• Szívritmuszavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Kb. 7éve fordultam kardiológushoz rendetlen szívverés miatt: szaladt, kihagyott...Organikus okot nem találtak. Ellenőrzésekre és pszichológushoz is járok emiatt.Jelenleg néha előfordul, hogy szabálytalanul ver a szívem, Rythmonormot, Betalocot, Xanax SR-t, Rivotrilt szedek. Ezektől valóban lényegesen javultak, ritkábbak a problémák, de nem szüntek meg teljesen, főleg, ha nagyon fáradt vagyok. Ezeket a gyógyszereket meddig szedhetem, különösen az 5 éve szedett Xanax miatt aggódom. Van más megoldás? Elhagyni próbáltam, de nem megy. Mik a kilátások a szívem állapotát tekintve? Köszönöm válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a szívritmuszavar témában

        Tisztelt kérdező!


        Szabálytalan, rendetlen szívdobogásérzést több ritmuszavar okozhat. Ilyen panaszokhoz vezethetnek a pitvari és kamrai extrasystolék (egy-egy összehúzódás korábban jön a kelleténél, ezt hosszabb szünet követi), valamint a pitvarfibrilláció (pitvarremegés) is.
        A Betaloc és a Rytmonorm hosszú távon jól tolerálható (a Betaloc okoz némi hozzászokást, elhagyásakor magasabb pulzusszám jelentkezhet, ill. ritkán befolyásolhatja a vércukor- és vérzsírszintet, a Rytmonorm pedig organikus szívbetegség, koszorúér-betegség mellett provokálhat egyéb ritmuszavarokat, de elmondása szerint ez nem áll fenn). Ez utóbbi szer csak extrasystolia esetén nem biztos, hogy szükséges, de véleményt mondani látatlanul nehéz. Maguk az extra ütések (főleg szervi eltérés nélkül) többnyire ártalmatlanok, csak igen kellemetlen tüneteket tudnak okozni.
        A Xanax és a Rivotril viszont hozzászokást, függőséget okoz (együttszedésük különösen nem szerencsés), emiatt konzultáljon pszichiáterrel vagy pszichológusával, akik segíthetnek a gyógyszerek leépítésében, a megfelelő kezelés kiválasztásában, szorongásoldó technikák elsajátításában.


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-09 22:33:27; Megválaszolva: 2011. szeptember 02., 12:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: