• Bal Tawara-szár-block

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr!

        70 éves nagymamámnál a napokban magasvérnyomás-betegséget(elsődlegeset) állapítottak meg (220/110-zel került az orvoshoz) és a kivizsgálás során bal Tawara-szár-block-ot.

        Elkezdték kezelni, kapott 2*1 enalaprilt, atenobene-t és sz.esetén Tensiomint.

        Sajnos úgy veszi észre, hogy nem a legjobb a kezelés, mert 160 alá nem igen megy a felső érték és ingadozik is. A héten még vissza kell mennie, hogy pontosan hogy váltak be a gyógyszerek, az igaz, de ettől függetlenül senki nem tájékoztatta, hogy pontosan mit is jelent ez a bal szár block. Utána néztem, és ingerületvezetési problémákat, ennél tovább nem terjedt a tudományom és nem is tudjuk, mit jelent ez a hétköznapokban, ki van-e téve bármilyen váratlan rosszullétnek.

        A stresszre gyanakszunk, hogy esetleg attól alakult ki nála. Férje nem rég elhunyt sok szenvedés után.

        Kérdésem, hogy ez a betegség (ez a szár-block) a hétköznapok során mit jelent, milyen veszélyt pontosabban. Konkrétan mi ez a betegség?

        Köszönöm válaszát, tisztelettel:

        M. Kinga

         

        WEBBeteg szakértő válasza a tawara szár témában

        Kedves Kinga!


        A bal Tawara-szárblokk valóban a szív ingervezető rendszerének károsodását jelzi. A szív ingerképző pontja (a sinuscsomó – ez szabályozza különféle idegi hatásokra, hogy 1 perc alatt mennyit ver a szívünk) és a pitvarok felől a szív kamrái felé (ezek pumpálják ki a vért a nagyerekbe) egy bonyolult vezetőrendszeren jut el az ingerület, mely a szívizomsejteket összehúzódásra, a szívet pumpálásra készteti. Ennek a rendszernek a része a pitvar-kamrai csomó, melyből az ún. His-kötegbe, majd a jobb és a bal Tawara-szárba, onnan pedig sok kisebb rostba jutnak az impulzusok (az egész elektromos vezetékek hálózatára hasonlít). Ebből a két szárból károsodik az egyik, emiatt a szív bal oldalára kicsit később jut el az ingerület.


        Előfordulhat fiatalokban, és néha semmilyen egyéb elváltozás nem található a hátterében, többnyire azonban a szívizomzat valamilyen károsodása mutatható ki. Ezt okozhatja pl. egy lezajlott szívinfarktus, korábbi szívizomgyulladás, különböző szívizombetegségek (cardiomyopathiák). A bal szárblokk társulhat szívbillentyű-betegségekhez, de magasvérnyomás miatt megterhelt szíven is kialakulhat. Bal szárblokkos betegeknél nagyobb lehet ritmuszavarok, teljes pitvar-kamrai blokk kialakulásának veszélye, ez azonban függ a háttérben rejlő szívbetegségtől is. Erre megszédüléses, eszméletvesztéses rosszullétek hívhatják fel a figyelmet.


        Nagymamája életkora miatt is fontos lenne egy alaposabb kivizsgálás, mellyel kiderülhet, a fenti eltérések valamelyike okozza-e a vezetési zavart. Már egy ultrahangos vizsgálat is jó képet ad a szívizomzat funkciójáról, a billentyűk működéséről. Ennek eredménye alapján megválasztható a megfelelő kezelés.


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-15 20:52:44; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 09:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: