• Magas triglicerid

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/nő! 37 éves férjemnek több mint egy éve magas húgysavat mutattak ki vérvizsgálatkor. Állandó gyógyszerszedés mellett mára normális lett, de a triglicerid szintje fél évvel ezelőtt szintén magas értékeket mutatott. Azt is próbálták gyógyszerekkel normalizálni, de a pár nappal ezelőtt végrehajtott vérvizsgálat szerint még mindig magas, 4 mmol/l. (Ennél a vérvételnél még magasabb volt két értéke, a GPT 44 U/l, a Vas pedig 36,2 .umol/l.) Tudni kell róla, hogy kb. 15 kg súlyfeleslege van, munkájából adódóan nem végez rendszeres testmozgást. Viszont elég válogatós, zsíros ételeket, belsőséget, és a legtöbb húsfélét nem eszi meg. A családjában azonban volt cukorbetegségből adódó érszűkület. Létezik a triglicerid csökkentésére valami diéta? Milyen ételeket kell kerülnie, és mivel érhető el, hogy az állandó gyógyszerek szedését egy idő után elhagyja?

        WEBBeteg szakértő válasza a trigliceridszint témában

        Tisztelt kérdező!


        Az emelkedett trigliceridszint gyakran túlsúlyos (főleg haskörfogat-növekedéssel járó, visceralis típusú elhízás esetén), valamint cukorbeteg egyénekben fordul elő, de örökletes lipidanyagcsere-betegség is okozhatja. Kialakulásában szerepet játszik a túlzott kalória-bevitel és a mozgáshiány.
        Ebből kifolyólag a trigliceridszint-csökkentésben nagy szerepe van a fogyásnak, férjét rá kellene venni a rendszeres testmozgásra (nem kell nagy megterhelésre gondolni, kezdetnek elég napi fél óra séta is). Diéta terén a telített zsírsavak csökkentésére, helyettük többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztására kell törekedni (pl. olivaolaj használata, halak, olajos magvak fogyasztása), a finomított cukrok helyett az összetett szénhidrátokat, növényi rostokat, zöldségeket, gyümölcsöket kell előnyben részesíteni (a különféle kekszek, nassolnivalók is rengeteg, a szervezet számára felesleges hozzáadott cukrot, valamint telített zsírsavat tartalmaznak).
        Az életmódváltás azért is fontos, mert férje családjában előfordult cukorbetegség, az erre való hajlam pedig öröklődik. A túlsúly és a mozgáshiány szintén kedveznek az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásának, ami az emelkedett vérzsírszintek mellett további rizikófaktor a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából.


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya
         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-29 21:56:15; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 07:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: