• Szívbillentyűk

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T.Doktor Úr/Nő!   1987-ben I.fokban Mitralis és Pulmonalis Insuff.-ot állapítottak meg egy szívultrahang vizsgálat során.Nem rég visszamentem magamtól egy ismételt vizsgálatra,ahol a vizsgálatot végző Orvos a következőt közölte:Súlya miatt értékelhetetlen vizsgálat.Késöbb egy kórházi kezelés alkalmával próbáltak biciglizéses EKG-vizsgálatot végezni,de ;úgymond még az alapot sem teljesítettem.Kérdésem;Hová fordulhatok ahol ezeket a vizsgálatokat elvégeznék anélkül ,hogy a súlyom akadály lenne? Tisztelettel köszönöm válaszukat:Szajkó Angelika

        WEBBeteg szakértő válasza a szívbillentyűk témában

        Kedves kérdező!

        Nem írja, milyen panaszok miatt váltak ismét szükségessé ezek a vizsgálatok 22 év elteltével. Ha mellkasi fájdalmak miatt vizsgálják, más terheléses vizsgálat, izotóp (SPECT) jön szóba, bár nőknél a mell "árnyékoló" hatása miatt gyakran születik álpozitív eredmény. A koszorúerek megítélését coronaria CT is segítheti. A billentyűk és a szívizomzat funkciójának megítélésére a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás az ultrahang, de ezt a túlsúly, tüdőbetegség jelentősen korlátozhatja (az értékelés valamennyire függ a vizsgálótól és az ultrahang-készüléktől is, de extrém túlsúly esetén csak tájékozódó jellegű a vizsgálat). Ha az ultrahang nem kivitelezhető, és klinikailag fontos információt várunk, esetleg MR vagy CT jön szóba, de ez nem mindenütt elérhető, ráadásul a billentyűfunkció vizsgálatára kevéssé alkalmas, rutinszerűen nem szokás használni.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-22 21:05:29; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 15:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: