• Kardiologia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Elnézést,hogy ennyiszer zavarom a kérdésemmel, most azt szeretném kérdezni,hogy /ez volt a zárójelentésembe/,hogy instabil angina pectorisom volt /szerintem emiatt is katétereztek meg/ ez véralvadékot,vérrögöt vagy hematomát jelent? Ez bármikor ujra előfordulhat-e? Tavaly májusban volt infarktusom.

        WEBBeteg szakértő válasza a angina pectoris témában

        Kedves kérdező!

        Angina pectorisnak tulajdonképpen a szorító mellkasi fájdalmat nevezzük, melynek hátterében a szívizomzat keringési zavara áll. A panaszok szempontjából elkülönül a stabil, vagyis mindig ugyanakkora terhelésre jelentkező, pihenésre szűnő angina és az instabil, azaz az újkeletű, vagy egyre kisebb terhelésre, esetleg nyugalomban jelentkező, vagy egyre tovább tartó angina.

        Ez utóbbi számít veszélyesebbnek, nagyobb az esélye egy esetleges infarktus kialakulásának. A stabil  angina kapcsán egy bizonyos terhelésre a koszorúér-szűkület utáni szívizom-terület átmenetileg a szükségesnél kevesebb vért kap, ez okozza a fájdalmat. Instabil angina esetén azonban a szűkületet okozó meszes plakk bereped, és a repedésen/sérülésen vérrög alakul ki, ami az érszűkületet tovább fokozza (esteleg teljes érelzáródáshoz vezet). Instabil anginához vezethet azonban pl. koszorúérgörcs is.


        Továbbra is úgy gondolom, hogy a panaszok, a korábbi infarktus és a stent beültetés miatt indokolt volt a katéterezése, mely szerencsére kizárt újabb szűkületet vagy vérrögöt. Ettől függetlenül nem ígérhető meg 100%-osan, hogy többé nem fog mellkasi fájdalom jelentkezni.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-14 16:22:56; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 10:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: