• Szivkatéterezés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szeretném megkérdezni,hogy  szivkatéterezés /érfestés/ esetén  ha tágitás nem történik,milyen anyagot fecskendeznek be a karba /mi a a neve ?/,ahol a katéter csövet felvezetik atropint vagy esetleg más anyagot használnak kontraszt anyagként. A katéterezés után  a kontrasztanyagtól lehet-e szédülés?

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a szívkatéterezés témában

        Kedves kérdező!


        A szívkatéteres vizsgálat során jódtartalmú kontrasztanyag (pl. Optiray, Omnipaque) kerül beadásra, mely elnyeli a röntgensugarakat, így az erek kontúrja kirajzolódik. A manapság használatos kontrasztanyagoknak jóval kevesebb a mellékhatása, mint elődjeiknek, ettől függetlenül szédülés, hányinger, fejfájás gyakran előfordul. Atropin akkor kerül beadásra, ha a vizsgálat során a pulzusszám vagy a vérnyomás hirtelen lecsökken.


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-01 20:44:04; Megválaszolva: 2011. szeptember 09., 11:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: