• Hogyan kezelhető a mitralis prolapsus?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        25 éves lány vagyok, március folyamán többször rosszul lettem, így végül elmentem házi orvoshoz. A tüneteim: fáradékonyság, gyengeség, szapora szívverés (142 is volt már), nehézlégzés. Kivizsgáltak, a vérvétel alapján nem találtak semmit (pajzsmirigy rendben volt, nem vagyok vérszegény), ami komolyabb indokot adott volna a rosszullétekre, a kardiológián megállapították, hogy a sok stressz és feszültség (ami a munkámmal meglehetősen együtt jár) miatt kimerültem, illetve szívbillentyű-zavar áll fenn a bal szívkamránál. A kardiológus szerint 2x5 mg Betaloc javasolt (amitől néha meglehetősen szédülök és előtte kevésbé), illetve Frontin-ból fél adag, ha úgy érzem, hogy nagyon feszült vagyok.

        Érdeklődnék, hogy ezek a tünetek el fognak-e múlni akkor, ha már újra erőre kapok vagy a mitralis prolapsus miatt folyamatosan szedni kell a Betalocot függetlenül a tüneteimtől?

        Sportolni lehet-e mellette? Van-e valami étel és ital, amit célszerű lenne kerülni?

        Olvastam több páciens történetében, hogy gyakran járt együtt ez a jellegű "betegség" pánikszerű rohamokkal. Valóban nagy a valószínűsége, hogy ez is kialakulhat mellette (hiszen elég rossz érzést keltenek az emberben ezek a tünetek)?

        WEBBeteg szakértő válasza a mitralis prolapsus témában

        A mitralis prolapsus többnyire jóindulatú betegség, Azt jelenti, hogy a bal pitvar és a bal kamra közötti billentyű (amely normálisan szelepként működik, egy irányba tereli a vért) egy kicsit lazább, minden egyes kamrai összehúzódáskor a pitvar felé csapódik. A billentyűt (a vitorlák köteleihez hasonlóan) ínhúrok, szemölcsizmok tartják feszesen, egy-egy ilyen visszacsapódásnál ezek is jobban megfeszülnek a kelleténél. Ez különféle ritmuszavarokat, extraszisztolékat, ezeknek megfelelően pedig kellemetlen tüneteket, mellkasi fájdalmakat provokál. A visszacsapódás miatt pedig előfordulhat, hogy a billentyű nem zár rendesen, vért enged vissza a pitvar felé.


        Ha a 142/perces pulzus nyugalomban jelentkezett, érdemes lenne utánajárni, hogy nem valamilyen ritmuszavar áll-e a háttérben, ebben Holter EKG, esemény Holter segíthet. A 2x5mg Betaloc nem nagy (mondhatni inkább óvatos) dózis, ha nincsenek szapora szívdobogással, mellkasi nyomódásokkal járó panaszok, nem feltétlenül indokolt szedni.

        Nem garantált, hogy a tünetek el fognak tűnni, meg kell próbálni kevésbé figyelni rájuk, szem előtt tartva, hogy ezek nem rosszindulatú eltérés eredményei (ha nem sikerül elvonatkoztatni, előbb-utóbb tényleg pánik lesz a vége). Ha nincs nagy visszacsorgás (regurgitáció/insuffitientia, nyugodtan mehet a sport, de a stresszoldás is sokat segíthet.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-05 21:28:11; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 15:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó