• Szívinfarktus utáni magas vérnyomás, lábödéma, cukorbetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr!

        2008. júliusában szívinfarktussal a balatonfüredi szívkórházba kerültem, ahol 2 db stent került beültetésre. Először a vérnyomásom gyógyszerekkel normális volt (130/90). Kb. 2 hónapja a bokám bedagadt és a vérnyomásom felment (210/125), amellyel kórházba kerültem. Itt értágító infúziót kaptam. Miután kijöttem a kórházból, a vérnyomásom továbbra is esténként 170-190 között volt gyógyszer mellett. Lábam megdagadásakor 4-5 kg-ot felszedek. Napközben kevés folyadékot fogyasztok, éjjel mégis 3-4-szer kimegyek pisilni. Mindezek mellett 2-es típusú cukorbetegségben szenvedek. Kérdésem a következő: Mivel lehetne a vérnyomásomat normalizálni és a lábdagadást megszűntetni, mivel a szívem végett vízhajtót nem szedhetek?

        A következő gyógyszereket szedem: Ramace, Ramace plussz, Concor, Pretanix Retard, Tenaxum, Meforal, Pirabene, Plavix, Atorvateva, Aspirin Protec, Nolpasa, Cavinton, Frontin, Lavestra

        Válaszát előre is köszönöm

        Tisztelettel: Fazekas Istvánné (Varga Judit)

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező!

        Azt javaslom, keressen fel olyan szakrendelést, ahol magas vérnyomással foglalkoznak. Interneten keresztül nem lenne szerencsés tanácsot adni, milyen gyógyszereket szedjen. Annyi bizonyos, hogy sok gyógyszert szed, jó lenne ezeket is kissé rendbetenni - a Lavestra és a Ramace pl. hasonló támadásponton hat, ritkán adjuk őket együtt. Nem értem, miért ne szedhetne vízhajtót, főleg, mivel a Ramace plusz is tartalmaz vízhajtó komponenst, valamint a Pretanix is diuretikus hatású. A szakrendelésen kiderülhet, hogy van-e valamilyen más eltérés a háttérben, mely miatt a korábban jól beállított vérnyomás megemelkedett (vesebetegség, hormonális eltérés), illetve optimalizálhatják a gyógyszeres kezelést. Lehet, hogy életmódváltás is elégséges, fogyás, rendszeres séta, alkoholfogyasztás kerülése, sóbevitel mérséklése is csökkentheti a vérnyomást. A lábdagadás miatt kardiológiai, echocardiographiás kontroll is indokolt lenne a kamrafunkció megítélésére.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-30 20:15:37; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 06:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: