• Szédülés, magas pulzus,

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő!

        Lyukas szívsövénnel születtem(VSD, jelzett TI.Jellegegel nyíló Ao Bill.).Sok mindent nem tudok, mit lehet és mit nem.

        A panaszaim, nagyon alacsony vérnyomás 70/45, és nagyon magas pulzus 100-110.

        Szédülés, szívdobogás érzés....

        Kaptam 24 órás EKG-t, és megálapították, hogy nem tudnak mit tenni velem.

        Gondolom összefügg a szivbetegségem, meg ezek a tünetek.???

        A vérvételemben kb 3 hónapja találtak gyulladást, de már a következőben nem volt jelen, viszont a vasam magas volt.

        Erre sem tudtak mit mondani az orvosok.

        Igy hát nem tudom kihez fordulhatnék...

        Remélem tud segíteni előre is köszönöm...

        WEBBeteg szakértő válasza a magas pulzus, szédülés témában

        Kedves kérdező!

        Kérdése összetett, sajnos ehhez képest elég kevés információt kaptam. Nem derül ki, Ön hány éves, újkeletűek-e ezek a panaszok, mekkora a VSD (esetleg történt-e zárási kísérlet), az ultrahang alapján milyen a kamrafunkció, társul-e aortabillentyű-elégtelenség a sövényhiányhoz. Szed-e valamilyen gyógyszert, amely a vérnyomást csökkentheti?
        Kis VSD esetén gyakran a betegek panaszmentesek. Ilyenkor kis mennyiségű vér kerül át a jobb szívfélbe a bal szívfél felől, többnyire nem is igényel beavatkozást az eltérés, de rendszeres követés javasolt, valamint ilyenkor is figyelni kell a szívbelhártya-gyulladás kialakulásának megelőzésére. Nagyobb sövényhiány kapcsán gyengeség, fulladás, az ajkak, körmök ellilulása, lábdagadás jelentkezhet, kialakulhatnak ritmuszavarok, melyek szapora szívdobogásérzést okozhatnak, egy idő után pedig a tüdőben és az azt ellátó jobb szívfélben visszafordíthatatlan elváltozások alakulnak ki.
        A Holter EKG alkalmas lehet a ritmuszavarok azonosítására, nem írta le, volt-e rajta eltérés, bár tippem szerint (de ez csak találgatás) csak sinustachycardia látható rajta, azaz a normál ingerképző hely (a szív saját, természetes pacemaker-e) gyorsabban ingerli a szívet, ennek számos oka lehet.
        Tehát, ha a sövényhiány kicsi, jó a szív funkciója, nincs társuló billentyűeltérés, és kardiológusa szerint a VSD panaszait nem magyarázza, elképzelhető, hogy más, belgyógyászati okot (pl. fertőzést, hormonális eltérést) kell a panaszok hátterében keresni.


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-18 09:05:58; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 15:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: