• Szorongás, stressz vagy esetleg szívkoszorúér-betegség okozza a mellkasi fájdalmamat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Reggelente mellkasi szorító fájdalomra ébredek, leginkább azt érzem ilyenkor, hogy "fáj a szívem". Miután felkelek ez az érzés folyamatosan csökken, szinte meg is szűnik. Ha nem kelek fel (pld. hétvégén), akkor ez az érzés addig tart, amíg fel nem kelek. Pár napja volt nálam az ügyeletes orvos, s azt mondta, hogy idegi alapon lehet (akkor nemcsak a mellkasom fájt, hanem fulladtam is, s a bal bokám is zsibbádt), s egy seduxen injekciót adott, ami segített is. A vérnyomásom teljesen normális (110 körül van), csak kicsit magas a pulzusom (80-90 között van), de nincs szívdobogásérzésem. Nem dohányzom, kifejezetten egészséges életet élek. Az tény, hogy ezek a tünetek azután kezdődtek, hogy meghalt az édesanyám, de a tünetek nemhogy enyhültek volna, hanem fokozatosan erősödtek. Nálam nincs olyan, hogy nyugalmi helyzetben jobb a helyzet, s fizikai megterhelésre rosszabb. Inkább az van, hogy ha itthon vagyok, akkor (a reggelt leszámítva) szinte teljesen tünetmentes vagyok, mígha "úton" vagyok, akkor időnként rámtör egy enyhe mellkasi fájdalom, de meg se közelíti a "reggeli" mellkasi fájdalmat. Nincsenek alvási problémáim, átalszom az éjszakát.Szorongás, stressz vagy esetleg szívkoszorúér-betegség okozza a mellkasi fájdalmamat?

        WEBBeteg szakértő válasza a mellkasszorítás témában

        Kedves kérdező!

        A panaszok nem teljesen típusosak koszorúér-betegségre. A fájdalmat sok tényező befolyásolhatja, gerincbetegség, reflux (a savas gyomortartalom visszacsorgása a nyelőcsőbe) is okozhat hasonló panaszokat, a stressz szerepe sem kizárt. Azonban látatlanul nehéz véleményt alkotni, mindenképpen indokolt a szív oki szerepének mielőbbi kizárása. Ehhez kardiológiai vizsgálatra (EKG, szívultrahang, terheléses EKG vagy izotóp) van szükség, melynek alapján a gyógyszeres kezelés vagy a további vizsgálatok, beavatkozások megtervezhetőek.

        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-25 22:11:32; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 14:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: