• Szívdobogás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 31 éves nő vagyok és elég stresszes életet éltem idáig. Mostanában az életem kezd kiegyensúlyozottabbá válni, viszont nap mint nap nagyon erős szívdobogásom van. Már reggel ezzel ébredek és a nap nagy részében így is marad. Még akkor is, ha egyébként nyugodt vagyok. Mostanában azt is tapasztalom, hogy néha a hátamban is érzek enyhe szúrást. Van okom aggódni? Vagy ez majd megszűnik, ha már huzamosabb ideje nem stresszelek? Nagyon köszönöm, ha válaszol!

        WEBBeteg szakértő válasza a erős szívdobogás témában

        Kedves kérdező!

        Elképzelhető, hogy panaszai a stresszes életmóddal vannak összefüggésben, de vizsgálat nélkül ezt nehéz bizonyítani. Nem írja, hogy szokott-e vérnyomást, pulzusszámot mérni, a szívdobogásérzés inkább erős dobbanásokat vagy szapora pulzust jelent-e, az érzés hirtelen vagy fokozatosan alakul-e ki és szűnik-e meg.

        A nagyobb dobbanások hátterében állhatnak extraszisztolék (a vártnál korábban jelentkező szívizom-összehúzódások, melyeket hosszabb szünet követ), akár magasabb vérnyomás is, szapora pulzusszámhoz különböző ritmuszavarokon túl vérszegénység, pajzsmirigy-funkció zavara is vezethet. Érdemes lenne ezek kizárására vérvételt csináltatni, az erős szívdobbanások természetének megítélését EKG (lehetőleg panasz alatt), 24 órás Holter EKG segítheti, szívbillentyű-eltérés kizárására szívultrahang jön szóba. Addig is a stresszoldás, a kávéfogyasztás mérséklése, ha dohányzik, annak elhagyása javasolt, a vizsgálatok negativitása esetén pedig még a rendszeres testmozgás lehet jó hatású.

        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-05 09:09:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 13:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó