• Halolaj kapszula

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím!

        Magas koleszterinre szedek gyógyszert már évek óta-rendszeres laborvizsgálat mellett-jelenleg 20mg Atorva-tevát.Az utolsó laboreredményem szerint a koleszterinem 5.04,viszont a triglicerid 2.48 és A hdl 0.87. A háziorvosom javaslatára kb. 2 hete szedem a halolaj kapszulát.Valahol a napokban olvastam,hogy a kapszula emeli a vérnyomást.Azt szeretném kérdezni,hogy ez igaz-e,mert engem tavaly műtöttek agyi aneurysmával.Jelenleg is van két kisebb tágulatom,amit rendszeresen ellenőriznek.Mindezek tudatában,javasolja-e Ön a halolaj kapszula szedését?

        Köszönöm válaszát,tisztelettel:Csehné Kovács Éva

        WEBBeteg szakértő válasza a koleszterin, triglicerid témában

        Kedves kérdező!

        A legtöbb klinikai tanulmány és cikk a halolaj, és a benne található omega-3-zsírsavak kedvező hatásairól számol be a triglicerid-szintet, és az érelmeszesedés lassítását tekintve. A vérnyomással kapcsolatban már nem ennyire egyértelmű a kép, de több vizsgálat során enyhe vérnyomáscsökkentő hatást tapasztaltak, kifejezett vérnyomás-emelkedésről szóló cikket nem találtam. A leggyakoribb, halolaj fokozott bevitele esetén jelentkező mellékhatást a gyomor-bélrendszeri panaszok jelentették, illetve az omega-3 zsírsavak alkalmazása során a véralvadás csökkenését tapasztalták, emiatt egyéb vérhígítókkal szedve fokozott óvatosság javasolt.

        Ha a sztatin kezelés és a diéta (a trigliceridszintet a hozzáadott, finomított cukrok túlzott bevitele is növeli!) ellenére magasak az értékek, megpróbálható a halolaj-kapszula. Ettől függetlenül (már az aneurysmák miatt is) javasolt a rendszeres vérnyomásellenőrzés.

        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-17 22:16:31; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 13:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: