• Aorta billentyű megvastagodás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        26 éves vagyok nő vagyok.Nem iszom nem, dohányzom, nem kávézom.Az elmúlt időszakban többször lettem rosszul(szédülés, étvágytalanság, szorongás nyugalmi helyzetben szapora szívverés, szorító érzés a melkasomban, nehéz légzés) A labor eredményeim nem mutattak ki semmit, az ekg is rendben volt, majd a ultrahangon a bal aorta szívbillentyű megvastagodását észlelték.A kérdésem az lenne,hogy mennyire veszélyes ez és hogy azt javasolták,hogy hagyjam abba a hormonális fogamzásgátlást, és távolíttassam el a mandulámat mivel többösz begyulladt az utóbbi időszakban.Ön mit tanácsol? Ez mellett sportolhatok valamit?

        Előre is köszönöm válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a aorta billentyű témában

        Kedves kérdező!


        Önmagában a kissé vaskosabb aortabillentyű nem indokolja a panaszokat, ill. nem tenné szükségessé a fogamzásgátló elhagyását. Sajnos leveléből nem derül ki, valóban csak ennyiről van-e szó, vagy más eltérés is látható a billentyűn.
        Az aortabillentyű egy vékony, három kis tasakból álló hártya, mely a szív (a bal kamra) összehúzódásakor kinyílik, és vért enged a főverőérbe, azaz az aortába, a kamra elernyedésekor pedig megakadályozza abba a vér visszaáramlását – vagyis a vért csak egy irányba engedi folyni.
        Ha ez a billentyű megvastagodott, meszes, deformált, akkor a szív összehúzódásakor nem nyílik ki rendesen, szűkületet okoz (mint amikor az öntözőcső végét félig befogjuk), ami plusz terhelést ró a szívre. Ugyanakkor gyakran az ilyen billentyű zárófunkciója sem megfelelő, a kamra elernyedésekor visszaengedi a vért.
        Ilyen fiatal korban a súlyos billentyűszűkület nem gyakori, de veleszületett billentyűbetegség (pl. a három tasak helyett csak kettő van, ez a leletben bicuspidalisként szerepelhet) miatt előfordulhat.
        Szóval, ha nincs szó jelentős szűkületről, nincs nagy nyomáskülönbség (gradiens) a billentyűn, a billentyű nem enged vissza (nincs regurgitáció/insuff.) és nem tágult az aorta – ezekről nem tesz említést – akkor nincs ok aggodalomra, rendszeres kontrollra van szükség, de ettől még sportolhat.
        A gyakori mandulagyulladások viszont gócot jelenthetnek, emiatt a mandulák eltávolítása (antibiotikumos védelemben) komolyan megfontolandó.


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-04 23:06:34; Megválaszolva: 2011. augusztus 31., 06:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: