• Kézújj betegsége

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jóestét kívánunk  Dr. Bene Orsolyánakszeretnénk a segítségét kérni.

        Unokaöcsémnek aki 17 éves fiú tél elejétől mindíg fázott a kezén az ujjai.

        Még az iskolában is kesztyűvel dolgozott (írás stb...) .

        Mostani megállapítás szerint érszűkülete van az ujjaiban, ami valamilyen szindróma , betegség jele lehet.

        Tudna abban segíteni, hogy mi lehet a gyógyítási formálya?

        Eddig azt mondták az orvosok , hogy ez a fajta betegsége gyógyíthatatlan.

        Még vár rá vérvétel is ami speciális lesz.

        Kérem ha tud segíteni nagyon megköszönnénk.

        Üdvözlettel: Süle Istvánné.

        WEBBeteg szakértő válasza a Raynaud-szindróma témában

        Kedves kérdező!

        Megtisztel bizalmával, de én sajnos ilyen típusú eltérésekkel ritkábban találkozok. A fázékony ujjak hátterében valóban keringési zavar merül fel, leírása alapján azt gyanítom, a kezelőorvosok Raynaud-szindrómát valószínűsítettek. Hideg, stressz hatására normálisan is összehúzódnak a végtagok kiserei, Raynaud-jelenség esetén azonban ez fokozottan megy végbe, s ez az ujjak zsibbadással, fájdalommal járó elfehéredését, típusos esetben ellilulását, majd kipirulását okozza. Előfordul, hogy a jelenség önálló kórképként jelenik meg (főleg fiatalokban), de hátterében egyéb okokat, pl. autoimmun betegségeket (az immunrendszer a saját szervezetet támadja meg), vérképzőszervi eltéréseket is ki kell zárni, valószínűleg ilyen irányú laborvizsgálatok vannak még folyamatban (de ezek mellett hideg kezeket idegi, mozgásszervi eltérések, az erek külső összenyomatása is okozhatnak).

        A terápiában a háttérben álló betegségek kezelése kap szerepet. Amennyiben nincs ilyen, akkor csak tüneti kezelés, vagyis keringésjavító, értágító szerek alkalmazása, a tüneteket provokáló tényezők (hideg, dohányzás) kerülése jön szóba. A gondozást  belgyógyászok (angiológusok, inmmunológusok) végzik. Nem tudom, merre laknak, Debrecenben a III. sz. Belklinikán van erre specializálódott szakrendelés.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-11 08:54:40; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 08:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: