• Mitralis prolapsus, 21 éves lány

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

        A következő lenne a problémám: tavaly májusban mitralis prolapsust diagnosztizáltak nálam, annak is egy nagyon enyhe formáját (EKG, szív UH). Azóta kivizsgálások során vettem részt, mert sokszor volt, hogy nagyokat dobbant a szivem a legkisebb stresszhelyzetre is. Így sajnos gyógyszert kell szednem, Betaloc 25 mg naponta. Most Panangint is szedek, mert egy nap 5-6 extraszisztolém volt. Lassan egy éve tartó panaszom a jobboldali fülzúgás(hallom hogy dobog a szivem a fülemben), néha baloldali is, főleg elalváskor zavar és ha csönd van körülöttem. Voltam nyaki UH-on, ott mindent rendben találtak. Pajzsmirigy vizsgálat során, pajzsmirigy gyulladást állapítottak meg, de azt mondták ez egyelőre nem igényel kezelést, (nem működik se alul, se túl) pedig én is látom, hogy meg van nagyobbodva, és ha erősen dobog a szivem, akkor azt a nyakamon is érzem kétoldalt a pajzsmirigyem is lüktet. A jobboldali ér is másképp pulzál, mint a baloldali, amiatt az ér miatt lüktet a fülem. Emellett vérvételek sora is megvolt, persze negatív minden eredmény. MRI vizsgálat szintén negatív. El vagyok keseredve, és nem tudok belenyugodni, hogy nincs megoldás a panaszaimra. Minden reggel erős szívdobogással kelek, beveszem a gyógyszert, aztán jó minden. Vérnyomásom gyógyszer bevétel előtt 120/70 pulzus 70, gyógyszer bevétele után 100/60 pulzus 58-60. 21 éves vagyok és egy évvel ezelőtt kutya bajom se volt. Remélem tud segíteni a problémámban, szeretném végre újra egészségesenk érezni magam, gyógyszerek nélkül. Úgy érzem akárhova fordulok, csak azt kapom, hogy fiatal vagy még, nincs semmi bajod, majd elmúlik. Igen, énis erre várok, de nem szűnnek a panaszok.

        Válaszát előre is köszönöm: Zsófia

        WEBBeteg szakértő válasza a mitrális prolapsus témában

        Kedves Zsófia!


        Mitralis prolapsus alatt azt értjük, hogy a bal pitvar és kamra közötti billentyű, illetve az azt tartó ínhúrok lazábbak. A mitralis billentyű a kamra minden összehúzódásakor lezár, megakadályozza a vér visszaáramlását a pitvarok felé, tulajdonképpen szelepként üzemel. Prolapsus esetén azonban a billentyű visszacsapódik a pitvarba, változó mennyiségű vért visszaengedve. Ez a visszacsorgás, valamint a billentyű csapódása miatti feszülés különféle mellkasi panaszokhoz vezethet, illetve ritmuszavarokat, extrasystolékat válthat ki. Ezek a melléütések „egészséges” szíven is előfordulnak, de ezeket nem mindenki érzi meg, mitralis prolapsusos „betegek” hajlamosabbak kellemetlen érzésként megélni őket. A panaszokat stressz, fokozott önmegfigyelés is fokozhatja.

        Az extrák számát néhány esetben a pulzusszám csökkentésével mérsékelni lehet, a Betaloc a prolapsus miatti vérkeringésbeli változásokra is jól hat, a reggeli bedobogások miatt esetleg hosszabb hatású gyógyszer megpróbálható. (Az esetleges egyéb ritmuszavarok kizárására Holter EKG javasolt).


        Összességében a mitrális prolapsus nem rosszindulatú betegség (kivéve, ha nagyfokú regurgitációval, visszacsorgással jár, de az Ön leírása alapján ez nem áll fenn), az extrasystolék is inkább kellemetlenek, mint veszélyesek.
        A pajzsmirigy-betegség miatt, ha a hormonok normál tartományban vannak, nem indokolt kezelés, de a gyulladás miatt a későbbiekben előfordulhat alulműködés, ami hormonpótlást tehet szükségessé, így rendszeres kontroll szükséges.
        A fülzúgás miatt még fül-orr-gégészeti és ideggyógyászati vizsgálat jön szóba (néha egészen banális fülészeti eltérés is okozhat ilyen panaszt).
        Elég alapos kivizsgáláson van túl, sokkal többet nem tudok hozzátenni, de remélem, kissé meg tudtam nyugtatni.


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-26 23:00:05; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 12:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: