• A syncumár érkárosító hatása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A "Beteg szoba"írta a következőt:A véralvadásgátlók, mint pl a syncumár, marfarin jelentős meszesedést idéznek elő calcium alapu felrakódások ezek.66 éves vagyok napi 5mg syncumárt szedek 2001 óta,ha több"K" vitamint veszek magamhoz, akkor több syncumárt kell szednem, mert hiszen a "K" vitamin blokkolja a syncumár hatását,a cikk szerint ugyanis a "K" vitamin tisztítja az ereket a calcium felrakódásoktól,vagyis akkor mi is a megoldá[email protected] a válasukat ide kérném, köszi!!

        WEBBeteg szakértő válasza a k vitamin témában

        Kedves kérdező!

        A K-vitaminnak számos hatása van, a véralvadási rendszerben játszott szerepe régóta ismert, azonban újabb és újabb funkciókra is fény derül. A K-vitamin olyan fehérjék képződésében is részt vesz, melyek a "meszesedést" befolyásolják - mind a csontképződés, mind az érelmeszesedés tekintetében. Az Ön által említett cikkben (és a legtöbb vizsgálatban) azonban állatkísérletekről van szó, sajnos a Syncumar hosszútávú, érelmeszesedést fokozó hatása emberekben kevéssé ismert (a Rotterdam tanulmányban 55 év feletti férfiakat és nőket vizsgáltak, a fokozott K-vitamin bevitel mellett valamivel kisebb arányban fordult elő infarktus és érelmeszesedés, azonban ők nem szedtek Syncumart).

        Arra sincsenek konkrét adatok, hogy a pluszban bevitt K-vitaminnak van-e jelentősége eme mellékhatás kivédésében, viszont, ahogy Ön is írta, ilyenkor fokozódik a Syncumar-igény.  Az ilyen típusú vérhígítókat mindenesetre olyan esetekben javasolják, amikor fokozott a vérrögképződés, és az embólia (akár agy-, akár tüdőembólia) kialakulásának veszélye, ilyenkor a kockázat-haszon mérleg az embólia okozta egészségkárosodás kivédése felé billen.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-30 23:05:51; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 18:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: