• Furcsa szívhangok és fájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! A tegnapi nap során, az esti órákban éles fájdalom jelentkezett a mellkasom szívem felőli oldalán. Szúrt a szívem, ugyanazon a ponton a hátamon is, illetve a vállamra is kisugárzott ez a fájdalom és ez a fájdalom, ha nem is annyira aktívan, de azóta is tart. Továbbá ha lefekszem és a bal oldalamra fordulok egy bizonyos pozícióba, akkor furcsa, "kluttyogó" hangok kíséretében, tisztán hallható a szívverésem, még külső füllel is. A kérdésem az lenne, hogy természetesen azonkívül, hogy kardiológushoz fordulok (beutalóm már egyébként is van, a közeljövőben mentem volna kontrollra), mit tudnék tenni annak érdekében, hogy ez a fájdalom csillapodjon, esetleg teljesen el is múljon, továbbá a hangra sem tartanék igényt, ha van erre megoldás. Azt hallottam egyébként, hogy a szívem nem fájhat, tehát nem lehetséges, hogy a tüdőm fáj valójában és a hang is annak köszönhető, hogy abban van valami és a szívhangok visszaverődnek? Mihamarabbi válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a mellkasi fájdalom témában

        Kedves kérdező!

        Vizsgálat nélkül én sem tudok többet mondani. Mellkasi fájdalmat számos dolog okozhat, kardiológiai okon kívül mozgásszervi eltérés, gyomor-bélrendszer eltérései, reflux is. Első körben azonban érdemes a leginkább veszélyes, azaz a szív eredetű okot kizárni, szükség esetén kezelőorvosa további vizsgálatokra fogja küldeni. A kluttyogó hangra nincs sok ötletem, ha tényleg a pulzussal párhuzamosan jelentkezik, akkor valamilyen billentyűeltérés okozta zörej merül fel, bár fonendoszkóp nélkül ezek ritkán hallhatók, egy vizsgálat mindenesetre ezt a lehetőséget is ki fogja zárni.

        Nem írja, hány éves, dohányzik-e, korábban miért vizsgálta kardiológia, de ha panasza újkeletű, erős mellkasi fájdalom esetén (bár a szúró fájdalom kevésbé típusos) javasolt mielőbbi vizsgálat (ügyelet felkeresése, mentő kihívása), egy panasz alatti EKG segíthet az esetleg fennálló koszorúér-betegség (netán infarktus) és az egyéb okok elkülönítésében.

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-27 21:35:04; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 07:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: