• Laborleleten mit jelentenek az alábbi rövidítések, és mi van akkor ha ez több, vagy kevesebb?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        A férjem és én is voltunk vizsgálaton, háziorvos küldött el minket. Mindkettőnknek más miatt, de vérvétel, és vizelet volt neki is, nekem is. Ma mentem a leletekért, és mindkettőnkén voltak + és - jelek is. Ezeket most begépelem, Gondolom ezek eltérőek a normáltól, azért jelölik így.
        Mit jelentenek? Mert nem igazán találtam meg mindent az interneten. A többi leletet a jövő héten küldik vissza a háziorvoshoz, így akkor visszük el ezeket is.

        Ez az én leletem:
        NEUT-neutrofil 47,3% (Referencia érték:50,0-75,0)
        EO-eosinofil 10,1% (R.é.:0,0-6,0)
        Koleszterin 5,34 mmol/l (R.é.:3,9-5,2)
        Transferrin 332,0 mg/dl (R.é.:200,0-310,0)
        ÖF 93,0 g/l (R.é.:66,0-83,0)

        Ez a férjemé:
        MCHC vvt. átl. hgb konc. 36,6 g/dl (R.é.:32,0-36,0)
        Koleszterin 5,41 mmol/l (R.é.:3,9-5,2)
        TG 2,9 mmol/l (R.é.:0,5-1,71)
        HDL-koleszterin 1,07 mmol/l (R.é.:1,55-2,1)
        Üledék fvs viz 20,0 sejt (R.é.: 0,0-4,0)

        Köszönöm, előre is a segítséget. Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép, labor témában

        Kedves kérdező!


        Nehéz csak a kiragadott értékeket értelmezni.A neutrophil és az eosinophil egy-egy fehérvérsejt-típust jelöl, érdemes az abszolút sejtszámot is, ill. az összsejtszámot (tehát nem csak a százalékos értéket) nézni. Az Ön eltérései nem jelentősek, de a panaszokkal, egyéb laborparaméterekkel együtt értékelendők. Az összfehérje szintje (ha jól gondolom, hogy az ÖF ezt jelöli) azonban magasabb, jó lenne kideríteni, melyik komponens emelkedett meg, mivel ez utalhat gyulladásra, vérképzőszervi eltérésre is. Az emelkedett transzferrin-szint (vasszállító fehérje) vashiányt jelenthet, de ehhez is látni kellene más értékeket (haemoglobin, vas, ferritin).


        Az MCHC a vörösvértestek hemoglobin-koncentrációját jelöli, önmagában nem érdemes nézni, de a férje értéke csak minimálisan tér el a normálistól.
        A koleszterint gondolom nem kell külön részletezni, az összekoleszterin mindkettőjüknél magasabb, emiatt érdemes lenne a diétára odafigyelni. A TG szintén vérzsírt jelöl (triglicerid), ez leginkább fokozott kalóriabevitel mellett emelkedik meg. A vizeletben levő emelkedett fvs-szint (fehérvérsejt) húgyúti fertőzésre utalhat.
        Vigyék vissza a leletet a háziorvosnak, aki látni fogja a többi eredményt is, és jobban ismeri a kórelőzményüket, így majd ő dönti el, milyen további vizsgálatokra lehet szükség.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-05-22 22:46:23; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:30

        Tudjon meg többet: vérkép, labor
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt drno. A verkepemrol kérdezném,mert bár a házi orvos nem mondott rá semmit,erdekel.Se Tsh:5.167 megengedett:0.550-4.780,ez be volt jelölve,s van olyan hogy leukocyta75Leu. De ez nem volt bejelolve,a határértékek mégis 0-25 ig,...
        Hirtelen szívdobogás Tisztelt Dr. Úr-Nő, 30 éves férfi vagyok őt hónappal ezelőtt magas vérnyomás betegséget diagnosztizáltak nálam elég komoly 240/130 volt az orvosnál, kaptam rá Lisonormot amiből reggel egy 20/10 és este egy 10/5-öset...
        Tisztelt Doktornő! 1 hónappal ezelőtt tüdőszűrésen vettem részt. A tüdőmmel nincs gond, viszont az orvos visszahívott, mert szívnagyobbodást látott a felvételen. Az állóképességem sosem volt túl jó, mert bár nem vagyok túlsúlyos, de...
        Tisztelt Doktornő! Azért írok Önnek, mert régebben voltam kardiológiai vizsgálaton, ahol a mellékelt leletet kaptam. Megállapították, hogy sportszívem van. A vizsgálatra azért volt szükség, mert szívzörejt hallott az üzemorvos....
        Kedves Doktornő, 38 éves férfi családtagom mesélte, hogy ha hidegben dolgozik, pl. őszi avart zsákol, amikor fézik a keze, akkor menetrendszerűen mellkasi / szívfájdalmat érez. A jelenség gyerekkora óta megvan, nem súlyosbodott vagy...
        Tisztelt Dr Úr/Nő! Szeretném, ha elmondaná, hogy mennyire kell megijednem ettől a lelettől és mire számíthatok! Köszönöm EkG: 64 sr. bal dev, PQ 0.18 ORS 0.10, enyhe IV vezetési zavar, átm V4, mellkasi elv. T magas csúcsos poz, III-aVL mély...
        T. Doktornő! Kérném, hogy magyarázza el kardiológiai vizsgálatom eredményének értelmezését."Norm tág szívüregek,norm falmozgás. Ép billentyük.Min.TI.Jobb kamrai nyomás 30 hgmm.Jó bal kamra...
        Tisztelt Doktornő! Édesapám iránti aggodalmamban fordulok Önhöz. A fentebb megadott életkor az ő életkora. Az elmúlt heten üzemorvos vizsgálat fényt derített arra,hogy aritmiája van. Ezzel felkereste háziorvosát,aki kardiológiai...
        Kedves Doktornő! 2011 őszén volt egy rosszullétem, egy-két napos, hányingerrel és hányással. Néhány hónap múlva derült ki, hogy ez egy infarktus volt. Ezután az orvos tanácsait megtartva szedtem a gyógyszereimet és mértem a...
        Baleset folytán sok vért vesztettem, mivel SYNCUMAR nevű gyógyszert szedek, amit helytelenül megadott dózis idézett elő.Az tudott, hogy ennek a gyógyszernek a szedése elég sok ennivalót nem enged meg a "K" vitamin miatt. Azt szeretné...