• Csalódottság

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor Nő

        18-hónapja volt egy szivritmus  zavarom,elötte pedig makk egészséges voltam,de amióta ez meg volt azóta teljesen le épültem.kéthetente járok be a sürgösségi osztályra,mert annyira elkezd verni a szivem,hogy rendesen halálfélelmem van.bal oldalamon állandóan zsibbadást érzek,és az orvosok azt mondják hogy a leleteim alapján makk egészséges vagyok.a  kérdéseim a következök:

        1:hogyan létezik ez

        2:mit csináljak kihez forduljak?és eggyáltalán hogy mondják azt az orvosok hogy egészséges vagyok amikor érzem hogy valami nincs rendben,egyedülálló vagyok egyedül nevelem a kislányomat,és milesz vele ha netalántán történne velem valami.nekünk ezen a világon,egymáson kivül nincs senkink,és felszeretném nevelni, vagy legalábbis addig élni amig önellátó nem lesz

        nagyon szépen kérem önöket hogy segitsenek rajtam,én az életem során soha senkitöl nem kértem semmit,remélem hogy tudnak valamit tenni az érdekemben

        WEBBeteg szakértő válasza a szívritmiszavar témában

        Kedves kérdező!


        Fontos lenne tudni, hogyan kezdődnek a panaszok, a szapora szívdobogás hirtelen kezdődik-e, és hirtelen, nagy dobbanással szűnik-e, vagy fokozatosan indul és lassul? Mennyire ver szaporán a szív - esetleg digitális vérnyomásmérővel meg tudja-e mérni a pulzusszámot? A sürgősségire érkezéskor már szűnőben vannak-e a panaszok, vagy változatlanok? A legfontosabb diagnosztikus lépés a panasz alatti EKG elkészülése.

        Elképzelhető, hogy ha volt is ritmuszavar, az az SBO-ra érkezéskor már megszűnt, csak egy kicsit gyorsabb, de a normál ingerképző helyről induló sinusritmus maradt utána.
        Sajnos dokumentált EKG hiányában könnyű ilyenkor a betegekre a pánikbeteg jelzőt is rásütni. A panasz alatti EKG-eltérés rögzítésében 24 órás Holter készülék segíthet, illetve néhány helyen elérhető a transztelefonos EKG (a beteg kap egy kis készüléket, amivel ritmuszavar esetén rögzíteni tudja az EKG-t, majd a regisztrátumot telefonon keresztül átküldi az orvosnak).


        A panaszok hátterében állhat egyszerű sinustachycardia (a normál ingerképző helyről, vagyis a sinuscsomóból érkező ritmus valamiért felgyorsul, pl. pajzsmirigybetegség, vérszegénység miatt), okozhatja őket pl. az ingervezető rendszer veleszületett eltérése is, de számos más úton is kialakulhat aritmia. Kevésbé szapora, inkább erős szívdobogást okozhatnak az ún. extrasystolék, melyek többnyire inkább csak kellemetlenek, mint rosszindulatúak.

        Feltételezem, hogy Ön fiatal, és ha nem volt korábbi szívbetegsége, infarktusa, a családban nem fordult elő hirtelen szívhalál, illetve a rosszullétek nem járnak eszméletvesztéssel, akkor nem nagy valószínűséggel áll rosszindulatú ritmuszavar a háttérben. Ennek ellenére javasolt egy kardiológiai kivizsgálás, melynek során javaslatot kap a fenti vizsgálatokra, illetve kizárhatók hajlamosító tényezők (pl. billentyűbetegség).

        Ha mégsem igazolódik semmilyen eltérés, végső megoldásként megmaradhat a pszichés okok feltárása és kezelése.
        Bizonyos ritmuszavarok esetén a levegő visszatartása, leguggolás, hasprés segítheti a panaszok megszűnését, rosszullét esetén esetleg valamelyik módszer megpróbálható.

        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya

         

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-20 22:44:41; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 14:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: