• Mélyvénás trombózis gyógyulása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Weborvos!

        Kérem szíves segítségét ultrahangos leletem értelmezésében.

        Egy hónappal ezelőtt (03.30.-án) ultrahang vizsgálattal a jobb lábszáram középső felében mélyvénás trombózist diagnosztizáltak. Sajnos sem a vizsgálatkor, sem a másnap felkeresett háziorvos nem tájékoztatott a betegség súlyosságáról, sőt azt sem közölték, hogy mit is jelent a latinul leírt diagnózis. A háziorvos a lelet birtokában érsebészhez utalt, ahová május 20.-ra (!) kaptam időpontot. Némi kerülővel sikerült április 3.-án érsebészhez bejutnom.Az orvos teljes felháborodással tájékoztatott, hogy életveszélyes állapotban járkálok, dolgozok. Azonnal felkisért a kórház belgyógyászati osztályára, ahol egy hetes kórházi kezelést kaptam. Hazakerülésemet követően felvettem a kapcsolatot a háziorvossal, aki elmondta, hogy a kórházból felhívta a kezelőorvosom és csúnyán leszidta, amiért nem küldött azonnal a kórházba. Ezek után el lehet képzelni, hogy a háziorvos milyen "odaadóan" lát el. Két hét múltán vérvétel következett. A lelet láttán az orvos a fejét csóválta és azt mondta, hogy lehetséges, hogy meg kellene emelni a syncumar adagot, de nem tudja. Majd újabb két hét után (vérvétel és UH vizsgálat után)eldönti, hogy mi legyen. Hétfőn voltam ultrahangon, kedden átvittem a leletet, azt mondta, hogy minden rendben van, legyek nyugodt. Mivel nem igazán bízok benne, kérem szíveskedjen tájékoztatni, hogy mit jelent az alábbi "Lelet értékelés" :

        "Bal oldal: változás nincs. A mélyvénák a lábszár alsó harmadáig követhetők.Jobb oldal: a vena tibialis anterior elzáródott szakasza min. denzebb, de recanalisatio még nem látszik."

        Várom mielőbbi szíves válaszát.

        Köszönettel: JMari

        WEBBeteg szakértő válasza a mélyvénás trombózis témában

        Kedves kérdező!

        A lelet alapján az adott véna továbbra is el van záródva. Egy idő után (ha nem oldódik fel a vérhígító kezelés hatására) a vérrög szervülni kezd, kötőszövetesedik, benne kis kapillárisok jelenhetnek meg, melyek segítségével a keringés többé-kevésbé helyreáll - ez az a bizonyos recanalisatio, ami még nem látható az ultrahang alapján. Ilyenkor a tüdőembólia kialakulásának már kisebb a valószínűsége, de krónikus vénás elégtelenség (lábdagadás, visszértágulat) jelentkezhet. Mélyvénás trombózist követően hónapokig vérhígító kezelésre van szükség (a trombózis kiújulásának megelőzésére), ez többnyire Syncumar vagy Marfarin szedését jelenti. Ez akkor hatékony, ha a laborban ellenőrzött INR-szint 2,5 körüli - ha ennél alacsonyabb, 2 alatti ez az érték, nem érvényesül eléggé a vérhígító hatás, túl magas INR esetén viszint a vérzésveszély nő meg, tehát szoros laborkontrollra van szükség (kezdetben hetente, később havonta van szükség vérvételre).
        Javasolt angiológiai vagy érsebészeti kontroll, ahol a további terápiás teendőkről (gyógyszeres kezelés, gumiharisnya használata) döntenek, illetve a kiváltó tényező feltérképezése is megoldható.

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-14 22:47:04; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 12:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: