• Gyógynövények használhatók-e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő !

        Érdeklődöm, hogy magas vérnyomással, szívkoszorú érszükölettel küzdő idős családtagom részére fagyöngy és galagonya teát adhatok-e. Szed kumarin tartalmú vérhigítót, amlodipin és enalapril tartalmú vérnyomáscsökkentőt és a carvedilol tartalmú gyógyszereket. Úgy tudom a vérhígító miatt foghagyma tartalmú készítményt nem kaphat, sem halolajat, sem nagy K vitamin tartalmú multivitamint. Táplálék formájában az előbbieket elfogyaszthatja-e és milyen mennyiségeket ? Ha sok haloljat fogyasztana elhagyhatná-e a vérhigítókat (Astrix, Simvastatin)? Vagy csökkenthető lehetne -e a gyógyszer ha rendszeresen és hosszútávon fogyasztaná?

        Köszönettel :

        Kovács Katalin

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vérnyomás, gyógynövények témában

        Kedves kérdező!

        Az Ön által említett gyógynövények nem minősülnek gyógyszernek, nincsenek velük kapcsolatosan nagy klinikai vizsgálatok. A halolaj kedvező hatásáról tanulmányok már beszámoltak, azonban leírásra került nagy mennyiségű halolaj fogyasztása kapcsán a Syncumar hatását fokozó mellékhatás. A fokhagymának szintén INR-szintet kissé növelő, míg a fagyöngynek INR-t csökkentő hatását írták már le, amennyiben mégis ilyen kiegészítőket szedne a beteg, az INR fokozottabb ellenőrzésére van szükség. Ráadásul ezek a készítmények nem váltják ki a fent nevezett gyógyszereket (ha a koleszterinszint csökken, maximum a Simvastatin dózisa csökkenthető), mellékhatásaik kevésbé kiszámíthatóak, érdemesebb a fokhagymát, halat az étrend részeként elfogyasztani.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-20 09:56:08; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 15:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: