• Mitralis prolapsus és várandósság

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr!

        36 éves koromban állapították meg a mitralis prolapsus diagnózist hosszú ideig tartó, meglehetősen súlyos tünetek után. Az orvos akkor Betaloc-ot és Magne B-t írt fel, amit nem szedtem. A következő években a tünetek vissza-vissza tértek, különösen stresszes helyzetekben, de együtt tudtam velük élni. Közben nem ellenőriztettem, hogy romlott-e a helyzet. Most, 41 évesen 10 hetes terhes vagyok, és a tünetek naponta többször jelentkeznek, magas pulzusszámmal és remegéssel kiegészítve. Azt szeretném tudni, hogy veszélyes lehet-e a baba, illetve az én számomra ez a betegség a várandósság alatt, valamint hogy a szülés megterhelheti-e annyira a szívemet, hogy komplikációk léphetnek fel.

        Köszönöm a válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a terhesség témában

        Kedves kérdező!

        A panaszok fokozódása miatt mindenképpen javasolt ismét felkeresni egy kardiológust. Maga a mitrális prolapsus (ami azt jelenti, hogy a bal pitvar és a bal kamra között levő mitrális billenytű, valamint az azt tartó/feszítő ínhúrok lazábbak) nem jelent fokozott rizikót a terhesség alatt, hacsak nem engedi vissza a billentyű a vér jelentős részét a bal pitvar felé - erről szívultrahanggal lehet meggyőződni.

        Szintén fontos lenne a ritmuszavar, a magas pulzusszám megítélése - lehet, hogy a panaszt csak sinustachycardia okozza (a szív ingerképző rendszere terhesség alatt kissé gyorsabban működik), de lehet, hogy olyan ritmuszavar jelentkezik, mely a keringést (így a magzati keringést is) megterheli, és gyógyszeres, esetleg katéteres kezelést igényel. Ez utóbbi vizsgálatában 24 órás Holter EKG (esetleg transztelefonos EKG, ha elérhető) segíthet.

        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-08 20:37:10; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 08:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: