• Érszűkület fiatalon?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő/doktor úr!  Kb egy éve télen vagy ha hidegebb az időjárás odakint, a végtagjaim, de főleg az ujjaim teljesen ellilulnak. El is zsibbadnak, olyankor nem érzem őket. A körmeim is lilál lesznek. Nagyon hideg lesz a kezem és a lábam. De általában mindig hidegek az ujjaim és a lábam is. Ez elég kellemetlen nekem, naponta többször is előfordul, a lakásban kb 20 fok van, és ott is. De nyáron nincs ez a problémám, mikor kánikula van. A vérnyomásom is alacsony, ezért napi 4 kávé a minimum amit megiszok. Ez a probléma kapcsolatban lehet azzal hogy sok kávét iszom? A táplálkozásom sem hétköznapi, már szeptember óta fehérje diétát folytatok, minden nap már fél éve ugyanazt az ételt eszem, csak délután 3ig viszek be szénhidrátot amit a reggeli zabpehely és pár szelet teljes kiőrlésű kenyér tesz ki.Hetente 4x edzem két órát. 175 centi magasságomhoz 58 kgra sikerült lefogyni,66kg-ról. vérvizsgálatot novemberben csináltattam, jó lett. A táplálkozásnak lehet köze a vérkeringéshez ? Nem tudom , mit tegyek , van hogy már a lakásban is kesztyűt huzok és mégis "kihűl" a kezem. Hova forduljak ezzel a problémával?  Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a hideg végtagok témában

        Kedves kérdező!

        A panaszok alapján valóban felmerül keringési zavar lehetősége, de nem biztos, hogy érszűkület okozza - ennek kizárására angiológiai vizsgálat, végtagi Doppler ultrahang jön szóba. Nagyobb valószínűséggel az erek fokozott összehúzódása lehet az ok, ezt kávé, dohányzás, stressz is fokozhatja, de a szervek működését szabályozó vegetatív idegrendszeri egyensúly labilitása is állhat a háttérben (pl. cukorbetegségben, de nőkben is gyakori). Alacsony vérnyomás, gyógyszerek is ronthatják a végtagi keringést.


        Hideg ujjakat okozhat a Raynaud szindróma (ennek többnyire jellegzetes tünetei vannak, az érgörcs miatt fájdalom, az ujjak elsápadása, majd ellilulása, végül kipirosodása jellemzi), mely jelentkezhet önálló kórképként, de társulhat más betegségekhez is. Kivizsgálásában szintén angiológus illetve immunológus segíthet.

        Üdvözlettel, dr. Bene Orsolya

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-11 21:55:09; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 08:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: