• Mélyvénás trombózis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        A Juventus rádióban hallottam egy riportot amelyben arról volt szó hogy a trombózisra a minnapos hasba szurkálást ki lehet kerülni gyógyszerrel,ennek a nevét szeretném ha megírnák.

        Köszönöm szíves válaszát.

          Tisztelettel:

        Bencze Lászlóné  ([email protected])

        6088 Apostag Vasut utca 49/A

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a mélyvénás trombózis témában

        Tisztelt Benczéné!


        Sajnos a fent említett riportot nem tudtam visszakeresni. Ha jól értem, arra kíváncsi, mely az a szájon át adagolt gyógyszer, melyet mélyvénás trombózis kialakulása után kell szedni további trombózis kivédése céljából. Egyelőre két ilyen szer van forgalomban, melyek a K-vitamin hatását felfüggesztve megakadályozzák bizonyos véralvadási faktorok termelődését: az egyik a Syncumar, a másik a Marfarin. Ezek szintjét rendszeres vérvételekkel ellenőrizni kell (az ezt tükröző laborparaméter az INR), illetve hatásukat a K-vitamint tartalmazó ételek (paradicsom, káposztafélék) és számos gyógyszer is befolyásolja.

        Bevezetés alatt áll még egy Pradaxa nevű, EU-ban nemrég elfogadott gyógyszer, mely egyelőre csípőprotézis-műtétek utáni trombózis megakadályozására javallt, és nem széles körben elérhető.


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-30 23:49:48; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 10:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: