
        Mit jelentenek? Mert nem igazán találtam meg mindent az interneten. A többi leletet a jövő héten küldik vissza a háziorvoshoz, így akkor visszük el ezeket is.

        Ez az én leletem:
        NEUT-neutrofil 47,3% (Referencia érték:50,0-75,0)
        EO-eosinofil 10,1% (R.é.:0,0-6,0)
        Koleszterin 5,34 mmol/l (R.é.:3,9-5,2)
        Transferrin 332,0 mg/dl (R.é.:200,0-310,0)
        ÖF 93,0 g/l (R.é.:66,0-83,0)

        Ez a férjemé:
        MCHC vvt. átl. hgb konc. 36,6 g/dl (R.é.:32,0-36,0)
        Koleszterin 5,41 mmol/l (R.é.:3,9-5,2)
        TG 2,9 mmol/l (R.é.:0,5-1,71)
        HDL-koleszterin 1,07 mmol/l (R.é.:1,55-2,1)
        Üledék fvs viz 20,0 sejt (R.é.: 0,0-4,0)

        Köszönöm, előre is a segítséget. Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép, labor témában

        Kedves kérdező!


        Nehéz csak a kiragadott értékeket értelmezni.A neutrophil és az eosinophil egy-egy fehérvérsejt-típust jelöl, érdemes az abszolút sejtszámot is, ill. az összsejtszámot (tehát nem csak a százalékos értéket) nézni. Az Ön eltérései nem jelentősek, de a panaszokkal, egyéb laborparaméterekkel együtt értékelendők. Az összfehérje szintje (ha jól gondolom, hogy az ÖF ezt jelöli) azonban magasabb, jó lenne kideríteni, melyik komponens emelkedett meg, mivel ez utalhat gyulladásra, vérképzőszervi eltérésre is. Az emelkedett transzferrin-szint (vasszállító fehérje) vashiányt jelenthet, de ehhez is látni kellene más értékeket (haemoglobin, vas, ferritin).


        Az MCHC a vörösvértestek hemoglobin-koncentrációját jelöli, önmagában nem érdemes nézni, de a férje értéke csak minimálisan tér el a normálistól.
        A koleszterint gondolom nem kell külön részletezni, az összekoleszterin mindkettőjüknél magasabb, emiatt érdemes lenne a diétára odafigyelni. A TG szintén vérzsírt jelöl (triglicerid), ez leginkább fokozott kalóriabevitel mellett emelkedik meg. A vizeletben levő emelkedett fvs-szint (fehérvérsejt) húgyúti fertőzésre utalhat.
        Vigyék vissza a leletet a háziorvosnak, aki látni fogja a többi eredményt is, és jobban ismeri a kórelőzményüket, így majd ő dönti el, milyen további vizsgálatokra lehet szükség.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-22 22:46:23; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Tüdőszarkoidózis és kétoldali tüdőembóliát (2016 május)követően. egy éve már csak Xareltot szedek. Régebben medrolt és metorexatot is. 2016 óta rendszeresen mérem a vérnyomásomat és mindkét kézen egymást követően....
        Tisztelt Doktornő! 34 éves nő vagyok. A kérdés címében leírt diagnózist állapították meg 2 éve a terhességem alatt. Igazából a terhességem 3. hónapjában magas pulzus miatt kerestem fel magánúton egy kardiológust, aki nagyon alaposan...
        Üdvözlöm. Július 31-én volt egy epeműtétem. A műtőben nagyon alacsony volt a pulzusom, ezért műtét után csináltak ekg-t. A műtét óta alacsony a vérnyomásom és a pulzusom is. A vérnyomásom általában 103/59 a pulzusom 50-55 közötti....
        Kedves DoktorNő/Úr! 20 éves Nő vagyok, 160cm, 48 kg. Körübelül egy hónapja Tunéziából hazaérkezés után bevásárlás közben rosszul lettem : pár percig mély levegővételre szúrt a mellkasom, majd hirtelen szapora lett a pulzusom, majd...
        Kedves Doktonő! Szept. 5-re kaptam időpontot a kardiológushoz ön szerint várhatok addig ilyen HOLTER eredménnyel Sinus ritmus.Átlagfr.62/minMIN.fr 40min (éjszaka)Maxfr 99/minMax.RR1,5secPáralk.SVES,1alk. 4 tagu SVPT.Az alaphoz képest sign.ST...
        Jó napot kívánok. Nekem olyan kérdésem lenne hogy 2017.májusában részt vettem egy kardiológia vizsgálton,sziv ultrahangon, és 24órás vérnyomás mérésen. Akkor mindent rendben találtak. Annyit mondott a doktornő hogy a szív billentyű el...
        Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi szívultrhang lehet rövidítései mit jelentenek, és hogy ez az eredmény milyen a szívműködés szempontjából. Most voltam ezen a vizsgálaton és utána az orvos nem magyarázott el...
        Kedves Doktor /Doktornő! Olyan kérdésem lenne, hogy Ön szerint az okozhat problémát, hogy nyugalomban 70-80 körüli a pulzusom, azonban állás közben már olyan 100-110 körüli. Betalocot kell szednem, napi 3×felet az 50 mgból. Tudom, hogy nem...
        Kedves Doktornő! Egészséges, sokat mozgó, normál testsúllyal rendelkező, 68 éves nő vagyok. A változókor beköszöntét szinte észre sem vettem. Az utóbbi félévben gyakran éreztem szívritmus zavart. Tegnap többször megmértem a...
        Tisztelt Doktornő! Szívzörej miatt részt vettem EKG illetve szívultrahang vizsgálatokon. Eredmények: EKG: Diagnózis I3410 - kéthegyű billentyű prolapsusa RR: 140/65 Hgmm SPO2: 100% EKG: sin.ritm. bal tengelyállás, norm. átv....