• Vészhelyzet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt webdoktor!

        Először is szeretném megköszönni,hogy létrehozták ezt az oldalt,és,hogy önök orvosok-szakértők a rendelkezésünkre állnak.

        Laborvizsgálatot csináltattam,mert elkezdtem sportolni és fizikai terhelésre ájulás szerű rosszulléteim vannak.A sportot nem kívánom abbahagyni,de a leleteimtől egy kicsit megrémültem.Íme: BASO 0,0%, Laphámsejt 12, Kreatinin 94 umol/l, Nátrium szérum 133 mmol/l, Klorid 96 mmol/l, Vas 6,0 umol/l Transzferrin szaturáció 10,17%, Kreatin-kináz 233 U/l, C reaktiv fehérje ultraszenzitív 36,46 mg/l, Anti-streptolizin O titer 216 IU/ml. Mit jelentenek a fent említett adatok? Nagy a baj?Előre is köszönöm segítségét.
        Tisztelettel: Kovács Gabriella

        WEBBeteg szakértő válasza a laboreredmény témában

        Kedves Gabriella!

        A laborok alapján nincs ok nagy aggodalomra. A BASO a vérben levő bazofil fehérvérsejtek sejtek arányát mutatja, ezek a sejtek igen kis számban fordulnak elő a vérben, a 0,0% nem kóros (az abszolút sejtszámokat is figyelembe kell venni). A laphámsejt, feltételezem, a vizeletre vonatkozik, ennek az értéke jelzetten magasabb, lehet, hogy csak a mintavétel nem volt megfelelő. A vas és a transzferrin szaturáció értéke vashiányra utal (nem írja, hogy milyen a hemoglobin-érték, így csak feltételezem, hogy ehhez vérszegénység még nem társul). A kreatinin fehérjelebomlási termék, a vesén keresztül választódik ki, így értéke alapján a vesefunkcióra lehet következteni. Emelkedett szintje a vesefunkció csökkenését jelezheti, de szintjét a test izomtömege, bőséges húsfogyasztás is befolyásolja, ráadásul különböző laborokban más-más lehet a referenciatartomány. (A vesefunckió jellemzéséhez a BUN vagy urea és a GFR is hozzájárul, ezekről nem nyilatkozott.) Az alacsonyabb nátriumszintet is több dolog okozhatja (vese-, máj-, szívbetegség, mellékvesekéreg-hormon hiánya, de akár hasmenés, hányás, fokozott izzadás is, "túlhajtott" sportolóknál is előfordulhat). A kreatin-kináz egy enzim, mely főleg az izmokban található (vázizom, szívizom, de az agyban is megtalálható), szintje infarktusban, izomsérülés kapcsán emelkedik meg, de fizikai terhelés, sport, izomba adott injekció is emelheti az értékét. A CRP egy gyulladásos marker, ez alapján a szervezetben gyulladás, góc feltételezhető, ezt a pontos panaszok ismerete és vizsgálat nélkül nehéz megítélni (emelkedést okozhat fogászati, fül-orr-gégészeti eltérés is, ízületi gyulladás). Az ASO egy, a Streptococcus baktérium toxinja ellen termelt ellenanyag, szintje egy esetleges fertőzés (pl. torok- vagy mandulagyulladás) után sokáig emelkedett lehet.


        Mindenesetre a terhelésre jelentkező rosszullétek miatt javasolt egy kardiológiai kivizsgálás is annak kizárására, nem áll-e valamilyen ritmuszavar vagy szívbetegség (billentyűeltérés, szívizombetegség) a panaszok hátterében.

        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-27 22:52:05; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 13:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: