• Erős szivverés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jo napot kivanok, Mivel mar nagyon sokszor beszeltek errol a problemarol, roviden el szeretnem mondani mi is aggaszt: sziv vizsgalatnal minden rendeben, pajzsmirigy vizsgalatnal szinten, viszont gyakori gyors pulzuson van (100 korul) es naponta tobbszor a sziv verest a nyakamban erzen (egy nagy "bum"). Tudom, ez extraszisztola, de sem a kardiologus, sem a haziorvos nem kezelte nagyon komolyan ezt a problemat, engem pedig nagyon zavar. Szeretnem tudni, mennyire veszelyesek? lehet tenni valamit, vagy kell megtanuli elni veluk? Koszonettel, Mozes Emese

        WEBBeteg szakértő válasza a magas pulzus témában

        Kedves Emese!

        Az extraszisztole olyan ütés, mely nem a szív normál ingerképző helyéről (a szinuszcsomóból) indul ki, hanem a pitvarok vagy a kamrák területéről, a vártnál kissé hamarabb jelentkezik, és hosszabb szünet követi. A szünet utáni normál ütés kissé erőteljesebb lehet - ezt érezheti "bum"-ként. Az extraszisztolék kialakulásának számos oka lehet, megjelenésük utalhat ionzavarra, keringési zavarra, társulhatnak lezajlott infarktushoz, szívizomgyulladáshoz, de gyakran (mint az Ön esetében is) nem mutatható ki közvetlen ok a háttérben. A panaszokat a stressz, fáradtság, alkohol- és kávéfogyasztás fokozhatja.  

        Le kell azonban szögezni, hogy e korai ütések (ha izoláltan, nem közvetlenül egymás után jelentkeznek) nem veszélyesek, inkább csak a miattuk jelentkező panaszok a kellemetlenek. (Ritkábban, ha az ES-ek nagyon sűrűn jelentkeznek - pl. minden második ütés korai -, esetleg romolhat a szív pumpafunkciója, hiszen ilyenkor minden második összehúzódás során kisebb mennyiségű vér kerül kipumpálásra). Kezelésük nem egyszerű, néha a magasabb, máskor az alacsonyabb pulzusszám kedvez a megjelenésüknek.

        Mindenesetre, ha az extrák sok panaszt okoznak, az egyébként is gyorsabb pulzus miatt megpróbálható valamilyen pulzuscsökkentő gyógyszer (pl. Betaloc, Concor) adása. Magnézium pezsgőtabletta, Magne B6 szedése is segíthet, ill. a stressz csökkentése, a kávéfogyasztás mérséklése is jótékony hatású lehet.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-19 20:02:19; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 08:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: