• Szívproblémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        21 éves lány vagyok. Régebb óta van PSVT-m, szívritmuszavarom, mitralis prolapsusom, inkomplett tawara-szár block illetve raynaud syndromam és asthma bronchialem. Nemrég voltam kardiológia kontrollon, de most még több dolgot mondtak. Többnapi EKG után a papíromra került még az "ISZB", illetve "angina pectoris syndroma". Az ultrahang pedig pitvari septumon át kis bal-jobb shuntot, illetve egy aneurysmát (szintén a pitvari septumon) mutatott ki. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez mit jelent a szívemre/egészségemre tekintettel és ezzel mit lehet tenni ezekkel? Jelenleg Isoptint szedek 3 hónapja, mert Concort és Nebiletet asztma miatt le kellett cserélni. De emellett rendszeresen magas a pulzusom(100-110) és többször kiugrik, illetve sokszor fáj a mellkasom is egy ponton időközönként, a terhelést se bírom már és a hétköznapokban is gyengébb vagyok.
        Köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a szívelégtelenség témában

        Kedves kérdező!

        A mitralis prolapsus sok panaszt tud okozni. Ilyenkor lazább a mitralis billentyű és az azt tartó ínhúrok is, a billentyű minden egyes kamrai öszzehúzódáskor visszacsapódik a bal pitvar felé, ez pedig kissé túlfeszíti az ínhúrokat és a szemölcsizmokat is. Ezek az eltérések gyakran okoznak mellkasi fájdalmakat, extraszisztolékat, de mitralis prolapsushoz gyakran társulhat más ritmuszavar, PSVT (hirtelen kezdődő és szűnő, vagyis paroxizmális, gyors pulzussal járó ritmuszavar) is. Ezek megítélésében 24 órás Holter, esemény-Holter segíthet, amennyiben sikerül ritmuszavart rögzíteni, elektrofiziológiai vizsgálat jön szóba. (Forgalomban van újabb készítmény, mely hatékonyan csökkenti a normál ingerképző helyről, a sinuscsomóból kiinduló magasabb pulzusszámot, bár egyéb ritmuszavarok kivédésére nem alkalmas, és egyelőre csak bizonyos feltételek mellett írható fel.)


        Az angina pectoris syndroma tulajdonképpen a mellkasi fájdalmak gyűjtődiagnózisa. Emellett gyakran leírásra kerül az ISZB is, ami ischaemiás szívbetegséget jelöl, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy koszorúér-betegség áll fenn (az ön életkorát is  tekintve ennek kicsi az esélye). A kis pitvari shunt miatt nem kell aggódni (ez azt jelenti, hogy a pitvarok közti sövényen van egy apró lyuk, és egy kevés vér a bal pitvarból a jobb pitvarba kerül), ha ez nem terheli jelentősen a jobb szívfelet (ez megjelenne az ultrahang-leleten is), akkor nincs vele teendő.

        A prolapsushoz társuló mellkasi panaszok befolyásolása nem egyszerű, de ez az eltérés többnyire jóindulatú (hacsak nem engedi vissza a vért jelentősen a billentyű), csak követést igényel.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-25 21:16:56; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 13:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: