• Vizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Asszony / Úr.

        Én egy 23 éves srávc vagyok. Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy egy éve mellkasi fájdalomra, nehézlégzésre panaszkodtam, majd kivizsgáltattam magam, (EKG, Mellkasí röntgen, vérvétel, melyek negatívak lettek) majd gyomortükrözésem megállapították, hogy nyelőcső gyulladásom van. Ezen betegségemre azóta 2X20 mg parietet szedek. Ezen kivizsgálások után tovább megvoltak a tüneteim, és folyamatosan orvoshoz jártam, különböző vizsgálatokra. /EKG, Mellkasi röntgen, tüdöszűrő, vérvétel, hasi, kismedencei, nyaki UH. Ezen eredmények negatívak lettek. Kb. a panaszaim elkezdődése után fél évvel fejfájás kezdődőtt tartósan, amit koponya CT-vel vizsgáltak negatív eredménnyel, majd ezen vizsgálat után elmúlt. Kis idő mulva éereztem, hogy a szívem néha bedobban, egy-egy nagyobbat üt és mintha kihagyna. Ezen proglémám miatt Szív EKG, UH, Hollter vizsgálatok voltatak, megatív eredménnyel. A viszgálatok után kis idővel a panaszaim megszüntek, majd pár honap múlva a derekam kezdett fájni ill. a lábam, melyre MR, vizsgálatot végeztek negatív eredménnyel, majd kis idő mulva a tünetek elmúltak.   

        Alap problémaként viszont töbször, mikor stresszes helyzetbe kerülök mellkasi szorító érzésem van, mintha nehezen kapnék levegöt, és egy fura zavaró érzést a szívem felöl és néha eröteljesebben bedobban. A progléma mellet általános levertség és rossz közérzet szokott társulni. 

        Az elmúlt hónapokban abbahagytam a dohányzást, már kávézni sem kávézok, alkoholt sem fogyasztok, és intenzíven nekiálltam sportolni /test építés, úszás, futás mellette vitaminokat is szedek. /Az edzések során viszont elöfordul, a szív táji szavaró érzés és néha nagyobbat dobban a szívem. /Folyamatosan EKG vizsgálatokat végeztek negatív eredménnyel.

        Elég stressze hívatásom van, már két éve és mielőtt elkezdtem volna dolgozni, nem voltak ilyen problémáim, és nem tudom mire vélni az összefüggéstelen zavaró panaszokat.

        Előre is köszönöm türelmét és válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a mellkasi fájdalom, nehéz légzés témában

        Kedves kérdező!

        Úgy látom, elég alapos kivizsgáláson van túl. Én egyedül egy terheléses EKG eredményt hiányolok, ez segítene objektivizálni a néha fizikai munkára jelentkező mellkasi fájdalmakat és bedobbanásokat. Mindenesetre Ön még fiatal, kicsi az esélye, hogy ebben az életkorban koszorúér-betegsége legyen (hacsak nem fordult elő a családban halmozottan fiatalkori infarktus, nem szedett rendszeresen szteroidtartalmú szereket - az egyéb hajlamosító belgyógyászati betegségek, mint cukorbetegség, veseelégtelenség, kifejezetten magas vérzsírszintek, a vérvétellel kiderültek volna). A szívultrahangos vizsgálat pedig elmondása szerint negatív lett, ezzel kizárásra kerültek a billentyű- és szívizombetegségek is.


        Mellkasi fájdalom hátterében állhat még (a szívbetegségeken és a refluxon, nyelőcső-gyulladáson kívül) mozgásszervi eltérés, de stressz,  pánikbetegség is. Lehetne még véget nem érő vizsgálatokat végezni, amíg nem igazolódik valamilyen eltérés, én mégis azt javasolnám, örüljön a negatív eredményeknek. Nyugodjon meg, az eszközös vizsgálatok nem mutattak eltérést (többszöri ismétlésre sem). A panaszokat provokáló tényezőket olvasva komolyan felmerül, hogy érzelmi okok állnak a háttérben. Próbáljon meg teljes életet élni, kevésbé pánikolni. A stressztényezők feldolgozásában esetleg pszichológus, pszichiáter felkeresése is segíthet.

        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-13 23:51:50; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 11:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: