• Szivkatéterezés2

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kérdésem az,hogy mit lehet a szivkatéterrel mint eszközzel csinálni az alább felsoroltakon kivül:

        - tágitani a koszorueret,

        -stentet felhelyezni,

        - vérrögöt eltávolitani / megszüntetni/

        További kérdésem,hogy a vérrög feloldását a katéterrel érezni lehet-e?

        Milyen sürün lehet katéterezni / fél évente, két havonta stb. és egy ember hány katéterezést bir ki /1O-t, 2O-at stb/ 

        WEBBeteg szakértő válasza a szívkatéterezés témában

        Kedves kérdező!

        Szívkatéteres vizsgálat alatt többnyire a bal szívfél, ill. a koszorúerek katéterezését értjük. Ilyenkor valóban a koszorúerek festése, ballonos és/vagy stent beültetéssel történő tágítása történik, bizonyos katéterek alkalmasak az érben levő vérrög kiszippantására is. Ezen kívül éren belüli nyomásmérésre, billenytűk funkciójának vizsgálatára is alkalmas a balszívfél-katéterezés, ritka esetben szövettani mintavétel is történhet. Szívkatéteres vizsgálattal ritmuszavarok is vizsgálhatók és kezelhetők, ilyenkor többnyire a jobb szívfélbe (kamrába vagy pitvarba) vezetik a katétert, a mechanizmus ez esetben eltérő (nem kontrasztanyag befecskendezésén, hanem elektromos térképezésen alapul, mintha a szíven belül készítenénk EKG-t). Jobbszívfél-katéterezést az intenzív osztályokon is alkalmaznak a szív funkciójának megítélése céljából.

        Kifejezetten a vérrög feloldását nem valószínű, hogy megérzi a beteg (hacsak nem úgy, hogy az addig fennálló mellkasi fájdalom enyhül), tágítás során viszont be szoktak számolni a betegek átmeneti mellkasi szorításról.

        Nem tudok olyan ajánlásról, mely megszabná, hányszor lehet valakit katéterezni, ezt a beteg állapotától és panaszaitól függően ítéli meg a kezelőorvos. A koszorúér-tágítással a drasztikusabb szívsebészeti beavatkozást igyekszünk elkerülni, azonban ha túl sok szűkület van jelen, vagy túl sűrűn van szükség tágításokra a stentek visszaszűkülése miatt, elképzelhető, hogy a kezelőorvos inkább bypassműtétet javasol.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-25 21:59:47; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 12:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: