• Mitől magas a koleszterin ?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! Decemberi labor eredményemben a koleszterin értékem magas lett, ami még júniusban jó volt. Összkoleszterin:6,8 HDL:1.47 LDL:4.36 (2008.10.16-tól ref. tartomány módosúlt) megjegyzésben. Nem szeretem a húst nagyon keveset eszem belőle és a zsíros ételeket sem. Mitől lehet magas, kell-e már ennél az értéknél gyógyszert szedni?

        WEBBeteg szakértő válasza a koleszterinszint témában

        Tisztelt Kérdező!

        A koleszterinszintet az étkezési szokásokon túl genetikai tényezők, az életkor, túlsúly, a fizikai aktivitás hiánya, dohányzás, bizonyos gyógyszerek szedése, különféle betegségek (vese- és pajzsmirigybetegség) is befolyásolják. 
        Első lépésként életmódváltás javasolt – a rendszeres testmozgás, fogyás önmagában csökkentheti a koleszterinszintet. A diéta terén a telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételek előnyben részesítése (halak, olajos magvak fogyasztása, olivaolaj használata), zöldségek, gyümölcsök rendszeres fogyasztása segíthet – ez az ún. mediterrán diéta alapja. Nem csak a zsíros húsok, de a különféle „nassolnivalók” is károsak lehetnek a hozzáadott cukor és a felhasznált hidrogénezett növényi olaj miatt. Ha a változtatások után továbbra is magas a laborérték, gyógyszer szedése javasolt.


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-14 22:49:34; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 09:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: