• Édesanyám...

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/ Nő!

        Édesanyám mellkasröntgenének eredménye a következő, ami engem nagyon aggaszt.

        Rekeszek éles kontúrúak, sínusok szabadok.

        Kifejezetten pangásos hilusok és tüdőmezők.

        Cor minden irányban 2 h. ujjal megnagyobodott, inkább aortas típusú.

         

        Most kardiológiára készülünk. Szeretném javaslatát kérni, hogy még hova kell elvnni vizsgálatokra, valamint mit is jelent ez az ereedmény?

        Válaszát előre is megköszönöm:

        Tisztelettel:

        Egy aggodó gyermek..

        WEBBeteg szakértő válasza a mellkasröntgen témában

        Tisztelt kérdező!


        A röntgenlelet alapján én is kardiológiai kivizsgálást javaslok. A felvétel alapján a szív megnagyobbodott, az aortás típus arra utal, hogy mind a kamra, mind az aorta (a főverőér) által adott kontúr megnyúltabb és szélesebb, ez felveti aortabillentyű-betegség lehetőségét. A pangás is azt mutatja, hogy a szív funkciója csökkent, a bal kamra nem képes kellő mennyiségű vért kipumpálni, emiatt pang a vér a tüdő vénáiban, a szövetekben folyadék szaporodik fel. Pontosabb képet egy kardiológiai vizsgálat, azon belül is szívultrahang adhat a szív nagyságáról, összehúzódó képességéről, valamint a billentyűk eltéréseiről, a kezelés ennek alapján tervezhető.


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-26 20:58:30; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 11:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: