• Hormonprobléma lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr!

         

        Az alábbi kérdésben kérném a tanácsát: Tavaly márciusban kezdődtek a problémáim magas pulzusszámmal, később kissé emelkedett vérnyomással. A háziorvosom Isoptin 120 mg gyógyszert írt fel rá és elküldött labor vizsgálatra, ahol semmi eltérést nem találtak, a TSH érték is rendben volt. Ezután szedtem tovább az Isoptint napi egy darabot majd fokozatosan csökkentettem 1/4-re. Semmi probléma nem volt, rendben volt a pulzusom és a vérnyomásom is. Tavaly decemberben ismét előjött a probléma, olyannyira, hogy már napi két tablettát kell szednem, hogy ne legyen magas a pulzusom. Ezzel egy időben az általános közérzetem is rosszabbodott,  sokszor remeg a kezem, és a hátamon rengeteg gyulladt pattanás jelent meg, ami kb. 2-3 nap múlva magától elmúlt.

        Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e valami hormonális eltérés a háttérben, ami ilyen panaszokat okozhat. 29 éves vagyok, Loette fogamzásgátlót szedek. Szeretném megtalálni a panaszaim okát, mert a gyógyszer, amit szedek, csak a tüneteket enyhíti.

         

        Köszönöm a válaszát előre is!

        Üvözlettel: Anikó

        WEBBeteg szakértő válasza a szapora pulzus témában

        Tisztelt kérdező!

        Átlagosan a nyugalmi pulzusszám 60-80/perc közötti, 100/perc felett szapora szívműködésről, tachycardiáról beszélünk. A szív percenkénti összehúzódásának számát a sinuscsomó, a szív ingerképző pontja adja meg, ennek működését számos idegi és hormonális tényező is befolyásolja.

        Sinustachycardiát okozhat a pajzsmirigy-túlműködés, vérszegénység, láz, fertőzés/gyulladás, tüdőbetegség miatti oxigénhiány, szívelégtelenség, de akár az idegesség, néhány gyógyszer, ill. átmenetileg az alkohol, kávé, nikotin is.

        Előfordulhat, hogy nem sikerül okot találni a szapora pulzusszám hátterében, ilyenkor „indokolatlan” sinustachycardiáról beszélünk. Természetesen fontos, hogy ezt a típusú tachycardiát elkülönítsük más, magas pulzusszámot
         okozó ritmuszavaroktól, ebben már egy 12 elvezetéses EKG is segíthet, néha 24 órás Holter EKG felhelyezésére is szükség van (ez egyúttal megmutatja, ténylegesen magas-e a pulzusszám, vagy csak ön érez szapora szívdobogást).

        Első lépés mindig a kiváltó ok megkeresése és kezelése kell, hogy legyen. Fiatal nőknél leggyakrabban a pajzsmirigy hormontermelésének zavara, ill. vérzészavar kapcsán kialakuló vérszegénység jön szóba – a leírtak alapján az egy évvel ezelőtti laborok normál tartományban voltak, a panaszok kiújulása miatt azonban ismétlést javasolnék. A kézremegés szintén lehet pajzsmirigy-túlműködés jele, de okozhatja szorongás is. A fogamzásgátló használata inkább a vérnyomás-emelkedésért felelős, ettől függetlenül indokolt lehet egy nőgyógyászati kontrollvizsgálat (maga a terhesség is magasabb pulzusszámmal jár, bár általában későbbi stádiumban, de gyanú
         esetén ezirányú vizsgálat is javasolt).

        Ha nem igazolódik eltérés, megpróbálható valamilyen szorongásoldó technika, ill. sport is, mely hosszú távon olyan idegrendszeri változásokat hoz létre, melyek a pulzusszám csökkenését
         eredményezik. Isoptin helyett inkább valamilyen béta-blokkolót, pl. Concort lehet megpróbálni.

        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-16 14:04:20; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 10:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: