• Szivlelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szeretném megkérdezni,hogy milyen oka lehet annak, hogy most  egy röngen lelet alapján a szivemet tavaly május óta harmadszorra megkatéterezték. Az első kettőt még értem tavaly május 1-én infarktusom volt és tudom egyszrre nem lehet a jobb és baloldali koszoruret megkatéterezni.

        Két hete szombat éjjel  fájt a szivem bementünk az ügyeletre és ott mellkas röntgen alapján hétfön már meg is katéteereztek. A röntgen leletre azt irták,hogy" életkornak alkatnak megfelelő ép mellkasi szervek. tehát semmit nem irtak le.

        Két stenten van egy DES imp és BMS imp.

        A szivkatéterezés után azt irták a zárójelentésre,hogy ép koronáriák a stentek átjárhatók.de biztos vagyok benne,hogy ok nélkül nem katétereznek

        A kezelőorvost ugyan nem kérdeztem meg,de biztos,hogy nem mondta volna el,hogy mi a szivkatéterezés oka, mivel a zárójelentésre sem irták le.

        Kérdésem,hogy  megtudhatom-e a rendes lelelet  vagy ez orvosi titok, illetőleg  milyen oka lehet a katéterezésnek, esetleg a elmozdult a sten,hogy a fémstenttel történt valami?

        WEBBeteg szakértő válasza a szívkatéterezés témában

        Kedves kérdező!

        Legközelebb nyugodtan kérdezze meg kezelőorvosát, biztosan készséggel válaszol annak ellenére, hogy az epikrízis szűkszavú lett. Hogy miért nem volt kielégítő a szóbeli tájékoztatás, arra sajnos nem tudok válaszolni, de legközelebb inkább kérdezzen, ha kérdés merül fel Önben.

        Ha jól értem, tavaly májusban infarktus miatt első körben az infarktust okozó, elzáródott eret nyitották meg, majd nem sokkal később újabb tágítás történt, mivel valószínűleg más éren is volt olyan jelentős fokú szűkület, mely a későbbiekben panaszokat okozott volna.


        Ha eddig nem volt jelentősebb panasza, most pedig olyan erős mellkasi fájdalom jelentkezett, amivel fel kellett keresni az ügyeletet, kezelőorvosa feltételezhetően úgy ítélte meg, újabb katéterezésre van szükség. Ez biztosan nem a mellkas röntgen alapján történt, infarktust, koszorúér-betegséget röntgennel nem diagnosztizálunk, de segíthet különféle kórképek elkülönítésében. Azonban lehet, hogy az EKG-n (esetleg a laborokban, bár akkor sürgető jelleggel történt volna beavatkozás) olyan eltérés volt látható, amely alapján felmerült ismételten koszorúér-szűkület lehetősége.

        A szűkület kialakulhatott volna új helyen is, de előfordulhat, hogy a stenten belül jelentkezik. A hagyományos fém stentek esetén (BMS - bare metal stent) ez úgy megy végbe, hogy az érbelhártya benövi, befedi a fémfelületet, majd ennek a megvastagodása során szűkület jön létre. Ezt hivatott megelőzni a gyógyszerkibocsájtó stent (DES - drug-eluting stent), melyből olyan gyógyszer szabadul fel, ami megakadályozza az érbelhártya "burjánzását", de ennek beültetése nem minden esetben és nem minden szűkület kapcsán javallt.

        Tehát, tekintve a kórelőzményt, a panaszokat, és esetleg az EKG-t, kezelőorvosa úgy gondolhatta, hogy vagy a stenten belül, vagy attól függetlenül új szűkület jelentkezett. Szerencsére ez nem igazolódott, így újabb tágításra nem volt szükség.

        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-08 23:17:56; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 14:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: