• Szívzörej okozhat fáradékonyságot?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        18 éves vagyok, a napokban elmentem orvoshoz fáradékonyságom miatt és elküldött vérvételre (aminek az eredménye teljesen jó lett, a vizelet is, minden) és észrevette azt is, hogy szívzörejem van és elküldött szívultrahangra. Első kérdésem az lenne, hogy a szívzörej és az esetlegesen annak hátterében álló betegségek okozhatnak-e fáradékonyságot, szívdobogásérzést?

        Második kérdésem, hogy a szívzörejt okozhat-e valamiféle szívbillenytűhiba? Ezt az egytemi felvételimhez lenne fonotos tudni, mivel csak olyan helykre jelentkeztem, ahova az egészségi alkalmassági vizsgán "bárminemű szívbillenytűhiba kizáró ok". Lehetséges, hogy egy olyan betegség miatt ne vegyenek fel egyetemre, ami 18 éves koromig ki se derült?

        Haramadik kérdésem pedig, hogy úgy általában milyen betegségekre utalhat a szívzörej? Ha ez ilyen kinőhető szívzörej lenne, akkor már kinőttem volna?

        Válaszukat előre is köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a szívzörej témában

        Tisztelt kérdező!


        A gyermekkorban észlelhető ártalmatlan szívzörejek jó része idősebb korban eltűnik, de kis hányaduk fiatal felnőttkorban is megmaradhat. Ezek relatíve halk, többnyire a szívciklus első felében hallható (szisztolés) zörejek, melyek intenzitása testhelyzettel változhat.
        A szívzörejek úgy keletkeznek, hogy a véráramlás a szív üregein belül valamilyen oknál fogva turbulenssé válik. Ezt többnyire billentyűk szűkülete vagy elégtelensége, illetve a pitvari vagy kamrai sövényen levő lyuk, valamint ezek kombinációja okozhatja. Ezekhez az eltérésekhez sajnos társulhat fáradékonyság, szapora szívdobogásérzés, de a tünetek megléte nem feltétlenül jelenti, hogy ezek állnak a háttérben.
        Fiatal nőkben gyakori ok a mitralis prolapsus. Ez azt jelenti, hogy a mitralis billentyű, mely a bal kamrából nem engedi a bal pitvar felé visszafolyni a vért, kicsit lazább, és a záródásakor kevés vért mégis visszaenged, ami zörejhez vezet.
        Zörej előfordulhat vérszegénység (ezt a vérvétel kizárta), gyorsult keringés esetén is, ilyenkor az ultrahang nem mutat szervi eltérést.
        Természetesen ezek csak találgatások, pontosabb információt a szívultrahangos vizsgálat fog adni.


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya

         



        Kérdés: 2009-02-14 17:11:09; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 20:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: