• Mi az a st depressió?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Háziorvosom gyors pulzus miatt concort írt fel.EKG-t készített amin mindent renben talált.Elmentem cardiológushoz is, aki csinált terheléses EKG-t, UH és st depressiót látott. Elküldött szívizotópra, ami negatív lett. Ezután javasolta a concor további szedését, ezenkívül semmi.Szóval kérdésem mi az st depressió és mi lehet az ok,mit tudok tenni?

        WEBBeteg szakértő válasza a szapora pulzus témában

        Tisztelt kérdező!


        A magas pulzusszámért több eltérés lehet felelős. Okozhatják különböző szívbetegségek, láz, vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés – ez utóbbiak vérvétellel zárhatók ki.
        A terheléses EKG során azt vizsgáljuk, a szív és annak keringése mennyire képes nagyobb terheléshez alkalmazkodni. Az izommunka növekedésével a szív terhelése fokozódik, az izmokhoz egyre több vért kell eljuttatni, a szívnek gyakrabban és erősebben kell összehúzódnia. Ehhez a szívizomzatnak több oxigénre van szüksége, azonban ha a koszorúereken szűkület van, az oxigénellátás nem megfelelő, és ez az EKG-n ST-depresszió (azaz az ST-szakasz megsüllyedése) formájában válik láthatóvá.


        Nem mindegy azonban, mekkora az ST-eltérés mértéke, az ST-szakasz lefelé, vagy felfelé ível-e, esetleg vízszintes, volt-e panasz a vizsgálat során, egyáltalán vannak-e mellkasi szorító fájdalmak. Az sem utolsó szempont, hogy fiatal, huszonéves nőbetegről (akinek nincs koszorúér-betegségre hajlamosító rizikótényezője) vagy egy ötvenes férfiról van-e szó. Tehát az értékelést komplexen, a panaszokat, előzményeket tekintve kell végezni. Emellett történt egy izotópos vizsgálat is, mely nem igazolt keringészavart.
        A fenti vizsgálatok és a mellkasi panaszok (ill. azok hiánya) alapján a koszorúér-betegség lehetőségét kezelőorvosa kizárta, az ultrahang nem igazolt szervi eltérést, billentyűbetegséget. A tachycardia okának tisztázását még a fent említett vérvétel, ill. 24 órás Holter EKG segítheti, amennyiben ez még nem történt meg. Ha nem igazolódik eltérés, marad a Concor, ill. rendszeres testmozgás megpróbálható a pulzusszám csökkentésére. 


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya



        Kérdés: 2009-02-09 20:27:20; Megválaszolva: 2011. szeptember 01., 08:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: