• Érszűkület - Ischémia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Nő / Úr!

        38 éves vagyok és szívpanaszokkal fordulok tanácsé

        rt Önhöz. Elöljáróban elmondanám, hogy Romániában lakom egy kisvárosban a magyar határtól 10 km-re, és több román orvostól is kaptam diagnózisokat a betegségeimről és lehet, hogy néhany betegségnek nem tudom pontosan a magyar megfelelőjét helyesen. 1998 óta leszázalékolt betegnyugdíjas vagyok. A fő betegségem izületi problémák Bechterev kór (spondilita anchilopoetica) térd izületi kopás (gonartroza cu sinovita). Hat éve jelentkezett egy szívritmus zavar, a szívem mintha ki hagyott volna és utánna egy nagyobbat dobbant. Vérnyomasom nem volt sosem általában 125,130 / 80, 85 volt és a pulzus 60-95 kürül, a koleszterinem is jó. Akkor a szívemre Atenolol tablettát kaptam amiből reggelente 25 mg-ot vettem be. A belgyógyász azt mondta mindig szedjem a háziorvosom azt, hogy 1-2 hónapig. Probáltam elhagyni de éreztem, hogy nem jó mert jobban fáradtam, ha véletlenül reggel elfelejtettem bevenni, már dél körül a "szívem" figyelmeztetett, mintha a torkomban dobogott volna, ezért szedtem idén februárig. Előtte pár héttel kezdtem úgy érezni, hogy vagy az adag kevés, vagy valami komolyabb a baj már. Elmentem szakorvoshoz, aki egy lehetseges szűkületet (ischemie) állapított meg és akkor 2 féle gyógyszert írt fel amit a következő vizsgálatig kellett szedjek, Aspenter 75 mg-ot es Betaloc ZOK 50 mg-ot, napi egyet mindkettőből. Ahogy szedtem rá pár napra szédülés jelentkezett és légszomj, naponta többször is, olvasva a Betaloc mellékhatasát gondoltam az okozza és lehet rosszul tettem de abbahagytam a szedését. Utánna megszűnt, de csak pár napig aztán újra jelentkezett. A következő vizsgálatnál a doktor úr azt mondta, hogy ír valami erősebbet Isodinit retard (Isosorbid dinitrat) 20 mg-ot, 2X1 naponta. Március 20-án kaptam azóta mindhárom pirulát szedem rendeszeresen. A szedése után részben a szédülés elmúlt, néha azert van még, de hamar fáradok és a szívem is hamar "fárad" alig csinálok valamit máris ki akar ugrani a helyéről. Kérem adjon tanacsot, mit tegyek, folytassam ezt a kezelést, vagy keressek fel más szakorvost ahol egy EKG-n és egy vérnyomásmérőn kívűl még van más felszerelés is. Mellékelem az utolsó EKG-t. Hálásan köszönöm a segítséget. Tisztelettel Csaba [email protected]

        WEBBeteg szakértő válasza a szívritmuszavar témában

        Kedves Csaba!

        Az atenolol és a Betaloc ZOK is a béta-blokkolók csoportjába tartozó szer, melyek csökkentik többek között a pulzusszámot és a vérnyomást. Az ilyen típusú gyógyszerek elhagyásakor gyakran jelentkezik szapora szívdobogás, ezért azok abbahagyása csak fokozatosan javasolt. Mind a szédülés (a gyógyszer vérnyomáscsökkentő hatása miatt), mind a légszomj (a béta-blokkolók szűkítik a hörgőket, különösen eleve fennálló idült hörghurut esetén) lehet a gyógyszer mellékhatása, de ezt egyéb vizsgálatok nélkül nehéz kimondani. Vannak más típusú gyógyszerek (kalcium-csatorna blokkolók, mint pl. az Isoptin), melyek szintén csökkentik a pulzust, de hörgőgörcsöt nem okoznak, ezek esetleg megpróbálhatók.

        Mindenesetre valóban szükség lenne más vizsgálatra egy nyugalmi EKG-n és egy vérnyomásmérésen kívül, a fulladás miatt szívultrahang (és akár tüdőgyógyászati vizsgálat is), a szapora pulzus miatt 24 órás Holter EKG lenne indokolt. A terhelésre jelentkező panaszok miatt pedig, ha ízületi eltérései engedik, egy terheléses EKG elvégzése is szóba jön. Ha a gyógyszerek mellett fennálló panaszok ellenére további kivizsgálás nem történik, érdemes elgondolkozni az orvosváltáson.

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-26 08:53:52; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 13:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: