• Hasi aorta thrombus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

         

        Édesanyám 81 éves, önellátó, elég jó erőben van a vérnyomása néha ingadozik.

        Dg. : magas vérnyomás, atheroscleroticus szívbetegseg, epeholyag kövesség, vese cysta (ezekről rég tudunk) , a kéthegyű billentyű elégtelensége.

         Évente vérkép, cardiologiai vizsgálatra jár, gyógyszereit rendszeresen szedi.

        Kb. 2006 óta hasi panaszai vannak, nem fájdalom, csak lefekvéskor lüktetés, néha égető, fura érzés. Hasi UH 2006-ban, 2008-ban is volt Motilium gyógyszert kapott.

        Most 2009-ben a belgyógyász szakorvos hasi CT-re küldte, melynek eredményéről megenmlítenék egy-egy fontos dolgot. A hasi aorta meszes falu excentricusan elhelyezkedő fali thrombus is látszik. Az a. mesentreica superior eredésénél 50%-os stenozist okozó meszes plakk látszik.

         

        A cardiologus szakorvos  azt javasolta, hogy 10 napra feküdjön be a belgyógyászati osztályra, , hogy véralvadásgátló gyógyszert (Syncumart) állítsanak be.

         

        Kérdésem, hogy édesanyámnak mi a veszélyesebb? Az, ha nem veszünk róla tudomást, de sajnos tisztában vagyok, hogy mi az ami bekövetkezhet, csak azt nem tudom, hogy mikor, vagy fogadjuk el a kezelést, ami szintén veszélyekkel járhat. Ennek veszélyeiről viszont nem sokat tudok, de azt igen, hogy ha megbolygatunk valamit az Ő korában az is veszélyes.

        Kicsit hosszú voltam, de válaszát előre is köszönöm és türelemmel várom.

        Annmária

        WEBBeteg szakértő válasza a hasi aorta témában

        Kedves kérdező!

        Kérdése nem egyszerű. A fali thrombus magában rejti az embolizáció veszélyét - a vérrögből egy darab leszakadhat, és a távolabbi artériákban, leggyakrabban az alsó végtag ereiben akadhat el, annak keringési zavarát okozva. A Syncumar mellett viszont a vérzéses szövődmények esélye nő meg, főleg idősebb életkorban. Megfelelően beállított vérnyomás és rendszeres INR-kontroll mellett (ez a laborérték jelzi a Syncumar szintjét) azonban ez a szövődmény csökkenthető. A kockázat-haszon arányt tekintve emiatt talán inkább a Syncumar irányába billen a mérleg.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-24 22:47:35; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 09:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: