• Véralvadásgátló és műbillentyű

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Műbillentyűt kaptam 2001-ben, jelenleg syncumart szedek, átlagosan 5 mg-t (ami lehet hogy sok, de nekem ezzel áll be a 2.5-3.5 közti INR). Kérdéseim: milyen más alvadásgátló van a piacon, ami korszerűbb, illetve mik a mellékhatásai? El kell-e mennem esetenként ellenőriztetnem magamat?

        WEBBeteg szakértő válasza a véralvadásgátló témában

        Kedves Kérdező!

        Hatékony véralvadásgátlásra műbillentyűs betegeknél  jelenleg nincs sok alternativája az Ön által emlitett gyógyszereknek. Két fajtája van idehaza forgalomban: az egyik az acenocumarol (Syncumar mite), a másik a warfarin hatóanyagú tabletták (Marfarin vagy Warfarin Orion néven).

        Ha bármilyen műtétre van az ilyen betegeknél szükség, a bőr alá adandó (szükség esetén intravénás) injekciós véralvadásgátlót (ún. heparinszármazékokat Ca-heparin, Na-heparin vagy LMWH-k) lehet használni átmenetileg. Intenziv tudományos kutatás és gyógyszerkipróbálások vannak folyamatban több hatékony és kevés mellékhatással bíró szerrel.

        A mellékhatások (vérszegénység, agranulocytosis ( fehérvérsejtszám-csökkenés), albuminuria (fehérje ürités vizelettel), bőrkiütés, hányás, esetleges hajhullás)  miatt  évente ill. tünetek esetén célirányos laborvizsgálat elvégzése javasolt. 

        Tisztelettel:
        Dr. Bíró Csaba István kardiológus-belgyógyász Debrecen


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-20 09:47:10; Megválaszolva: 2011. július 29., 07:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: