• Labor eredmények

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A következö laboreredmények orvosi véleménye érdekelne! Fructosamin meghat:281 umol/l (4,10-5,90) Triglicerid:1,83 mol/l (0,7-1,7) LDL-C/számitott érték/:3,55mol/l (<3,00) Aetherogén i:CHOL/HDL:5,1 (<4.00) Amiláz:26U/l (28-100) Fe:7,3umol/l (9,50-29,90) LVK/számitott/:56 umol/l (28-54) AST:212IU/ml (<200) Eosinophyl:6% (<5) Lymphocyta:42% (19-41) Szabat T3:4,5pg/ml (1,5-4,1) Jelenleg Syncumar tablettát szedek!Válaszát előre is köszönöm!Berta László

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép témában

        Tisztelt Berta Úr!


        Feltételezem, csak azokat az eredményeket írta le, melyekben eltérés mutatkozott. Ez alapján a lipidszintek (mind a triglicerid, mind a „rossz”, érelmeszesedést okozó LDL-koleszterin) magasak, az aterogén index (mely az össz- és a „jó”, HDL-koleszterin aránya, és az érelmeszesedésre mutató hajlammal függ össze) szintén magas. Ez alapján diétára, esetleg koleszterincsökkentő gyógyszer szedésére van szükség.
        Az amiláz értéke hasnyálmirigy-gyulladásban emelkedik meg, ez az érték Önnél kissé alacsonyabb a referenciatartománynál, ennek jelentősége nincs.
        Az Fe, azaz a vas szintje alacsony, a Látens Vaskötő Kapacitás pedig kissé magasabb, ez vashiányra utal (mely valószínűleg vérszegénységet még nem okoz, mivel erre utaló paramétert nem találok).
        Az eosinophil és a lymphocyta sejtek a fehérvérsejtek egy-egy típusát jelölik, a megadott számok csak relatív értékek az össz-fehérvérsejtszámon belül, ezek az értékek még nem számítanak kórosnak.
        A szabad T3 egy pajzsmirigy-hormont jelöl, ennek jelzetten magasabb az értéke, de ha nincs pajzsmirigy-túlműködésre utaló tünete, és a TSH normál tartományban van, nincs vele különösebb teendő, néhány hónap múlva kontrollálni kell.
        A fruktózamint cukorbetegségben szokták nézni, az elmúlt 2-3 hét vércukorszintjeit tükröző laborparaméter – normál értéke a legtöbb laborban <285 µmol/l, ez alapján az Ön értéke még pont megfelelő (bár különböző laborok dolgozhatnak más-más referenciaértékkel, mégis felmerül a kérdés, hogy a fenti zárójelben megadott érték nem lehet-e elírás). Az AST a referenciaérték alapján valószínűleg az anti-Streptolysin titert jelöli, ez egy, pl. mandulagyulladást okozó baktérium ellen termelt antitest, ennek értéke csak jelzetten magasabb, amit okozhat régebben lezajlott fertőzés is.


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-18 22:00:40; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 15:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó