• Terhesség szívműtét után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A történetem a születésemkor kezdődött 1986-ban amikor is kiderült, hogy nem fejlödött ki a jobb kamrám, ami ugye létszükség lenne, ezért életmentő műtétet hajtottak végre rajtam. Semmi jóval nem kecsegtették anyukámat, hiszen én voltam Magyarországon az első ilyen beteg akit ezzel mütöttek.De az élet engem igazolt hiszen megmütöttek élek:) Aztán ismét ért egy csapás 1998-ban tüdőemboliát kaptam, akkor több hónapot a kórházban töltöttem, de ebből is kilábaltam, ekkor kezdték el nekem adni a véralvadásgátlót. Azóta is járnom kell vérvételre és vizsgálatra. Most miután férjhez mentem szembesültem azzal a gonddal, hogyan is fogok én kisbabát szülni. Felkerestük itt a "legmenőbb" orvost aki hát emberileg és orvosilag is megbukott nállunk hiszen abszolut nem törödött velem csak a szemembe vágta hogy nem fogom kibirni a terhességet és meghalok stb... Aztán találtunk Debrecenben egy orvost aki elvállalná de mivel senkinek semmilyen tapasztalata nincsen itt ezért elmondta a veszélyeket a vetélést a véralvadás gátlótól, és hogy megállhat a szivem stb... a másik kérdésem az volna hogy egyik ismerősömnek azt mondta az orvosa a nagy túlsúlytól a terhesség alatt (a kiindulási sulyhoz képest +32 kg )fennáll e veszély nála a csonttörésnek? a kiindulási adatai 168cm /58 kg válaszait előre is köszönöm .

        WEBBeteg szakértő válasza a gyermekvállalás témában

        Tisztelt Kérdező!
         
        Veleszületett szívrendellenességeknél, azok műtéti korrekciója után mind a túlélés, mind a tünetmentesség és egy nő esetén a terhességvállalás jelentősen függ az alapbetegségtől, a műtét során kialakított anatómiai és funkcionalis helyzettől és ezek folyamatos alakulásától a fejlődés során. Önnél is ez a helyzet. Ezekben az esetekben - a legsikerültebb műtéteknél is - a terhesség egy olyan nagy fizikai megterhelés, amit nem szoktunk javasolni.  Hangsúlyozom, hogy ez függ a jelen állapotától, szivultrahangos lelettől ill. az alapvető szivrendellenességtől és természetesen az Ön akaratától is. Mivel  kevés ilyen beteg van, ezért kevés az ilyen jellegű tapasztalat is. Alapvetően az Ön döntése, hogy vállalja-e a terhességet - adott esetben akár az élete árán is- vagy sem. Ha igen, akkor kell egy orvos, aki végigköveti kardiológiai szempontból és vállalja akár egy rossz szituációban a döntéshozatalt.
        A véralvadásgátló tablettás ( oralis) készitmények  valóban a terhesség adott fázisában nem adhatók, ekkor injekciós heparinkészitményeket kell használni! Ehhez is ezirányban tapasztalattal bíró hemosztazeológus orvossal kell folyamatosan konzultálni. Csonttörés veszélye normál esetben nem áll fenn, csak akkor ha csontszerkezeti eltérése  (pl. csontritkulás) van.

        Tisztelettel:

        Dr. Bíró Csaba István kardiológus-belgyógyász Debrecen


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-21 00:16:25; Megválaszolva: 2011. július 29., 07:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: