• Vérrög

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szivkatéterezés során előfordulhat-e, hogy az orvos vérrögöt nem vesz észre  vagy esetleg olyan sérülést okoz  ami hónapok múltán jelentkezik,  és csak akkor okoz mellkasi fájdalmat ?


        Ilyen jellegü vérrög, látható-e mellkas röntgen /ultrahangot nem csináltak és a vérenzimek  jók voltak/  és ha igen hány milliméteres  lehet a vérrög   lehet amit katéterezéssel meg lehet szüntetni.

         

        WEBBeteg szakértő válasza a vérrög témában

        Kedves kérdező!

        Ha a koszorúéren belül vérrög alakul ki, az az adott ér elzáródásához vezet, ami a mögöttes szívizom-területek vérellátási zavarát, illetve ha a vérrög nem oldódik fel időben, elhalását is okozza. Ez mellkas röntgennel nem látható, viszont már kisebb szívizom-károsodás során is észlelhető enzimemelkedés, valamivel nagyobb területet érintő keringészavar/elhalás pedig többnyire ultrahanggal is látható. Szívkatéterezés során az elzáródás mögötti erekbe nem jut be a kontrasztanyag, ezt a tapasztalt vizsgáló látja a monitoron.

        Nem teljesen világos számomra, hogy pontosan mire kíváncsi  (az Ön esetében történt-e katéteres vizsgálat, ha igen, volt-e tágítás, infarktus miatt végezték-e a bevatkozást, vagy régóta fennálló anginás panaszok miatt?). Ha katéterezés közben megsérül az érbelhártya, az relatíve hamar okozna panaszokat. Ha tágítás történt, akkor viszont előfordulhat, hogy a beültetett stenten belül ismételten szűkület alakul ki, így a mellkasi panaszok akár hónapok múlva is visszatérhetnek.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-28 08:58:03; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 18:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: