• Szívelégtelenség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr!

        Tavaly novemberben, szívtájéki mellkasi fájdalommal, ami kisugárzott a bal kar kisújja felé és légzési nehézséggel belgyógyászati ambuláns rendelésre kerültem. Hányingerem nem volt és nem izzadtam. A fájdalom lélegzetvételkor felerősödött. EKG, Mellkas átvilágítás és labor vizsgálatokat végeztek.

        Leírom a leleten szereplőket.

        Kp. táplált, icterus, cyanozis, oedema nincs. Részarányos mellkas, sejtes alaplégzés. A mellkasfal nem nyomásérzékeny. Ritmusos szívhangok, zörej nincs. Hasa puha, betap., norm. bélhangok, máj, lép nam tap. Vesék szabadok. Neurol. góctünet nincs. Láztalan. RR= 140/80 Hgmm.

        EKG: SR, 110/min., kp. tengely, PQ, QcB norm., átmenet V4-ben, norm, repol.

        MRTG, Lab. negativ.

        Kapott: 0.25 mg Xanax és 1 Algopyrin.

        DG: Pleuritis sicca l.s.(virusinf. valószínű). Javasolt Cataflam 3x1, Zinnat 2x250 mg, Apo-famotidin 2x40 mg.

        A panaszaim néhány nap után enyhültek, megszűntek.

        Kb. másfél hete a panaszaim kezdenek visszatérni. A szívtájéki mellkasi fájdalom naponta többször is jelentkezik rövidebb-hosszabb időre, amely magától elmúlik. Lázam, hányingerem nincs.Zúg a fülem folyamatosan, enyhén szédülök és a körmeim lilák, valamint fáradékony vagyok.

        A kérdésem az, hogy mi lehet a baj és milyen vizsgálatok javasoltak?

        Köszönettel, János

        WEBBeteg szakértő válasza a mellkasi fájdalom témában

        Tisztelt János!

        Az ambulancián a novemberi panaszok, vizsgálatok alapján vírusos mellhártyagyulladást véleményeztek. A jelenlegi panaszok további kérdéseket vetnek fel: a mellkasi fájdalmat mi provokálja (esetleg terhelés?), mennyi ideig tart, belégzésre vagy mozgásra fokozódik-e, társul-e hozzá nehézlégzés?  A szédülés alacsony vérnyomást, a köröm lilulása keringési zavart jelezhet (a lilulás csak az ujjakon, vagy esetleg az ajkakon is látható-e?). Az sem mellékes, Ön hány éves, van-e valamilyen szív-érrendszeri szempontból jelentős kockázati tényezője (dohányzás, magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint).


        A panaszok értékelése pontos kórelőzmény, vizsgálat nélkül nehéz. Hátterükben felmerülhet többek között koszorúér-szűkület, szívizomgyulladás (és az ennek kapcsán kialakult csökkent kamrafunkció) is. Ezek kizárására mielőbbi, lehetőleg kardiológiai vizsgálat javasolt.


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-11 11:59:27; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 11:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: