• Tüdőembólia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt orvos szakértő!

        A fiamnak tüdő embóliája van. Szeretném tudni, hogy mit jelent az, hogy át kell mosni a tüdejét. Mennyire komoly ez a betegség. Jelenleg intenzív osztályon van.

        Bármilyen információt szivesen fogadnék amivel tudnám segíteni a gyógyulását.

        Esetleg speciális kórház vagy orvos címét, ahol jó kezekben lehet.

        Köszönöm a választ Takács Gizella

        WEBBeteg szakértő válasza a tüdőembólia témában

        Tisztelt Kérdező!


        A tüdőembolia egy, a vénás rendszerben, vagy ritkábban magában a tüdőben keletkezett vérrög, ami eltömeszeli a tüdőkeringés fokozatosan szűkülö ágainak egyikét. Ha az érintett ág vastag, akkor a betegség akár halálos is lehet, rögtön az embollia bekövetkezése után. Minél vékonyabb eret zárt el a vérrög, annál kisebb a baj, mert a tüdőnek két keringése van. Egyik a pulmonális ágak, mely a szív jobb feléből erednek és a másik a főütőérből ered, ezek a bronchialis ágak. Ezért tüdőinfarktus, vagyis az érelzáródás miatt kialakult szöveti elhalás ( infarktus) nagyon ritka.

        Az emboliában nagyon fontos megtalálni az embolia forrást, ahonnan ered a vérrög. Ez általában az alsó végtagi vénás keringés, kismedence, friss műtétek, daganatos betegségek. Ezeket vénás Doppler vizsgálattal lehet kimutatni. Ehhez kell, hogy a vér alvadékonyabb legyen a kelleténél és hajlamos legyen a vénában a megalvadásra. Ezt különböző véralvadási elváltozások válthatják ki, melyek örökölhetők. Ezt labor vizsgálattal ki lehet és kell mutatni.

        Az embolia következményeként az elzárt erekből nem jut vér a léghólyagocskákba és csökken a vér oxigén tartalma, ami nehézlégzéssel, fulladással jár. Ezen kívül fájdalom, véres köpet és láz ami még megjelenhet. A diagnózist CT angiográfia mutatja ki, igazolva a tüdőben az elzárt eret és ennek helyzetét. A kezelés az alvadásgátlók adása: heparin, vagy thromolyzis strepto- vagy urokinazzal. Ha az embolia kiterjedt, akkor fokozott kisvérköri nyomás emelkedést okozhat, ami megterhelheti a szívet. Ezt is figyelni kell. A betegség különben kezeléssel meggyógyul és fél, egy éves alvadásgátló kezelés után meg lehet gyógyulni.
        Szerintem intenziv osztályon jó kezekben van a fia, meg fog gyógyulni.


        Tisztelettel:

         Dr. Brugós László

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-03 20:22:22; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 20:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
      • Hirdetések
      • Infografika és videó