• HDL koleszterin

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2 hónapja magas vérnyomást fedeztek fel nálam, mely 150-160/90-100 volt maximum, de ettől gyakran alacsonyabb is volt, sőt volt olyan, amikor 110/75 volt mérhető napközben. Az alábbi vizsgálatokat végezték el: EKG, vérkép, hasi UH, nyaki UH. Az alábbi eltérés volt: a HDL koleszterin 0,91 mmol/l, egyéb eltérést nem tapasztaltak. Cynt tablettát írtak fel, kb. 2 hetente növelve a mennyiséget - először 0,2 mg/nap, utána 0,3 mg/nap, utána 2x0,2 mg/nap. A vérnyomásom így most 140-150/85-100 szint között mozog. A pulzusom össze-vissza ver - 54 és 98 között mozog. Az orvos szerint be van állítva a vérnyomásom és nem kell foglalkoznom vele. Legkorábban 1 év múlva kell visszamennem kontrollra. Nekem viszont továbbra is fáj a fejem, szédülök és lüktetést is érzek a fejemben, szorít a mellkasom. 2 hónapja erősen diétázok, csirkehúst, tengeri halakat, tőkehal olajat szedek, makrélát eszem, gyakorlatilag sótlanul eszek mindent és bőségesen fogyasztok gyümölcsöt és vizet. A vérképben található HDL koleszterin viszont ez alatt a 2 hónap alatt tovább csökkent és most már csak 0,84 mmol/l. Az összkoleszterin és a trigliceridek is növekedtek, a GOT és a GPT ist, de ezek a megadott nem káros keretek között vannak. Az orvos azt mondta, hogy ne foglalkozzam az alacsony HDL koleszterin szinttel. Kérdésem a következő: tényleg ne foglalkozzam az alacsony HDL koleszerin szinntel? Az interneten ennek épp az ellenkezőjét olvastam. Válaszát köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a HDL koleszterin témában

        Kedves kérdező!

        Valóban van kimutatható összefüggés az alacsony HDL-szint és szív-érrendszeri megbetegedések fokozott rizikója között, férfiakban 1,0, nőkben 1,3 mmol/l feletti értéknek van védőhatása. Azonban kizárólag a HDL eltérése nem indokol gyógyszeres kezelést (fibrátok emelnék a HDL-t), a diéta mellett a rendszeres testmozgás, a testsúlycsökkentés, ha Ön dohányzik, annak elhagyása segíthet.


        Azonban az Ön által megadott vérnyomásértékek (ha nyugalmi állapotot tükröznek) magasabbak a kelleténél, valószínűleg a kezelés kiegészítésére lesz szükség, emiatt egyeztessen kezelőorvosával. 24 órás vérnyomásmérő (ABPM) segíthet a napközbeni és az éjszakai vérnyomásértékek értékelésében.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-30 21:48:08; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 08:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: