• Mi okozhatja az állandó szapora pulzust?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Három hétig jártam nappali kórház jellegű kezelésre, ahol naponta mérték a vérnyomásom és a pulzusom. Így derült ki, hogy a pulzusszámom mindig magas, a vérnyomásom viszonylag normális. Ilyen értkek voltak jellemzőek a három hétben: 118/74, pulzus 112 vagy 109/62 pulzus 106. Legmagasabb vérnyomás érték: 135/83 pulzus 104 Legalacsonyabb vérnyomás érték: 107/71 pulzus 114. Életkorom: 57 év, reumás panaszok kezelésére vettem igénybe a nappali kórházas ellátást. Csontritkulás vizsgálatához labort is készítettek, amiben minden érték megfelelő volt, kivéve hármat, ezek magasabb értékek voltak: lymphocyta % 36.3 (ref: 25.0-29.0) és monocyta % 7.3 (ref: 5.0-6.0) és MPV 13.3 (ref: 8-10)

        Mi okozhatja az állandó szapora pulzust?

         

        WEBBeteg szakértő válasza a szapora pulzus témában

        Kedves kérdező!

        Szapora pulzust elég sok dolog okozhat. A vérvételből csak az egyértelmű, hogy a vérképet vizsgálták, és nincs vérszegénysége (ez a szapora pulzus egyik gyakori oka), a megadott eltérések (a lymphocyták és a monocyták relatív száma, illetve az MPV, azaz a vérlemezkék átlagos térfogata), ha az abszolút értékek jók, nem igényelnek további teendőt.

        Magas pulzusszámhoz pajzsmirigy-túlműködés (vérvétellel kizárható), ritmuszavarok, szívbetegségek, tüdőbetegségek is vezethetnek, de gyógyszermellékhatás, folyadékhiány, izgalom, fertőzés, fizikai terhelés is okozhat gyorsabb pulzust. Indokolt lenne egy kardiológiai vizsgálat, 12 elvezetéses EKG készítése segít eldönteni a ritmus természetét (nem pl. egy pitvarfibrillációs ritmuszavar okozza-e a magasabb pulzusszámot), 24 órás Holter a szívfrekvencia változásait segít követni (nyugodt körülmények között is magasabb-e a pulzusszám, vagy csak az orvosnál). Ha igazolódik valamilyen eltérés a háttérben, elsősorban a kiváltó okot kell kezelni, ezután jön szóba pulzuscsökkentő gyógyszerek adása.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya



        Kérdés: 2009-03-22 23:20:08; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 11:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: