• Szívbetegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Az alábbi problémám van: hetek óta érzem úgy mond a szívdobogásomat( ezek gyakorisága naponta 5-6-szor is előfordul) Olyan érzés mintha ritmust vesztene. Korábban is voltak ilyen panaszaim, akkor voltam szív UH-n, illetve terheléses EKG-n is. Itt nem találtak semmit sem. Megjegyzem hogy ekkor nem is éreztem a fent leírtakat. Mivel a családban több szívbetegség is előfordult már, ezért kérném a segítségét, mit tegyek kihez forduljak? Illetve mi okozhatja a problémámat? Köszönettel Mumu

        WEBBeteg szakértő válasza a szívdobogás témában

        Kedves Mumu!

        Panaszát ritmuszavar, leggyakrabban extraszisztolia okozhatja. Ezek a vártnál korábban jelentkező szívizom-összehúzódások, melyeket hosszabb szünet, kihagyás követ. Egy részük ártalmatlan (bár igen kellemetlen tüneteket okoz), máskor ionzavart, keringési zavart jelezhetnek. Másik, rendetlen szívdobogásérzést okozó ritmuszavar lehet a pitvarfibrilláció, amit annyiból kell komolyabban venni, hogy hajlamosít az egyik szívüregben vérrög kialakulására, így általában vérhígító gyógyszer beállítására van szükség. Nagyobb valószínűséggel az extra ütések okozzák panaszát,  ha a terhelés és az ultrahang jó volt, és számuk nem túl magas, ezekkel különösebb teendő nincs (bizonyos gyógyszerek esetleg csökkenthetik az előfordulásukat, de gyógyszeresen nehéz őket befolyásolni). Javasolt lenne egy kardiológiai kontroll. A ritmuszavarok megítélésére 24 órás (Holter) EKG, illetve, ha elérhető, esemény Holter, transztelefonos EKG elvégzése jön szóba, kezelőorvosa ez alapján tudja megítélni a kezelés szükségességét és mikéntjét.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-05 19:24:27; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 10:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: