• Jobb kamrai nyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt DoktorNő/DoktorÚr!

        Szívultrahangon megállapították, hogy a  számított jobb kamrai nyomás a normál felső határon van. Szeretném kérdezni, hogy ez pontosan mit jelent, illetve milyen következményei lehetnek annak, ha a normál határértéket túllépi, ez mitől alakul ki illetve ez az érték változhat-e. Válaszát köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a szívelégtelenség témában

        Tisztelt kérdező!


        A jobb kamra a tüdő erei, a kisvérkör felé pumpálja a vért, ultrahangos mérés segítségével az itteni „vérnyomásról" kapunk információt. A jobb kamrai nyomás emelkedését gyakran krónikus tüdőbetegségek kapcsán látjuk, de okozhat ilyet a szív fejlődési rendellenessége (pl. egy lyuk a pitvarok közötti sövényen), tüdőembólia, billentyűbetegség, szívelégtelenség (ritkán ez a nyomásemelkedés „idiopathiás", azaz nem tudunk a hátterében egyéb okot kimutatni). Ha ez az ultrahangos mérés alapján becsült érték normál tartományon belül (bár a felső határon) van, és más eltérés nem igazolódott echoval, nem kell aggódnia. Ha a későbbi mérések során ez a nyomás emelkedő tendenciát mutatna, első lépésként tüdőgyógyászati kivizsgálás jön szóba.


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-05 21:05:42; Megválaszolva: 2011. szeptember 01., 10:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: